EVROPA I RUSIJA PODELILI NEMAČKI AFD: Oštri spor oko zbližavanja s Rusijom i poziva na raspad EU

D. D. S.

20. 06. 2022. u 14:17

Oštri spor oko usvajanja "Rezolucije o Evropskoj uniji" doveo je do prekida kongresa nemačke desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD). U nacrtu rezolucije poziva se na "zbližavanje sa Rusijom" i "sporazumni raspad EU".

ЕВРОПА И РУСИЈА ПОДЕЛИЛИ НЕМАЧКИ АФД: Оштри спор око зближавања с Русијом и позива на распад ЕУ

Foto Arhiva

Spor u AfD-u izazvala je, kako prenosi nemački Dojče vele, rezolucija "Novo promišljanje Evrope" u kojoj se kritikuje Evropska unija. Delegati sa zapada Nemačke posebno su kritikovali što se u njoj poziva na zbližavanje sa Rusijom, a ne spominje se ruski agresorski rat protiv Ukrajine, već samo "konflikt u Ukrajini". Nacrt rezolucije zagovara i "sporazumni raspad EU", koja se opisuje kao "pogrešan i nefunkcionalan politički subjekt".

Tino Krupala, jedan od dva novoizabrana predsednika Alternative za Nemačku rekao je da stranački kongres koji se održavao u gradu Riza u Saksoniji nije prekinut, već "uredno okončan glasanjem delegata". Za prekid je glasalo njih 56 odsto, 44 procenta bilo je protiv. Krupala ocenjuje da je jasno da su posle tri dana "živci pomalo pri kraju", ali se od toga "ne može praviti skandal".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!