ČLANOVI KONGRESA POŽURUJU BAJDENA: Da olakša prebacivanje aviona u Ukrajinu

Tanjug

07. 03. 2022. u 20:26

ČLANOVI američkog Kongresa su danas zatražili od administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena da olakša hitan transfer borbenih aviona u Ukrajinu iz NATO i istočnoevropskih zemalja, nakon molbe koju je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izneo u subotu.

ЧЛАНОВИ КОНГРЕСА ПОЖУРУЈУ БАЈДЕНА: Да олакша пребацивање авиона у Украјину

Foto Tanjug/AP

Senator Bob Menendez, predsednik Komiteta za spoljne poslove, pisao je državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i ministru odbrane Lojdu Ostinu pozivajući Vašington da se obaveže da će sve donirane avione zameniti modernizovanim zapadnim avionima, kroz koncesiono finansiranje i zajmove, kao i subvencionisane cene, preneo je Rojters.

Zelenski je uputio očajnički poziv evropskim zemljama da obezbede avione ruske proizvodnje za borbu Ukrajine protiv ruskih snaga tokom video poziva u subotu sa američkim poslanicima, rekli su učesnici.

Mnoge vazdušne snage u istočnoj Evropi upravljaju ratnim avionima ruske proizvodnje.

Prebacivanje takvih aviona u Ukrajinu značilo bi da ukrajinski piloti upravljaju avionom bez potrebe za dodatnom obukom.

-Podržaću napore u Senatu za sprovođenje mera za obeštećenje naših saveznika koji budu dali svoje avione za odbranu Ukrajine, naveo je Menendez u pismu.

Portparoli Stejt departmenta i Ministarstva odbrane nisu odmah odgovorili na zahtev da prokomentarišu pismo.

BONUS VIDEO - RUSKI KOMANDOS O BORBI SA DESNIM SEKTOROM: "Predali su se, veliki pozdrav građanima Rusiji!"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (3)

START(AP)OVALA  JOŠ JEDNA UNIVERZUM AVANTURA: Projekat kompanije Mozzart bliži se velikom finalu