PUTIN POTPISAO NOVI ZAKON: Zaštita energetskih objeka i rad u njima dozvoljen samo ruskim državljanima

P. Z. S. / ria.ru

28. 06. 2022. u 17:53

RUSKI predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se pooštravaju zahtevi za zaštitu objekata gorivno-energetskog kompleksa (FEC) radi povećanja njihove bezbednosti, uključujući i antiterorističke.

ПУТИН ПОТПИСАО НОВИ ЗАКОН: Заштита енергетских објека и рад у њима дозвољен само руским држављанима

Foto: Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


Dokument je objavljen na zvaničnom portalu pravnih informacija.

Zakon pojašnjava ko ima pravo da štiti pogone za gorivo i energiju visoke i srednje kategorije opasnosti i pooštrava uslove za privatne bezbednosne organizacije.

Istovremeno, zabranjeno je puštanje na čuvanje pogona goriva i energetike licima koja su pri prijemu u radni odnos dostavila lažna dokumenta, kao i stranim državljanima i licima bez državljanstva.

Pojašnjavaju se pravila za kategorizaciju objekata za gorivo i energiju: objektu se dodeljuje visoka, srednja ili niska kategorija opasnosti ili se ne dodeljuje kategorija opasnosti; Ministarstvo energetike će ove podatke uneti u registar. Spisak vrsta goriva i energetskih objekata koji ne podležu kategorizaciji utvrdiće Kabinet.

Pojedinačni subjekti gorivno-energetskog kompleksa, odlukom Vlade, imaće pravo osnivanja „korporativnih“ privatnih bezbednosnih organizacija radi zaštite pogona goriva i energije u njihovom vlasništvu i njihovim zavisnim preduzećima, pod određenim uslovima (registracija u Ruska Federacija, ovlašćeni kapital od najmanje 1,5 miliona rubalja, a udeo subjekta sadrži najmanje 50%. Ovo se odnosi na subjekte kompleksa goriva i energije koji su registrovani u Ruskoj Federaciji i poseduju pogone za gorivo i energiju, na čije odluke ne mogu uticati strani subjekti.

Prema zakonu, objekti za gorivo i energiju visoke kategorije opasnosti imaće pravo na zaštitu odeljenja i organizacija Nacionalne garde, resornih obezbeđenja Gasproma, Transnjefta i Rosnjefta, kao i privatnih organizacija za obezbeđenje pojedinačnih goriva i entiteti energetskog kompleksa. Objekte goriva i energije srednje kategorije opasnosti, pored njih, moći će da štite privatne organizacije koje ispunjavaju posebne uslove, a pogone goriva i energije kategorije niske opasnosti i bez kategorije - druge privatne bezbednosne organizacije.

Takođe se vrše izmene za rešavanje problema dvostruke prinude u pogledu obezbeđenja objekata saobraćajne infrastrukture u granicama energenata i energetskih objekata. Ako takvi objekti obezbeđuju funkcionisanje objekata za gorivo i energiju, oni podležu zahtevima zakona "O bezbednosti objekata za gorivo i energiju", za ostalo - zakona "O bezbednosti saobraćaja".

Zakon stupa na snagu danom zvaničnog objavljivanja, a pravila o angažovanju „korporativnih“ privatnih obezbeđenja posle 180 dana.

BONUS VIDEO - S-300 U AKCIJI: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak dejstva protivavionskog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)