NAJSKUPLJI AMERIČKI BROD NEMA KVALITETNU ODBRANU: Koštao 13 milijardi dolara, testovi pokazali da su ključni sistemi ranjivi i nepouzdani

Novosti online

26. 01. 2022. u 13:29

NAJSKUPLjI ratni brod američke mornarice nosač aviona Džerald R. Ford još nije pokazao da može efikasno da se odbrani od projektila.

НАЈСКУПЉИ АМЕРИЧКИ БРОД НЕМА КВАЛИТЕТНУ ОДБРАНУ: Коштао 13 милијарди долара, тестови показали да су кључни системи рањиви и непоуздани

Foto: printskrin

Prema izveštaju na pet stranica, nosač koji je izgradila kompanija Hantington ingals indastriz još uvek je opterećen "niskom ili nepoznatom pouzdanošću" svojih sistema za lansiranje i povratak aviona.

A nedavni šok-testovi za procenu ranjivosti ključnih sistema "utvrdili su više nedostataka u dizajnu, koji prethodno nisu otkriveni", navela je Pentagonova kancelarija za testiranje.

U izveštaju se navodi da je mornarica već identifikovala nekoliko mogućnosti za poboljšanje nove klase nosača aviona po pitanju "podvodnih pretnji".

Nedostaci koji uporno 'iskaču' potkopavaju nade mornarice da će uspeti Džerald R. Ford da prikaže kao prvi u novoj klasi nosača na nuklearni pogon koji mogu povećati američku moć na globalnom nivou i koji su borbeno sposobniji, pouzdaniji i ekonomski pristupačniji od klase Nimic, koju bi trebalo da zamene.

U izveštaju, koji sadrži i "kontrolisane neklasifikovane" informacije i koji je prosleđen mornarici, utvrđeno je kako je u ovom trenutku moguća "samo ograničena procena" učinka borbenog sistema. 

Zapovedništvo mornaričkih sistema na moru u saopštenju je pozdravilo što je dobilo priliku da pregleda izveštaj i da svoje komentare na nacrt procene. "Uopšteno", navodi se, nedavna testiranja nosača nakon isporuke "ukazuju da opada rizik uticaja pouzdanosti sistema na ispunjavanje misije".

Nalaženje odgovora na pitanja koja izazivaju zabrinutost u vezi s odbrambenim sistemima nosača, s njegovim dvopojasnim radarom, usaglašavanjem podataka i drugim naprednim sposobnostima, postaje još hitnije budući da Kina povećava svoje flote patrolnih brodova, fregata, krstarica i konvencionalnih podmornica s naprednim protivbrodskim krstarećim projektilima.

Tri dosadašnja mornarička testiranja sistema samoodbrane nosača aviona na specijalizovanom brodu dizajniranom za procenu tih performansi, "nisu prikladni za procenu sposobnosti borbenog sistema protiv nadzvučnih protivbrodskih krstarećih projektila i podzvučnih manevarskih projektila, a nisu planirani budući testovi protiv pretnji, koji bi mogli da pruže dodatne podatke”, navodi kancelarija za testiranje.

Deo brodskog artiljerijskog sistema, navela je kancelarija za testiranje, imao je brojne kvarove vezane za pouzdanost, koji su u nekoliko slučajeva sprečili sistem da izvrši misiju.

Nakon niza dodatnih evaluacija i uvežbavanja Fordovih vazdušnih snaga, plan je da nosač krene u više operacija s većim brojem saveznika do kraja leta, rekao je novinarima kontraadmiral Džejms Dauni, izvršni oficir programa mornarice za nosače aviona.

Dauni kaže kako je mornarica sigurna u borbene sisteme broda, testovi na moru su provedeni i procenjeni i dodeljen je sertifikat što se tiče područja borbenih sistema.

Kancelarija za testiranje navela je da nosač aviona Ford verovatno neće postići svoj cilj u odnosu na broj naleta koje može izvesti u 24 sata, zaključivši da je "temeljen na nerealnim pretpostavkama".

Takođe je rečeno da je tokom 8.157 poletanja i povrataka aviona tokom prošle godine, novi elektromagnetski sistem katapulta na nosaču, koji je izradio Dženeral atomiks, pokazao pouzdanost na 272 lansiranja, odnosno znatno ispod potrebnih 4.166.

Takođe, njegov sistem za zaustavljanje aviona nakon sletanja pokazao je stopu pouzdanosti na 41 sletanju, što je "znatno ispod zahteva od 16.500", navela je kancelarija za testiranje.

Zapovedništvo mornaričkih sistema na moru izjavilo je da je tokom Fordovog nedavnog boravka na moru nosač aviona dovršio sva potrebna testiranja, obavio posao pre plana, poboljšao pouzdanost sistema za nove tehnologije, a služio je kao platforma za sprovođenje kvalifikovanja pilota na nosaču aviona na Istočnoj obali za više od 400 novokvalifikovanih i prekvalifikovanih pilota.

Više od 8.100 operacija lansiranja i sletanja, saopštilo je zapovedništvo, ističu sve veće sposobnosti Forda i pružaju sve veće poverenje u to da će potpuno obučena posada Forda i vazdušne snage na njemu postići potrebnu stopu proizvodnje letova.

(B92)

BONUS VIDEO: 

IRAN ĆE TEK SADA DA POKAŽE ZUBE: Nuklearni program islamske republike dobija novi zamah

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)