RAT U UKRAJINI: Rusi uništili Crnu četu, ništa od američkih aviona za Kijev

Novosti online

22. 07. 2022. u 07:30 >> 22:27

U TOKU je 149. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Danas bi u Istanbulu trebalo da bude potpisan sporazum ruske i ukrajinske strane o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica iz luka na Crnom moru.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси уништили Црну чету, ништа од америчких авиона за Кијев

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka/AP Photo/Efrem Lukatsky/Profimedia/Ilustracija

Zelenski želi teritorije

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da bi primirje između Moskve i Kijeva, „bez vraćanja teritorija Ukrajini“, dovelo do produžavanja sukoba.

- Zamrzavanje sukoba u Ukrajini značilo bi pauzu koja bi omogućila ruskim snagama da predahnu - rekao je Zelenski u intervjuu za „Vol strit džurnal“.

Ništa od američkih aviona

Vašington je počeo da proučava mogućnost isporuke borbenih aviona Kijevu, ali za sada, SAD nisu spremne da pošalju borbene avione.

Novi paket pomoći Ukrajini

Predsednik SAD Džo Bajden naložio je da se Ukrajini dodeli još jedan paket vojne pomoći, vredan 175 miliona dolara, saopštila je Bela kuća.

Bajden je odobrio da se Ukrajini pruži pomoć u vidu „odbrambenih proizvoda i usluga, vojne obuke i pripreme“ na račun resursa Pentagona.

Ministarstvo odbrane SAD će takođe isporučiti Ukrajini 580 jurišnih i izviđačkih bespilotnih letelica „Feniks gost“, saopštio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Kako je precizirao, dronovi će koštati oko 100 miliona dolara, dok se ostatak paketa vojne pomoći procenjuje na 175 miliona dolara.

Paket će obuhvatiti i četiri višecevna raketna bacača „Himars“, 36.000 jedinica artiljerijske municije, protivtenkovsko naoružanje i vojna vozila.

Prema pisanju medija, sistem „Feniks gost“ predstavlja dron-samoubicu.

Ukrajina tuče artiljerijom

Ukrajinska vojska izvela je artiljerijski napad iz višecevnih bacača raketa i teške artiljerije na Zaporošku oblast, aktiviran je sistem PVO, izjavio je za Sputnjik član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, raketiranje je izvedeno iz južnog predgrađa Zaporožja, koje je pod kontrolom ukrajinske vojske. Rogov je istakao da su cilj napada bila naselja koja se nalaze u blizini linije razgraničenja.

Rogov je dodao da za sada nema informacija od materijalnoj šteti i žrtvama.

Šojgu potpisao

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu potpisao je u Turskoj sporazum o izvozu žita iz Ukrajine.

Likvidirano 300 ukrajinskih boraca - krili se u školskoj zgradi

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske trupe likvidirale 300 ukrajinskih boraca u napadu na školsku zgradu u Kramatorsku u Donjeckoj oblasti.

Kao rezultat udara preciznim oružjem, uništeno je privremena pozicija nacionalističke formacije Crna četa raspoređene u zgradi škole u gradu Kramatorsku, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, poginulo je do tri stotine nacionalista i preko 40 jedinica specijalne opreme.

Ukrajina je potpisala svoj deo "prehrambenog sporazuma "sa Turskom i UN

Ukrajina je u Istanbulu potpisala sporazum o izvozu žita sa Turskom i UN, prenose ukrajinski mediji.

- Ukrajina, Turska i UN potpisale su sporazum o izvozu žitarica. Dokument su potpisali ministar infrastrukture Ukrajine Oleksandr Kubrakov, turski ministar odbrane Hulusi Akar i generalni sekretar UN Antonio Gutereš- navedeno je u saopštenju.

Kremlj: Vest da nije data dozvola za vraćanje turbine-glupost

Kremlj je danas demantovao vest da je ključna turbina za gasovod Severni tok 1 između Nemačke i Rusije zaglavljena u tranzitu, zato što Moskva navodno nije dala dozvolu.

Rojters je izvestio u četvrtak da Rusija do sada nije dala zeleno svetlo za transport turbine nazad u Rusiju, pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je tu vest, rekavši da je to „gluposti“, prenosi britanska agencija.

Šojgu putuje u Tursku na potpisivanje žitnog sporazuma

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je na putu ka Turskoj, gde će prisustvovati ceremoniji potpisivanja sporazuma kojim se dozvoljava nastavak ukrajinskog pomorskog izvoza žitarica, prenosi Rojters, pozivajući se na današnje izjave tri neimenovana izvora.

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov takođe će prisustvovati ceremoniji koja će označiti prvi korak ka ublažavanju globalne prehrambene krize, navodi britanska agencija.

Rusi uništili četiri HIMARS-a u Ukrajini

Ruska vojska je od 5. do 20. jula u Ukrajini uništila četiri lansera američkih višecevnih raketnih sistema HIMARS, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Portparol ruskog Ministarstva Igor Konašenkov izjavio je da su visokopreciznim oružjem lansiranjim sa kopna i iz vazduha u Ukrajini uništena četiri lansera i jedno transportno vozilo višecevnih raketnih sistema HIMARS američke proizvodnje, prenosi Interfaks.

