PUTIN I ERDOGAN OBAVILI VAŽAN RAZGOVOR: Turska spremna da doprinese pregovorima Rusije i Ukrajine

Novosti online

11. 07. 2022. u 16:19

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

ПУТИН И ЕРДОГАН ОБАВИЛИ ВАЖАН РАЗГОВОР: Турска спремна да допринесе преговорима Русије и Украјине

Foto: AP

- Razgovarano je o situaciji u Siriji, kao i o ukrajinsko-ruskom ratu i stvaranju bezbednih koridora za izvoz žita Crnim morem - ističe se u saopštenju.

Predsednik Erdogan je „ponovio da rat Ukrajine i Rusije treba da bude okončan trajnim i pravednim mirom putem pregovora“.

- Rekao je da je Turska spremna da na sve moguće načine doprinese intenziviranju pregovaračkog procesa, kao što je činila i do sada - saopštila je kancelarija turskog lidera.

Razgovor uoči samita na najvišem nivou

Pres-služba Kremlja kasnije je saopštila da su lideri razgovarali telefonom „uoči rusko-turskog samita na najvišem nivou koji je planiran u bliskoj budućnosti“. Razmotren je kompleks pitanja od obostranog interesa.

- Posebna pažnja je posvećena zadacima u vezi sa daljim intenziviranjem ekonomske saradnje, uključujući mere za unapređenje njene pravne baze, povećanje obima trgovine, korišćenje nacionalnih valuta prilikom obračuna, kao i nastavak neprekidnih isporuka ruskih energenata. Dogovorena je bliska saradnja u tim oblastima na nivou kopredsedavajućih bilateralne međuvladine komisije i rukovodstva nadležnih resora - saopštio je Kremlj.

Ističe se da je nastavljena razmena mišljenja o situaciji oko Ukrajini, „između ostalog i u kontekstu koordinacije napora u cilju osiguravanja bezbednosti plovidbe u Crnom moru i izvoza žita na svetska tržišta“.

Prilikom razgovora o regulisanju situacije u Siriji, naglašena je važnost trilateralnog, zajedničkog rada u okviru „astanskog procesa“ uz učešće iranskih partnera.

Pored toga, ruski lider je srdačno čestitao Erdoganu i turskom narodu praznik Kurban-bajram.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO - UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove