KIJEV NAJAVIO PREOKRET U RATU: Ukrajina bukvalno shvatila obećanje Zapad i veruje u "neprijatno iznenađenje za Rusku Federaciju"

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

22. 07. 2022. u 08:00

UKRAJINSKO rukovodstvo je bukvalno shvatilo obećanje zapadnih političara da će im pomagati "koliko bude trebalo", pa sada traže ono što ni velika i moćna Amerika ne može da ispuni.

КИЈЕВ НАЈАВИО ПРЕОКРЕТ У РАТУ: Украјина буквално схватила обећање Запад и верује у непријатно изненађење за Руску Федерацију

Foto Tanjug/AP

Razočaranje Ukrajinaca stiglo je iz avio-baze Ramštajn u Nemačkoj, u kojoj je 20. jula održan sastanak ministara odbrane zapadnih zemalja. U video-formatu na sastanku je učestvovalo 50 predstavnika zemalja sa raznih kontinenata.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin kazao je da sukob u Ukrajini ulazi u odlučujuću fazu i Zapad će produžiti da pomaže Kijevu. Ali, to što namerava da daje Amerika i zapadni saveznici bitno se razlikuje od onoga što očekuje i traži Kijev. Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov je uoči skupa u Ramštajnu kazao na Atlantskom savetu da Ukrajini treba najmanje 50 višecevnih reaktivnih bacača "hajmers", a za kontraofanzivu koju već dugo najavljuju čak sto "hajmersa".

Američki ministar Lojd Ostin je "ohladio" Alekseja Reznikova, rekavši u Ramštajnu da će Ukrajina dobiti još četiri "hajmersa" i potrebnu municiju. Do sada je Ukrajina ukupno dobila 12 "hajmersa". Mark Mili, rukovodilac Objedinjenog komiteta načelnika štabova SAD, kaže da je već do sada 200 ukrajinskih vojnika prošlo obuku kako se koriste ti mnogo hvaljeni reaktivni višecevni bacači. U Moskvi, ipak, i dalje tvrde da višecevnim reaktivnim bacačima "hajmers" u Ukrajini zapravo rukovode i upravljaju američki instruktori. Koordinate za gađanje oni dobijaju od američkih satelita. Čim ispale šest projektila, oni brzo menjaju svoju poziciju kako ih ne bi poklopili protivnici uzvratnom paljbom.

Moskovski eksperti kažu da će "hajmerse" sa velikog odstojanja gađati rusko visokoprecizno oružje "iskander", čije rakete lete do 500 kilometara.

Velika je zabluda ukrajinskog rukovodstva što misli da na Zapadu imaju velike rezerve modernih haubica i višecevnih reaktivnih bacača. Primera radi, ministar odbrane Francuske Sebastijan Lekornu kazao je da je posle predaje 18 haubica "cezar" Ukrajini francuska armija smanjila skoro za četvrtinu svoje potencijale "cezara". Zbog toga je izdvojeno 85 miliona evra da bi francuska vojska nadoknadila te "cezare" koje je dala Ukrajini.

Kijevu je obećano da će dobiti i dva norveška prenosna PVO sistema NASAMS. Ukrajina može da računa na nemačke haubice, slovačke helikoptere, kao i poljsku, holandsku i kanadsku artiljeriju.

Dugoročno je obećanje da Ukrajina može da kupi avione četvrte generacije kao što su švedski "gripen", kao i "eurofajter" i "rafal". Naravno, da bi se uspešno koristili ti avioni, ukrajinski piloti moraju da prođu obuku.

U Vašingtonu više ne kriju da njihovi sateliti daju onlajn informacije sa fronta ukrajinskim saveznicima. Komandant Kosmičkih snaga SAD Džon Rejmond priznao je da pružaju pomoć Ukrajincima u ratu protiv Rusije. Govoreći na Aspenskom forumu o bezbednosti, on je rekao da kosmičko prostranstvo ima odlučujuću ulogu u vođenju savremenih ratova, jer omogućava da se pomoću dži-pi-esa precizno navode projektili, a takođe se, zahvaljujući satelitima, mogu dobiti informacije o realnoj situaciji na frontu.

Ukrajina je nastavila da gađa civilne objekte na teritorijama koje više ne kontroliše. Već drugi put za minula tri dana Ukrajinci su dronovima-samoubicama gađali Zaporošku atomsku centralu.

Ruski konstruktori oružja tvrde da su u specijalnoj operaciji prvi put koristili snajpersku pušku "sumrak", koja ima najveći domet na svetu. Ona ima razornu moć zbog velikog kalibra i dometa. Do sada je britanska snajperska puška bila rekorder i mogla da pogađa na razdaljini oko tri hiljade metara. Sada ruska snajperka pogađa cilj na razdaljini većoj od 4.000 metara.

Šef kancelarije Vladimira Zelenskog Andrij Jermak rekao je juče da Ukrajina namerava da preokrene tok sukoba pre zime i najavio "mnoga iznenađenja".

- Sada je važno sprečiti Ruse da nas na zimu uvuku u rat. Mnogo zavisi od obučenosti naših vojnika. Preokrećemo tok ovog rata. Uskoro će biti mnogo iznenađenja - napisao je Jermak na svom telegram-kanalu.

Kijev je više puta najavljivao "neprijatna iznenađenja za Rusku Federaciju".

Ruska avijacije je juče nastavila da gađa ukrajinske vojne objekte. U gradu Kramatorsku u Donbasu pogođeno je sedište Službe bezbednosti za taj grad. U saopštenju Ministarstva odbrane Rusije se navodi da je uništen veliki broj ukrajinskih oklopnih vozila i druge vojne tehnike na istočnom frontu.

Nesumnjivo da je poginuo i ranjen značajan broj vojnika na obe strane, ali se ti podaci već dugo ne objavljuju.

Predsednik Ukrajine Zelenski ocenio je kao nedovoljne nove sankcije EU koje pogađaju izvoz ruskog zlata, veliku Zberbanku, nacionalistički motociklistički klub "Noćni vukovi" i glumce koji podržavaju predsednika Rusije Vladimira Putina.

Prethodno je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pohvalila odobravanje sedmog paketa ekonomskih sankcija EU od strane 27 država članica kao "snažan signal".

"Pojačane, produžene sankcije EU protiv Kremlja šalju snažan signal Moskvi: održaćemo pritisak visokim koliko god bude potrebno", napisala je Fon der Lajenova na "Tviteru".

Najnovije mere dogovorene u Briselu dobile su neformalni nadimak "šesti i po paket" zbog njihove ograničene ambicije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je juče, komentarišući sedmi paket sankcija Evropske unije, da čak i najteža ograničenja nikada nisu dovela do promene stava zemalja protiv kojih se uvode, pa neće ni Rusije.

- Vidimo da Evropska unija više voli, čak i manijakalno, da se pridržava onih sankcija koje štete njihovim sopstvenim interesima - poručio je Peskov.

- SAD su mnogo pragmatičnije u tom pogledu. Oni vrlo brzo, koristeći svoj fleksibilni sistem, uvode licence koje predviđaju ukidanje sankcija tamo gde je to od koristi i samim SAD.

Gas iz Rusije ka Evropi ponovo teče "Severnim tokom 1", Foto AP

Tekst potpisa

Snabdevanje Evrope gasom preko "Severnog toka 1" nastavljeno je juče ujutru u 7.00 časova po moskovskom vremenu nakon završetka godišnjeg remonta. Pumpanje gasa je dostiglo 40 posto maksimalnog kapaciteta, kako je ranije i najavljeno. Peskov je izjavio da "isključivo tehnički razlozi sprečavaju veće pumpanje gasa kroz gasovod 'Severni tok 1'".

Od sredine juna ovaj gasovod radi sa 40 procenata u odnosu na maksimalan kapacitet zbog odlaganja Kanade da vrati gasnu kompresorsku jedinicu koju je nemački "Simens" poslao na servisiranje u Montreal. Kao razlog zadržavanja te opreme Kanada je navela sankcije uvedene protiv Rusije.

Ruski predsednik Putin je ranije izjavio da će, ako turbina za "Severni tok 1" ne bude vraćena Rusiji, samo 30 miliona kubnih metara gasa dnevno moći da se pumpa ovim cevovodom umesto dosadašnjih 60 miliona kubnih metara. On je skrenuo pažnju da krajem jula "treba da se pošalje još jedna turbina na redovno održavanje".