Konašenkov je rekao i da je ruska avijacija u blizini sela Čerevkovka u Donjecku uništila lanser ukrajinskog protivvazdušnog raketnog sistema Buk-M1.

Par jurišnih aviona Su-25 VKS Rusije u niskom letu

Par jurišnih aviona Su-25 VKS Rusije u niskom letu iznad Saur-mogile u Donbasu, gde je u punom jeku rekonstrukcija spomen obeležja iz Drugog svetskog rata.

 

Gugl blokiran na teritoriji DNR

Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je da su vlasti DNR odlučile da blokiraju Gugl.

On je kompaniju optužio da propagira terorizam i nasilje protiv svih Rusa, a posebno protiv žitelja Donbasa, kao i da širi laži i dezinformacije.

 - Odlučili smo da blokiramo Gugl na teritoriji DNR. Tako se postupa u svakom društvu prema zločincima: izoluju ih od drugih ljudi - napisao je Pušilin na svom Telegram kanalu.

Rusija proširila spisak neprijateljskih zemalja

Vlada Rusije proširila je spisak neprijateljskih zemalja, u koji su sada uključene i Grčka, Danska, Slovenija, Hrvatska i Slovačka.

Kako je objavljeno na sajtu ruske vlade, spisak nije konačan i može biti proširen, uzimajući u obzir nastavak "neprijateljskih akcija" stranih država usmerenih protiv ruskih predstavništava u inostranstvu.

Ukrajinske trupe „love“ ruske teške sisteme „Solncepek“

Ukrajinske trupe „love“ ruske teške sisteme „Solncepek“ zbog njihove efikasnosti i moći, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenog dejstva teških bacačkih sistema "TOS-1A Solncepek" na uništavanju utvrđenih uporišta i položaja Oružanih snaga Ukrajine i nacističkih bataljona.

Napominje se da posade borbenih vozila najčešće  moraju da dejstvuju noću jer je to sigurnije, a takođe dodatno stvara efekat iznenađenja.

 

Donbas granatiran 96 puta

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata 96 puta granatirala Donbas, ispalivši 660 jedinica municije.

Jedan čovek je poginuo, a sedmoro je ranjeno, saopštilo je Predstvništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak dejstva ruskih lovaca tokom specijalne operacije u Ukrajini.

 

Bezbedan koridor za prolaz brodova sa žitom u Crnom moru uskoro bi mogao da počne da radi

To bi moglo da se dogodi u narednim nedeljama, rekao je izvor i potvrdio da su strane dale garancije.

Kako se navodi, prolazak brodova pratiće posmatračka grupa pod okriljem UN u Istanbulu i ona je već spremna za rad.

Iz kancelarije predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana saopšteno je da će se danas u 15.30 predstavnici Rusije, Ukrajine i Turske okupiti u Istanbulu kako bi na predlog Ujedinjenih nacija potpisali sporazum kojim bi se oslobodio izvoz žitarica iz blokiranih crnomorskih luka.

Masovna operacija

Ruski bezbednjaci dobili su informacije od izvora u Službi bezbednosti Ukrajine da se priprema masovna operacija u Nikolajevu, čiji je cilj otkrivanje „nepouzdanih“ građana, koji imaju veze s Rusijom i koji nisu lojalni kijevskom režimu.

Ukrajina pristala da delimično razminira svoje luke u Crnom moru

Kijev je spreman da preduzme ovaj korak u sklopu dogovora o izvozu ukrajinskog žita, piše "Njujork Tajms".

Sporazum će biti razmatran danas u Turskoj.

Danas sporazum o deblokadi izvoza žita iz luka na Crnom moru

Danas bi u Istanbulu trebalo da bude potpisan sporazum između ruske i ukrajinske strane kojim bi se deblokirao izvoz ukrajinskih žitarica iz luka na Crnom moru. Potpisivanju će, kako je najavljeno, prisustvovati generalni sekretar UN Antonio Gutereš, kao i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da očekuje da će danas iz Turske dobiti vesti o deblokadi ukrajinskih luka i izvoza žita.

 - Iz Turske očekujemo vesti za našu državu o deblokadi naših luka- rekao je Zelenski u video-obraćanju objavljenom na njegovom Telegram nalogu.

Detalji sporazuma nisu još objavljeni, prenosi TAS S.

Bezbedan koridor za prolaz brodova sa žitom u Crnom moru uskoro bi mogao da počne da radi

To bi moglo da se dogodi u narednim nedeljama, rekao je izvor i potvrdio da su strane dale garancije.

Kako se navodi, prolazak brodova pratiće posmatračka grupa pod okriljem UN u Istanbulu i ona je već spremna za rad.

Iz kancelarije predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana saopšteno je da će se danas u 15.30 predstavnici Rusije, Ukrajine i Turske okupiti u Istanbulu kako bi na predlog Ujedinjenih nacija potpisali sporazum kojim bi se oslobodio izvoz žitarica iz blokiranih crnomorskih luka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju