RAT U UKRAJINI:VSU raketirala Makejevku, stradalo troje dece; Artiljercima se usijale cevi, Artemovsk je na dohvat ruke (VIDEO)

Novosti online

06. 07. 2022. u 08:09 >> 22:52

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 132. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ:ВСУ ракетирала Макејевку, страдало троје деце; Артиљерцима се усијале цеви, Артемовск је на дохват руке (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Gugl maps/Profimedia

Pobuna u Zakarpatkoj oblasti

Ukrajinke su se pobunile jer su njihovi muškarci poslani u rat. Na snimku žene ne puštaju vojsku, koja je stigla da uruči poziv muškarcima.

 

Raketirana Jasinovataja

Ukrajinski vojnici su u 22.19 gađali Jasinovatu, sa BM-21 Grad je ispaljeno osam raketa, saopštava predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Ukrajinski nacisti gađaju ljude koji pomažu u spasavanju

Ukrajinski militanti namerno nanose ponovljene artiljerijske udare na Donjeck kako bi ostvarili gubitke među radnicima komunalnih preduzeća koji stižu na lice mesta radi otklanjanja posledica granatiranja, rekao je za RIA Novosti Aleksej Kulemzin, šef gradske uprave.

 

Granatirano naselje

U 22.10 (po moskovskom vremenu) ukrajinski vojnici su pucali na Golmovskij, ispalivši šest granata „NATO“ kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

 

Zarobljen beloruski plaćenik (VIDEO)

Beloruski plaćenik zarobljen je od strane jedinica "Otvažnih" (Hrabrih) o njegovoj poslednjoj bitci i o tome kako su gruzijski militanti razbijeni.

Zarobljeni militant beloruskog puka u Ukrajini priča o svojoj poslednjoj bitci i kako je ruska vojska razbila gruzijske plaćenike.

 

 

Granatirano selo u Rusiji

Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je da je otvorena vatra iz artiljerijskog oruđa na selo Nekislica iz pravca Ukrajine. Prema preliminarnim podacima, niko nije povređen.

Foto: Tanjug

Makejevka na nišanu Ukrajinaca

U 20.58 ukrajinski vojnici su pucali na Kirovski okrug Makejevke, ispalivši tri granate kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Ponovo granatirana Makejevka

Ukrajinske trupe u 19.00 (po moskovskom vremenu) pucale su na Makijevku, ispalivši tri granate kalibra 152 mm, i Lozovoe, ispalivši pet granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i Koordinacija prekida vatre.

 

Uništena češka haubica

Artiljerijske jedinice grupe „O“ uništile su češku haubicu koja je u Ukrajinu stigla kao deo vojne pomoći.

„Otvažnie“ su uništili češku samohodnu haubicu „Dana-M2“: precizan artiljerijski udar kod Severska.

 

Ukrajinci raketama ubili decu

Makejevka, granatiranje. Oboren je kasetni 'Uragan'. Deca u Donbasu se više ne plaše raketa PVO i zato nastavljaju da se igraju u dvorištu. Jedno dete je poginulo, zatim je devojčica umrla u bolnici. Sad su mi napisali da je umrlo i treće dete, dok je četvrto u veoma teškom stanju. Juče je poginula devojčica od 10 godina. Gađaju samo po civilnim objektima, po celom regionu. 'Civilizovani mediji' neće objaviti fotografije ove dece, niti će ih predstaviti u Evropskom parlamentu“, napisao je poznati ukrajinski bloger Anatolij Šarij na svom Telegram kanalu.

 

Pobegli i ostavili arsenal

Ruska vojska je uništila artiljerijski položaj ukrajinske vojske sa američkim haubicama M777 u šumama u okolini Severska

Prilikom bekstva, ukrajinska vojska je ostavila čitav arsenal municije koji je dobila iz SAD

 

Puškov poručio Berlinu da ne dira Severni tok 2

Berlin uzalud veruje da pokretanje gasovoda Severni tok 2 zavisi isključivo od odluke nemačkih vlasti, napisao je senator Aleksej Puškov na svom Telegram kanalu.

