OPTIMIZAM INSTITUTA PASTER: Francuske bolnice će izbeći katastrofu

G. Čvorović

14. 01. 2022. u 18:58

KATASTROFALNI scenario se udaljava od francuskih bolnica, procenili su u petak stručnjaci čuvenog Instituta Paster koji su izračunali mogući uticaj aktuelnog talasa soja omikron. Ističe se da će pristak na bolnice biti veliki, ali izdržljiv.

ОПТИМИЗАМ ИНСТИТУТА ПАСТЕР: Француске болнице ће избећи катастрофу

Foto arhiva

Situacija je procenjena kao teška, ali pod kontrolom. Iz Pastera su poručili da se stvari kreću ka komplikovanom scenarju, ali da on nije najteži koji je mogao da se dogodi.

U zemlji sa preko 300.000 zaraženih dnevno, postojala je bojazan kako će se sve to odraziti na zdravstveni sistem, imajući u vidu nedovoljno istraženu "ćud" omikorna. Sada su stvari, ipak, jasnije. Potvrdilo se da je nova varijanta manje opasna od prethodne i da izaziva manje potrebe za hospitalizacijom, a situaciju poboljašava i velika vakcinisanost stanovištva.

Specijalisti iz Pastera su tako izračunali da će pik u bolnicama u Francuskoj uslediti krajem januara i da će iznositi između 2.500 i 5.000 dnevnih hospitalizacija. U najpesimističkijem scenariju, to bi bilo više nego u prvom talasu, ali je olakšavajuća okolnost to što bolesnici ostaju mnogo kraće u bolnici i manje im je potreban odlazak na intezivnu negu.

Isto tako, maksimum bolesnika na reanimaciji se procenjuje na 6.000, što je manje nego u prvom talasu.

BONUS VIDEO: Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna