NEMA MIRA BEZ DIJALOGA S RUSIJOM: Francuski lider Emanuel Makron u Evropskom parlamentu u Strazburu

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

19. 01. 2022. u 20:14

BEZ dijaloga s Rusijom ne može biti mira i stabilnosti u Evropi, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron, predstavljajući u sredu pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu program šestomesečnog predsedavanja njegove zemlje EU.

НЕМА МИРА БЕЗ ДИЈАЛОГА С РУСИЈОМ: Француски лидер Емануел Макрон у Европском парламенту у Стразбуру

Foto AP

- Za ovaj dijalog se zalažem već više godina. Nema opciju, jer naša istorija i geografija su tvrdoglave - rekao je Makron, i naglasio da je on neophodan i za EU, i za Rusiju, i za bezbednost na kontinentu koji je nedeljiv.

Makron je naglasio da je s bivšom nemačkom kancelarkom Merkel pre nekoliko meseci insistirao na povratku evropskog dijaloga s Rusijom, ali da do toga nije došlo.

- Evropske kolege nas nisu sledile. Žalim zbog toga - rekao je francuski predsednik i naglasio da će ponovo izaći s tim predlogom, ističući da bez razgovora teško može da se dođe do rešenja, te da politika sankcija, sama po sebi, nije dovoljna, kao i da od tog dijaloga zavisi kredibilitet EU.

Istakao je da dijalog mora da bude "iskren i zahtevan", a da Evorpljani moraju da se stave u situaciju da mogu da ga poštuju. Najavio je, istovremeno, stvaranje "novog evropskog reda bezbednosti i stabilnosti". Predlog će, kaže, biti završen u sledećih nekoliko nedelja.

- Predlog treba da izgradimo među članicama EU, da ga podelimo sa svojim saveznicima u okviru NATO, a onda da ga ponudimo na pregovore Rusiji - kazao je Makron.

Dodao je da taj dogovor treba da bude zasnovan na principima i pravilima koji su utvrđeni pre trideset godina, "ne protiv ili bez Rusije, već s njom". Najavio je i da će s Nemačkom u okviru "normandijskog formata" nastaviti da traži političko rešenje za Ukrajinu, kao i da će tokom francuskog predsedavanja doći do reforme "Šengena", s ciljem da se poboljša zaštita spoljnih granica, uz jaču saradnju između država, uključujući i zajedničke snage za intervencije na granicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!