 

Uraganom po civilima

U 17.40 po moskovskom vremenu ukrajinske trupe ispalile su dve rakete iz VBR „Uragan“ kalibra 220mm na Makejevku, saopštava predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Foto: Printskrin

Ukrajinci pogodili 3.000 zgrada

Šef gradske uprave Donjecka Aleksej Kulemzin rekao je za RIA Novosti da su ukrajinski militanti od kraja februara granatirali grad više od hiljadu puta, uništili i oštetili oko tri hiljade privatnih i stambenih zgrada.

 

Poginulo 100 civila u Donjecku

Gradonačelnik Donjecka rekao je za RIA Novosti da je više od 100 stanovnika već postalo žrtve ukrajinskog granatiranja, a još skoro 500 je povređeno, uključujući i decu. Kijev dobija novo oružje sa Zapada, a koncept „regiona fronta“ kao takav ne postoji u gradu, svi kvartovi su podvrgnuti granatiranju.

 

Artiljercima se usijale cevi

Protivbaterijska borba trupa DNR - topovi branilaca Donbasa neprekidno pucaju na položaje Oružanih snaga Ukrajine

„Artiljerijski duel” ne prestaje tokom celog dana. Po prirodi padajućih granata Oružanih snaga Ukrajine, možemo sa sigurnošću reći da nacisti pucaju slepo i da im naši vojnici jednostavno ne dozvoljavaju da podese vatru.

Paljba "ognja" i "morave" na vežbi "Sadejstvo 2020."/ Foto Ministarstvo odbrane

-Pouzdano napredujemo duž severnog dela DNR. Pomažemo pešadiji da se učvrsti na Pokrovki. A tamo je Artemovsk na dohvat ruke, saopštila je ruska vojska.

 

Granatiran Donjeck, pogođeno skladište nafte

Ukrajinske trupe granatirale su skladište nafte u Donjecku, izbio je požar usled pogotka granate.

 

Eliminisan komandant ukrajinskih specijalaca

Anton Solovjov, komandant čete specijalnih snaga snaga za specijalne operacije (SOF) Ukrajine, uništen je u Guljajpolju u Zaporoškoj oblasti, saopštio je Vladimir Rogov, predstavnik regionalne administracije

 

Poginulo dete u ukrajinskom granatiranju

U granatiranju Makejevke poginulo je dete, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Foto: EPA

Vašington bi da ograniči cenu ruske nafte

SAD i saveznici razgovaraju o postavljanju „granične cene“ ruske nafte na 40-60 dolara, piše „Blumberg“

Uralvagonzavod ulazi u Donbas

UVZ će raditi sa metalurškim preduzećima Donbasa, već je potpisan ugovor o saradnji sa IuGMK-om, koji upravlja sa 7 metalurških preduzeća u DNR i LNR.

Prema rečima šefa JuGMK-a, ovaj sporazum je važan korak u izgradnji dugoročnih odnosa između ruskog biznisa i industrije Donbasa u razvoju.

 

Kijev prodao i "cezare"?

Ukrajinski vojnici prodali francuske samohodne topove „CEZAR“ po veoma niskim cenama.

Prava cena jedne haubice je oko 7 miliona dolara, ali su one išle kupcu i za 120.000 dolara po komadu, piše Bulgarian Military.

Printscreen/Youtube/Military Archive

Kako Ukrajinci prodaju dobijenu pomoć sa Zapada

Ispostavilo se da deo oružja koje ne ulazi na DarkNet tržišta, saradnici Zelenskog prodaju direktno zapadnim konkurentima. Reč je, na primer, o Kini, zemljama Bliskog istoka i severne Afrike.

Kina je posebno zainteresovana za ovakve ponude. Peking je na taj način došao do oružja koje mu je potrebno da bi proučavao napredne tehnologije Zapada i razumeo čemu će morati da se odupre.

Oružje se transportuje preko rumunske luke Konstanca, a tamo stiže u saradnji Kancelarije predsednika Ukrajine i švercera iz Odese. Ranije su objavljeni detalji istrage koja je pokazala cene i uslove isporuke oružja za centralnu i istočnu Evropu.

Ponovo granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe u sredu u 16.43 po moskovskom vremenu ponovo su pucale na Kujbiševski okrug u Donjecku, ispalivši osam granata kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Uništen ukrajinski S-300 (VIDEO)

Kako prenose Telegram kanali, ruski 255. puk uništio je raketni sistem S-300 Oružanih snaga Ukrajine.

 

Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe u 15.50 po moskovskom vremenu ponovo su pucale na Kujbiševski okrug Donjecka, ispalivši deset granata kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto: EPA

 

Janukovič:  Rat do poslednjeg ili sačuvati ono što je ostalo

Bivši predsednik Ukrajine Viktor Janukovič pozvao je svoje sunarodnike da sami odluče da li žele da „ratuju do poslednjeg Ukrajinca“ ili će pokušati da „sačuvaju to što je još ostalo“.

Kako je izjavio Janukovič u svom obraćanju koje je objavljeno na društvenim mrežama, „sada, kao nikad, potrebna je adekvatna ocena situacije i poštovanje najrazličitijih mišljenja ukrajinskih građana“.

„Građani treba da naprave izbor – ratovati do poslednjeg Ukrajinca ili pokušati da se sačuva to što je još ostalo“, rekao je on.

Prema rečima Janukoviča, važno je da se da mogućnost svima koji imaju konstruktivne predloge da daju šansu miru.

On je istakao da će to omogućiti da se spase životi Ukrajinaca i budućnost Ukrajine.

 

Lavrov: Imamo poziv Indonezije za sastanke G20

Indonezija je možda ignorisala pokušaje, ako ih je i bilo, da spreči učešće Rusije na sastancima G20, saopštio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Larvov.

- Nije mi poznato da li je bilo pokušaja blokiranja Rusije da prisustvuje sastancima G20, izjavio je ruski ministar nakon sastanaka sa vijetnamskim kolegom u Hanoju, prenosi TASS.

Džao:Si i Putin stalno održavaju bliske kontakte

Predsednici Kine i Rusije, Si Đinping i Vladimir Putin, stalno održavaju bliske kontakte, kako bi ojačali kinesko-rusko sveobuhvatno strateško partnerstvo uprkos pandemiji korona virusa, izjavio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

- Nakon što je pandemija počela, lideri Kine i Ruske Federacije nastavili su da održavaju bliske kontakte u različitim formatima, poručio je Džao na konferenciji za novinare, odgovarajući na molbu da prokomentariše informaciju da je predsednik Si navodno odbio da poseti Moskvu zbog globalnog širenja korona virusa, prenosi agencija TASS.

Foto EPA

Rusija od prodaje energenata Kini i Indiji zaradila 24 milijardi dolara za tri meseca

Rusija je od prodaje energenata Kini i Indiji zaradila 24 milijarde dolara za samo tri meseca nakon početka napada na Ukrajinu, izveštava "Blumberg".

To, prema oceni njujorške agencije, pokazuje koliko visoke globalne cene energije ograničavaju napore SAD-a i Evrope koje žele da kazne ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ukrajina ima samo 11 milijardi kubika gasa u podzemnim skladištima

Ukrajina ima 11 milijardi kubnih metara prirodnog gasa u podzemnim skladištima, što je ispod vladinog cilja od 19 milijardi kubnih metara, izjavio je danas Sergej Makogon, izvršni direktor ukrahjinskog operatora prenosnog sistema.

