(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Bugarska donela neverovatnu odluku, Kina pozvala NATO da održi obećanje

Novosti onlajn

19. 03. 2022. u 07:57 >> 23:06

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 24. dan.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Бугарска донела невероватну одлуку, Кина позвала НАТО да одржи обећање

Foto AP

Zaharova objavila skandalozan test namenjen nemačkim osnovcima

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova objavila je na svom profilu na Fejsbuku skandalozan test koji se tiče operacije u Ukrajini, a koji je namenjen deci u osnovnoj školi u Nemačkoj.

Ruski dron uništio ukrajinski radar za navođenje raketnog sistema

Rusko vazduhoplovstvo pogodilo je danas 59 vojnih infrastrukturnih objekata u Ukrajini, izjavio je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Tokom dana ruska taktička avijacija je pogodila 59 vojnih objekata u Ukrajini, uključujući tri kontrolna centra, dva sistema višestrukih raketnih bacača i dve radarske stanice u blizini grada Bogoduhova, dva skladišta naoružanja i 51 mesto gde su bila razmeštena vojna vozila - rekao je Konašenkov.

Rusi raskrinkali lažne vesti

Ruska svemirska agencija odbacila je spekulacije zapadnih medija da su ruski kosmonauti, koji su u subotu stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu izabrali da nose žuta odela sa plavim ukrasima u znak podrške Ukrajini.

- Ponekad je žuto samo žuto - saopštila je pres služba "Roskosmosa" na svom Telegram kanalu.

Skandal u Beču

U Austriji  je došlo do skandala zbog poziva na regrutovanje plaćenika od strane ukrajinske ambasade.

Ukrajinska ambasada je posle skandala bila prinuđena da izbriše sve pozive.

Kina pozvala NATO da održi obećanje

Kineski zamenik ministra spoljnih poslova Le Jučeng poručio je danas da bi NATO trebalo da se drži onoga što je nazvao, "obećanjem da se neće širiti na istok".

On je kritikovao dalekosežne sankcije Zapada prema Rusiji zbog ruske intervencije na Ukrajinu i rekao da osnovni uzrok "leži u hladnoratovskom mentalitetu i politici moći".

Lavrov o pregovorima

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da se nada da će se ruska specijalna operacija u Ukrajini završiti potpisivanjem sveobuhvatnih dokumenata, koji pokrivaju pitanja neutralnog statusa Ukrajine, bezbednosti i zakona o ruskom jeziku.

- Što se tiče ukrajinskog unutrašnjeg dijaloga, mislim da je na Ukrajincima da o tome odluče. Nakon što naša operacija bude završena, nadam se da će biti doneti sveobuhvatni dokumenti o pitanjima koja sam pomenuo - bezbednost, neutralni status Ukrajine sa garancijama njene bezbednosti - istakao je Lavrov, preneo je TAS S.

Rusi i Kinezi uporni da se u UN rasvetle biolaboratorije u Ukrajini

U Ujedinjenim nacijama uporno odbijaju da se ispita rad na biološkom oružju u Ukrajini. U petak po podne to je učinila i Izumi Nakamicu, predstavnica Južne Koreje, inače podsekretar Ujedinjenih nacija za pitanje razoružanja rečima da "UN nisu svesne da se u Ukrajini sprovodi bilo kakav program biološkog oružja".

Medvedev o sankcijama

Ruska ekonomija nikada neće propasti zbog sankcija, izjavio je danas zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

- Imamo sve mogućnosti za sopstveni razvoj. Prethodne sankcije su nam umnogome učinile dobro, primoravši nas da razvijamo supstituciju uvoza u svim sektorima, uključujući i naučno-intenzivne, da razvijamo nove tehnologije, proizvode i lekove - napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu, preneo je TAS S.

Bugarska odustaje od ruskog gasa

Bugarska neće obnoviti ugovor o snabdevanju prirodnim gasom sa ruskim Gazpromom zbog rata u Ukrajini i razmotriće alternativne isporuke i budući zajednički ugovor sa Evropskom unijom kako bi izbegla nedostatak ovog energenta, rekao je u subotu zamenik premijera Bugarske Asen Vasiljev.

Ukrajinci tvrde da su ubili preko 14.000 Rusa

Ukrajina tvrdi da je više od 14.000 ruskih vojnika ubijeno u dosadašnjem ratu.

U najnovijoj objavi na društvenim mrežama o ruskim gubicima takođe navode da je Moskva izgubila ogromnu količinu vojne opreme, uključujući oko 1.470 oklopnih transportera, 60 tenkova i preko 100 borbenih aviona i helikoptera.

Reč je o podacima koje ukrajinske vlasti objavljuju svaki dan, koje nije moguće nezavisno proveriti, pa ih treba uzeti sa rezervom.

Zapadni obaveštajni izvori sugerišu da je oko 7.000 vojnika ubijeno, a između 14.000 i 21.000 je ranjeno.

Rusi koristili prvi put hipersonično oružje

Ruske su snage u Ukrajini po prvi put su koristile hipersonično oružje, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Sistemom "Kinžal" sa hipersoničnim raketama uništeno je veliko podzemno skladište raketa ukrajinske vojske u Ivano-Frankivskoj oblasti Ukrajine, saopštio je Konašenkov.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo najnoviji obaveštajni bilten o stanju u Ukrajini

Ministarstvo odbrane Velike Britanije u subotu ujutro je objavilo svoj najnoviji obaveštajni bilten o stanju u Ukrajini u kome upozorava na izvesnu promenu ruske taktike što bi moglo dovesti do porasta broja civilnih žrtava.

- Kremlj dosad nije uspeo u postizanju svojih prvobitnih ciljeva, navode Britanci napominjući da je Rusija ostala zatečena razmerama i snagom ukrajinskog otpora.

- Rusija je bila prisiljena da promeni svoj operativni pristup i sada sprovodi strategiju iscrpljivanja, navodi se u biltenu objavljenom na Tviteru.

 

Otvara se humanitarni koridor u Luganskoj oblasti

Humanitarni koridor za evakuacije u Luganskoj oblasti biće danas otvoren, najavio je regionalni guvarner Serhij Gaidaj.

- Humanitarni koridor je dogovoren, pokušaćemo da evakuišemo ljude i donesemo hranu danas - rekoa je Gaidej.

Ukrajina: Pregovori sa Rusijom mogli bi da potraju nedeljama

Pregovori Moskve i Kijeva mogli bi da potraju još nekoliko nedelja, rekao je savetnik ukrajinskog predsednika i član pregovaračkog tima Mihail Podoljak.


"Pregovori bi mogli da potraju nekoliko nedelja ili čak i duže, zbog nekih pravnih pitanja koja su međusobno inkompatibilna", naveo je Podoljak za Blumberg, a prenosi TAS S.

On je dodao da je za danas dogovoreno zatišje i da će ono stupiti na snagu od 9 časova po lokalnom vremenu, prenosi Rojters.

Ukrajina "privremeno" izgubila prilaz Azovskom moru

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ta zemlja "privremeno" izgubila prilaz Azovskom moru u vreme kada ruska vojska steže obruč oko glavne luke Marijupolj, preneo je danas Rojters.

- Ruski okupatori su delimično uspeli u operacijama u Donjecku, privremeno su uskratili Ukrajini pristup Azovskom moru - navelo je ministarstvo odbrane u saopštenju.

Ukrajina: Ubili smo još jednog ruskog generala

Ukrajinske oružane snage tvrde da su ubili još jednog ruskog generala. Prema tvrdnjama Ukrajinaca, ubijeno je već pet ruskih generala od početka rata.

- Kao posledica napada na neprijatelja, poginuo je zapovednik 8. armije Južnog vojnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije, general-pukovnik Andrej Mordivčev - napisali su.

Ova informacija nije potvrđena, a objavila ju je ukrajinska vojska na svom službenom Twitter profilu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MONSTRUOZNO! Opozicionar priželjkuje ubistvo Danila Vučića i opisuje kako bi ga mučio (VIDEO)