Kanada je 9. jula, posle brojnih zahteva, odlučila da vrati turbinu u Nemačku, ali tačan datum povratka još nije poznat.

"Gasprom" do sada nije dobio dokumenta od "Simensa" o vraćanju turbine i poslao je novi zahtev nemačkoj kompaniji, u kojem je podsetio da gasna oprema nije obuhvaćena sankcijama i upozorio da će od predstojećeg remonta drugih turbina zavisiti bezbedan rad "Severnog toka 1".

Merkelova da se izvini

SVAKI treći Nemac smatra da bi bivša kancelarka Angela Merkel trebalo da se izvini zbog energetske krize, pokazuje istraživanje javnog mnjenja. Za mnoge Nemce Merkelova snosi saodgovornost za energetsku krizu u Nemačkoj i Evropi. Tako 32 odsto smatra da bi Merkelova trebalo da se izvini za svoju pogrešnu energetsku politiku zbog zavisnosti od ruskog gasa. Istovremeno, apeli nemačke vlade, da građani štede energiju time što bi se manje tuširali, urodili su plodom jer se sada čak 62 odsto Nemaca kraće i ređe tušira.

PŠENICA

IZVOZ ukrajinske pšenice ići će preko tri luke - Odese, Južne i Černomorska. Odabrani su bezbedni koridori. Uskoro bi trebalo da bude potpisan dogovor koji su inicirale Turska i UN.

UKRAJINA MOŽE DA NESTANE

Bivši premijer i predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije, izjavio je da na kraju Ukrajina može nestati sa geografske karte jer će izgubiti ostatke državnog suvereniteta.

- Posle 2014. godine Ukrajina je izgubila državnu nezavisnost i prešla pod direktnu upravu kolektivnog Zapada, a takođe je poverovala da će joj NATO garantovati bezbednost - kazao je Medvedev.

* * * * * * * *

Kraj višemesečnih nagađanja o zdravstvenom stanju predsednika Ruske federacije

Direktor CIA: Nema dokaza da je Putin bolestan

DIREKTOR CIA Vilijam Berns odgovorio je na glasine o zdravlju predsednika Rusije Vladimira Putina (69), negirajući da je ruski lider bolestan.

Berns, koji govori ruski i koji je zna Putina više od dve decenije, upitan o periodičnim medijskim izveštajima koji sugerišu da je ruski predsednik Vladimir Putin nestabilan ili lošeg zdravlja, odgovorio je da ne postoje obaveštajni podaci koji mogu to da potvrde i da mu, kako je u šali naveo, "deluje previše zdravo".

- Postoji mnogo glasina o zdravlju predsednika Putina i, koliko možemo da kažemo, on je očigledno previše zdrav - odgovorio je Berns.

Foto AP

Berns je bio ambasador na početku Putinovog mandata i tiho je poslat u Moskvu prošle godine u neuspešnom pokušaju da ga odvrati od invazije na Ukrajinu, prenosi agencija Frans pres.

Berns je, napominjući da je imao posla sa Putinom tokom dve decenije, opisao ruskog lidera kao "veoma zapaljivu mešavinu tuge, ambicije i nesigurnosti".

- On je uveren da je njegova sudbina kao ruskog lidera da vrati Rusiju kao veliku silu - rekao je Berns.

Nakon Vašingtona, juče se sa temom Putinovog zdravlja oglasio i Kremlj, saopštenjem da je predsednik Rusije (69) dobrog zdravlja, odbacivši glasine da mu nije dobro.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da se poslednjih meseci na Zapadu spekuliše o predsednikovom zdravlju, ali da su izveštaji da je bolestan "ništa drugo do lažni".

Putin se nakašljao tokom jučerašnjeg javnog nastupa, kada je agencija Interfaks prenela njegove reči da se malo prehladio tokom posete Iranu prethodnog dana.

- U Teheranu je juče bilo veoma vruće, plus 38, a klima je bila jaka. Zato se izvinjavam - rekao je Putin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)