"BELORUSIJA NIKAD NIJE BILA AGRESOR" Lukašenko: "Ne dozvolimo da sukob pored naših zidina preraste u svetski rat"

Novosti onlajn

23. 05. 2022. u 15:39

BELORUSKI predsednik Aleksandar Lukašenko pozvao je svet da ozbiljno razmisli o mogućnosti da bi regionalni evropski sukob mogao da preraste u pravi svetski rat i da zajedničkim snagama spreče takav ishod.

БЕЛОРУСИЈА НИКАД НИЈЕ БИЛА АГРЕСОР Лукашенко: Не дозволимо да сукоб поред наших зидина прерасте у светски рат

Foto: AP Photo/Nikolai Petrov, Belta

- Minsk apeluje na zemlje sveta da se ujedine i ne dopuste da regionalni sukob u Evropi eskalira u pravi svetski rat - navodi se u pismu predsednika upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

Foto:; EPA

S tim u vezi, on predlaže uzdržavanje od isporuka oružja, uzdržavanje od informacionog rata i svih provokacija, od raspirivanja mizantropske retorike u medijima, od podsticanja rasizma i diskriminacije po osnovu nacionalne, kulturne, jezičke i verske pripadnosti, od legalizacije i slanja plaćenika. „Moramo zajedno da radimo i na suprotstavljanju restriktivnim merama u trgovini“, rekao je on.

- Nažalost, vidimo da bi UN mogle da ponove nezavidnu sudbinu Lige naroda u bliskoj budućnosti - dodao je Lukašenko, apelujući da se odustane od uništavanja UN i mehanizama multilateralne saradnje.

Rešavati bezbednosna pitanja uz učešće Minska

Prema njegovim rečima, bezbednosna pitanja u istočnoevropskom regionu moraju da se rešavaju uz učešće Belorusije.

- Rat u Ukrajini je rat u blizini naših 'zidina'! Uzimajući u obzir teritorijalnu blizinu i zajedničku istorijsku prošlost sa Ukrajinom, Belorusija je iskreno zainteresovana za što skorije regulisanje situacije u toj zemlji. Kao susede Ukrajine, brine nas budućnost regionalne bezbednosti i garancija nacionalne bezbednosti Belorusije. Ta pitanja je nemoguće rešavati bez našeg učešća, kao i bez učešća zemalja regiona - precizira se u pismu predsednika.

Lukašenko je napomenuo da se „danas u svetu, nažalost, zaboravlja da Belorusi nikada nisu bili pretnja nijednom susedu“.

Foto: EPA

- Odsustvo želje zapadnih zemalja da rade na jačanju zajedničke i nedeljive bezbednosti, njihovo nepoštovanje legitimnih interesa i ignorisanje zabrinutosti drugih partnera, pre svega Rusije, prvo su rezultirali trgovinsko-ekonomskim i informacionim ratovima, a zatim su izazvali žestok sukob na teritoriji Ukrajine - naglasio je beloruski lider.

On smatra da je trenutna situacija „trenutak istine“ za Ujedinjene nacije.

- Možda je došlo vreme za istinski globalni i definišući proces koji uključuje sve vodeće međunarodne igrače u duhu San Franciska. Ishod tog procesa trebalo bi da budu jasni i transparentni sporazumi o pravilima novog svetskog poretka, koji će svim članovima međunarodne zajednice osigurati garancije bezbednosti u doglednoj perspektivi - ocenio je Lukašenko.

Belorusija nije agresor

Prema njegovim rečima, Belorusija nije zemlja-agresor, kakvom žele da je predstave neke države – ona je i dalje posvećena što skorijem regulisanju sukoba u Ukrajini.

- Belorusija nikada nije bila pokretač bilo kakvih ratova ili sukoba. Ali nismo ni izdajice. Iskrenost i integritet u odnosima su nam važni. Naš stav je da zabrinutosti i interese svake zemlje, bilo da se radi o osmini kopna ili ostrvskoj državi, treba da čuju svi - navodi se u Lukašenkovom pismu.

U aktuelnim uslovima moramo učiniti sve što je moguće da pronađemo načine da smanjimo stepen globalne konfrontacije i približimo perspektivu širokog rešavanja bezbednosnih pitanja, kako u Ukrajini, tako i u drugim žarištima, uključujući Siriju, Jemen, Etiopiju i svet u celini, zaključio je beloruski predsednik.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

PREDAJA PRIPADNIKA "AZOVA": Ukrajinski vojnici napuštaju "Azovstalj"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!