JOŠ JEDNA EVROPSKA ZEMLJA PREŠLA 100.000 PREMINULIH: Poljska beleži novi rekord novozaraženih zbog omikron soja

Novosti onlajn

12. 01. 2022. u 12:14

POLjSKA je u utorak postala poslednja evropska nacija koja je zabeležila 100.000 smrti povezanih sa kovidom-19, dok se zemlja bori sa ponovnim porastom infekcija zbog omikron soja.

ЈОШ ЈЕДНА ЕВРОПСКА ЗЕМЉА ПРЕШЛА 100.000 ПРЕМИНУЛИХ: Пољска бележи нови рекорд новозаражених због омикрон соја

Foto AP

Skoro četvrtina ovih smrti (oko 24.000) dogodila se tokom poslednjeg talasa infekcija koji je počeo u oktobru, kada su vakcine bile široko dostupne u centralnoevropskoj naciji sa 38 miliona ljudi.

Ministar zdravlja Adam Niedžielski rekao je u utorak da je još 493 ljudi umrlo od kovida, čime je ukupan broj smrti dostigao 100.254.

Poljska se sada pridružila Rusiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji, Francuskoj i Nemačkoj kao evropskim nacijama koje su zabeležile više od 100.000 smrti.

Sumorni pokazatelj dolazi kada dnevne nove infekcije opadaju nakon vrhunca u onome što zvaničnici nazivaju "četvrtim talasom" kovida-19 u zemlji izazvanom delta varijantom. Ali sa širenjem varijante omikron, nazire se još jedan veliki talas infekcije.

Prve dve smrti od omikrona prijavljene su u ponedeljak - obe kod starijih i nevakcinisanih ljudi.

Niedžielski je rekao da je više od 18.000 kovid pacijenata hospitalizovano i da je ovo "najteža situacija u poređenju sa drugim talasima".

Poljska se borila tokom pandemije sa zdravstvenim sektorom koji je bio ograničen ograničenim finansiranjem i emigracijom mnogih medicinskih stručnjaka u zapadnu Evropu u poslednje dve decenije.

Prema podacima OECD, Poljska je EU nacija sa najnižim brojem radnih doktora u proporciji sa svojom populacijom - samo 2,4 na 1.000 stanovnika u poređenju sa 4,5 u Nemačkoj.

Poljska takođe ima pet medicinskih sestara na 1.000 stanovnika, ispod proseka EU od osam i daleko ispod bogatijih zemalja kao što je Nemačka, koja ima 14.

Velika većina kovid smrti u poslednjem talasu (83 posto) je među nevakcinisanim ljudima. Među ljudima ispod 44 godina, više od 90 posto onih koji su umrli nisu bili vakcinisani.

Stopa vakcinacije u Poljskoj je blizu 56 posto, mnogo niže nego u zemljama u zapadnoj Evropi ali puno više nego kod drugih centralnoevropskih zemalja, kao što su Bugarska i Rumunija.

Vlada premijera Mateuša Moravjeckog je nastojala da podstakne vakcinaciju, ali je takođe suočena sa strahovima i oklevanjem među nekim u stanovništvu - a ponekad i među vladajućim Zakonom i pravdom, pristalicama same stranke PiS.

BONUS VIDEO:

VELIKI USPEH SRBIJE: U 2021. godini otvoreno je čak 18 fabrika, a započeta je izgradnja 6 novih

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove