ČARLS JE UPOZOREN: Princ dobio oštru poruku iz kabineta Borisa DŽonsona

Novosti online

12. 06. 2022. u 08:44

RASTE razdor između čelnika britanske vlade i budućeg kralja Velike Britanije nakon što je princ Čarls navodno nazvao novu politiku slanja azilanata u Ruandu "užasnom".

ЧАРЛС ЈЕ УПОЗОРЕН: Принц добио оштру поруку из кабинета Бориса Џонсона

Foto: Tanjug AP

Članovi kabineta premijera Velike Britanije Borisa Džonsona upozorili su princa od Velsa da prestane da se meša u javnu politiku zbog straha da će njegovi komentari izazvati ustavnu krizu, piše "Sandej tajms".

Kraljevska porodica objavila je saopštenje kao odgovor na upozorenje u subotu u kojem se navodi da će Čarls (73) biti "politički neutralan" kada nasledi tron, iako su iz palate rekli da on namerava da bude napredniji u iznošenju stavova od svoje majke, piše londonski list.

Čarlsovi komentari usledili su nakon što je državni Visoki sud u petak presudio da podržava politiku azila. Prvi let migranata u afričko-britanski komonvelt zakazan je za utorak. Princ je navodno više puta govorio protiv ove odluke, rekavši da je "više nego razočaran" njome.

Rečeno je da raskol potiče od Džonsonovog "nepoštovanja" prema Čarlsu kada su se njih dvojica prvi put sreli, navodi se u članku i dodaje da je premijer "notorno opušten u pogledu tačnosti", dok prestolonaslednik "ne može da podnese kašnjenje".

Navodi o sukobu pojavili su se nekoliko dana pre nego što bi Džonson i princ Čarls trebalo da posete Ruandu kako bi prisustvovali konferenciji šefova vlada Komonvelta.

- Princ Čarls je ukras našeg javnog života, ali to će prestati da bude šarmantno ako pokuša da se ponaša na isti način kada postane kralj - rekao je za visoki član kabineta.

- Mnogi njegovi pogledi na arhitekturu i hortikulturu su zanimljivi i uvek bih bio spreman da ih saslušam privatno. Ali, to je mnogo drugačije od toga da on kao monarh pravi javne intervencije - naveo je on.

Drugi ministri u kabinetu bili su grublji, a jedan je za medije izjavio:

- Iako će se ovakav vid intervencija tolerisati dok je princ od Velsa, to neće ostati tako kada postane kralj.

- Problem sa Čarlsom je u tome što on misli da treba da bude zanimljiv i veruje da su ljudi zainteresovani za ono što on misli. Izgleda da je pogrešno shvatio svoju ulogu - rekao je drugi ministar.

Čarls je često izazivao gnev političara zbog toga što je neretko pisao dopise ministrima i govorio o političkim pitanjima, navodi list.

Izveštaj da je decenijama dobijao poverljive papire iz kabineta premijera takođe je izazvao kontroverzu među poslanicima. 2018. godine Čarls je navodno rekao Bi-Bi-Siju da će delovati u okviru "ustavnih parametara" nakon što bude krunisan i da "nije toliko glup" da prkosi zakonu Ujedinjenog Kraljevstva, koji zahteva od monarha da budu politički neutralni i zabranjuje im da glasaju.

BONUD VIDEO - S-300 U AKCIJI: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak dejstva protivavionskog sistema

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024