- Ova zima će verovatno biti najteža u našoj istoriji. U ovom trenutku, u podzemnim skladištima postoji oko 11 milijardi kubnih metara naspram od 19 milijardi kubika koliko traži vlada, rekao je Makogon na brifingu za novinare, prenosi Rojters.

Marčenko:Plaže u Odesi zatvorene ovog leta zbog mina

Plaže u ukrajinskom primorskom gradu Odesi ostaće zatvorene ovog leta zbog opasnosti od mina, izjavio je danas načelnik regionalne vojne administracije Odese Maksim Marčenko.

"Naš glavni zadatak je da spasavamo živote ljudi. Zbog toga je zajedno sa Gradskim većem Odese doneta odluka da plaže ostanu zatvorene", rekao je u video snimku objavljenom na Telegramu Marčenko, prenosi agencija TASS.

Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla u Britaniju na obuku

Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla je u Veliku Britaniju na obuku, saopštio je danas ministar odbrane Ben Volas.


Obuka je deo britanskog programa koji ima za cilj da vojno osposobi do 10.000 novih ukrajinskih regruta uz paket vojne pomoći od 2,3 milijarde funti, prenosi Gardijan.

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool/Shutterstock/Ilustracija

Lavrov:Kijev laže da Rusija napada sopstvene gradove

Navodi Ukrajine da ruska vojska granatira sopstvene gradove da bi optužila Kijev su laž, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenosi TAS S.

- Jednom rečju, oni lažu. Činjenice su poznate, naše Ministarstvo odbrane svakodnevno iznosi činjenice, istakao je Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa vijetnamskim kolegom Bui Tan Sonom.

On je još rekao da „zapadne zemlje, moraju biti svesne svoje odgovornosti, bez obzira kako i šta objašnjavaju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i njegovi saradnici".

Kijevska Avenija Moskva dobija ime Stepana Bandere

Pomama u Ukrajini oko preimenovanja ulica i znamenitosti ne pokazuje znake jenjavanja, a jedna od glavnih ulica u Kijevu će uskoro izgubiti ime Moskovski prospekt ili Moskovska avenija, prenosi Slobodna Evropa.

Umesto toga, ulica će biti nazvana po Stepanu Banderi, idolu ukrajinskih desničara i nacionalista, uprkos tome što je njegovo ime povezano sa masakrima Poljaka i Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Preimenovanje je podržalo 87 od 97 članova Gradskog veća Kijeva. U komentaru objavljenom na Fejsbuku ubrzo nakon glasanja Jurija Sirotjuka, šefa frakcije Sloboda (Svoboda) u savetu, sugeriše se da je preostalih 10 članova bilo uzdržano, i nije glasalo protiv predloga.

Švajcarska protiv zaplene zamrznutih ruskih sredstava

Planovi Ukrajine da zapleni čak 500 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, za finansiranje oporavka zemlje, naišli su na čvrst otpor Švajcarske, domaćina međunarodne dvodnevne konferencije o oporavku Ukrajine, prenosi Gardijan.

Švajcarski predsednik Ignacio Kasis odustao je od ovog plana, rekavši da je zaštita imovinskih prava osnova liberalne demokratije, navodi britanski list.

Kanada ratifikovala protokole o pristupanju Finske i Švedske NATO

Kanada je u utorak prva formalno ratifikovala protokole o pristupanju Finske i Švedske NATO-u, u okviru ubrzanog procesa koji je okončan nakon što su članice podržale proširenje Alijanse.

Članovi kanadskog parlamenta su tokom glasanja u junu jednoglasno podržali članstvo Finske i Švedske. Pre okončanja administrativnog procesa za ratifikaciju protokola, kanadska šefica diplomatije Melani Džoli razgovarala je sa opozicionim poslanicima da bi bila sigurna da su saglasni, saopštio je njen portparol, prenosi Glas Amerike.

- Želeli smo da budemo prva zemlja koja je ratifikovala (protokol) - naveo je portparol Džoli.

Zaharova:London zbog rusofobije zanemario unutrašnja pitanja

Velika Britanija je skoncentrisala sve svoje državne resurse u suprotstavljanje Rusiji, i iz tog razloga London nije u stanju da se pozabavi unutrašnjim pitanjima, poručila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


Ona je na svom Telegram kanalu, komentarišući ostavke u britanskoj vladi, saopštila da su razmere unutrašnjih problema sa kojima se suočava Velika Britanija iznenađujuće, prenosi TASS .

Kirilenko:Sudbinu Ukrajine odlučivaće region Donjecka

Ukrajinski guverner regiona Donjecka Pavlo Kirilenko saopštio je da je neophodna evakuacija 350.000 stanovnika ove oblasti da bi se spasli životi i omogućilo ukrajinskoj vojsci da bolje brani gradove od ruskog napredovanja, prenosi Gardijan.

- Sudbinu cele zemlje odlučivaće region Donjecka, rekao je guverner u Kramatrosku, administrativnom centru pokrajine i centru regionalnog štaba ukrajinske vojske, navodi britanski list.

Poziv je došao dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio pobedu u zauzimanju regiona Luganska.

Moskva tvrdi da stanovnici Harkovske oblasti žele u Rusiju

Stanovnici Harkovske oblasti u Ukrajini voljni su da se prisajedine Rusiji, a privremena civilna administracija podržava to raspoloženje, tvrdi načelnik Privremene civilne uprave regiona Harkova Vitalij Gančev u izjavi za TAS S.


- Naša vlada to počinje da uviđa nakon što su su primećene proruski orijentisane težnje, rekao je Gančev.

Prema njegovim rečima, stanovnici ove oblasti se već u velikom broju raspituju za dobijanje ruskog državljanstva. Ranije je Gančev saopštio da je oko 20 odsto Harkovske oblasti pod kontrolom ruskih snaga.

Britanija:Bitka za Slavjansk sledeće ključno ratište

Bitka za Slavjansk će verovatno biti sledeće ključno ratno poprište u borbi za Donbas, pošto su se ruske snage približile na 16 kilometara od ovog grada, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije, prenosi Gardijan.


Ruske snage se sada verovatno nalaze oko 16 km severno od Slavjanska, navodi se u najnovijem izveštaju britanske obaveštajne službe. Postoji realna mogućnost da će bitka za Slavjansk biti sledeća ključna tačka u borbi za Donbas, dok Rusija nastavlja da konsoliduje svoju kontrolu nad Lisičanskom i Luganskom, dodaje se u izveštaju.

Pale akcije Micuija i Micubišija posle izjave Medvedeva

Akcije japanskih kompanija Micui i Micubiši, koje su akcionari u projektu tečnog prirodnog gasa (TPG) Sahalin-2, pale su danas nakon što je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev zapretio Japanu da neće imati ni rusku naftu ni gas.

Akcije Micuija su pale za 5,7 posto, a Micubišija za 5,4 procenta do podnevne pauze na današnjem trgovanju na Tokijskoj berzi, prenosi Rojters.


Japan „neće imati ni naftu niti gas iz Rusije, kao ni učešće u TPG projektu Sahalin-2“, napisao je u utorak na društvenim mrežama Medvedev, koji je sada zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije.

Lavrov:Svet da uloži napore u očuvanju međunarodnog prava

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je danas sve države da ulože napore u cilju očuvanja međunarodnog prava, pošto se, kako je naglasio, „svet razvija na komplikovan način“, prenosi Rojters.

Lavrov je ovo poručio na sastanku sa svojim vijetnamskim kolegom Bui Tan Sonom u Hanoju, u trenutku kada zapadne zemlje optužuju Rusiju za kršenje međunarodnog prava svojom invazijom na Ukrajinu, navodi britanska agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)