RAT U UKRAJINI: VSU napala Donjeck fosfornim projektilima; Zelenski tvrdi da Ukrajinci napreduju ka Hersonu (MAPA/VIDEO)

Novosti online

23. 07. 2022. u 07:34 >> 01:04

U TOKU je 150. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: ВСУ напала Доњецк фосфорним пројектилима; Зеленски тврди да Украјинци напредују ка Херсону (МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Zelenski: Ukrajinci se postepeno kreću ka Hersonskoj oblasti

Ukrajinske snage postepeno se kreću ka istoku Hersonske oblasti, koju je Rusija zauzela na početku rata, izjavio je večeras ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

- Okupatori su pokušavali da tamo uspostave uporište...ali kako im je to pomoglo? Ukrajinske oružane snage, korak po korak, kreću se ka toj oblasti - rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Rojters.

Napad fosfornim projektilima na Donjeck

Ukrajinski ekstremisti večeras su izveli nekoliko napada na Donjeck, i tom prilikom koristili su nehumanu municiju po Ženevskoj konvenciji. Rakete napunjene fosfornom municijom padale su po delovima grada gde žive isključivo civili i gde nema vojnih objekata.

 

Uništavaju 11.000 mina dnevno

Saperi (demineri) ruske vojske i Ministarstva za vanredne situacije neutralisali su za jedan dan više od 11.000 eksplozivnih objekata u Donbasu, izjavio je u subotu načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

-Ukupno je provereno 5136,81 hektara teritorije (184,2 hektara dnevno), 41 zgrada (od toga 13 društveno značajnih objekata), četiri mosta i 9,64 kilometra puteva, rekao je Mizincev na brifingu.

-Otkriveno je i neutralisano 122 hiljade 636 eksplozivnih predmeta, uključujući 11 hiljada 407 dnevno, dodao je general.

Foto printskrin tvzvezda.ru

 

Granatirani Donjeck i Jelenovka

Ukrajinske trupe su za 15 minuta granatirale Kujbiševski i Kirovski okrug Donjecka i selo Jelenovka, ispalivši ukupno 16 granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju Izvještaji o prekidu vatre.

Foto: EPA

Uklonjena kamera za video-nadzor u Hersonu

Savezničke snage skinule su visoko postavljenu kameru za video-nadzor, koju su postavili diverzanti u Hersonu.

Kamera je bila postavljena na cev Fabrike mašina u Hersonu, odakle se pruža odličan pogled na vojne konvoje.

 

 

Kadirov: Pomoć zapada misteriozno nestaje u džepovima vlasti

Pomoć ukrajinskim neonacistima iz zapadnoevropskih zemalja do njih ne stiže normalno, ili se „misteriozno topi u džepovima vlasti“, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

Raketirana Jasinovataja

Ukrajinski vojnici su u 21.40 pucali na grad Jasinovataja, ispalivši 10 raketa iz BM-21 Grad, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Nacisti kriju VBR iza civila

Pripadnici ukrajinskog neonacističkog bataljona Desni sektor (ekstremistička organizacija zabranjena u Rusiji) rasporedili su višecevne bacače raketa u školi u Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

 

Puste želje MI6

Vojni ekspert Mihail Hodarenok nazvao je neodrživom prognozu šefa britanske obaveštajne službe MI6 Ričarda Mura o skoroj kontraofanzivi ukrajinske vojske, prenosi MK.

 

Granatirana dva grada u DNR

Ukrajinske trupe ispalile su 30 mina kalibra 120 mm i osam granata kalibra 122 mm na Novobahmutovku, deset mina kalibra 120 mm je ispaljeno na Gorlovku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto Tanjug/AP

 

Ranjen civil u granatiranju naselja

Jedan civil povređen je u granatiranju ukrajinskih trupa sela Spartak u DNR, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

-Oružane formacije Ukrajine napale su Spartak, ranjen je jedan civil. Od posledica granatiranja sa položaja VSU u Oktjabrskoj ulici, ranjen je civil rođen 1962. godine“, navodi se u izveštaju.

Žrtva je prebačena u bolnicu.

 

Raketiran aerodrom kod Kirovograda

Tri osobe su poginule u današnjem ruskom raketnom napadu sa 13 projektila lansiranih na vojni aerodrom i železničku infrastrukturu u centralnom ukrajinskom regionu Kirovograd, izjavio je regionalni guverner Andrij Rajkovič.

 

Kijev pogodio ključan most u regionu Hersona

U jeku priprema za veliku ukrajinsku kontraofanzivu, ukrajinske snage danas su raketirale most Darjevski preko reke Ingulec u okupiranom crnomorskom regionu Hersona, nastojeći da ugroze rutu za snabdevanje koju koriste ruske oružane snage, rekao je ukrajinski regionalni zvaničnik Sergej Klan.

 

Granatirano 11 naselja

Ukrajinske trupe za dan ispalile više od 180 granata na 11 naselja DNR, saopštila je Narodna milicija DNR.

Foto: EPA

 

Shvatio sam da neću preživeti na frontu


Ukrajinski vojnik koji je položio oružje objasnio je razliku između priča o ruskom zarobljeništvu i onog što se dešava u stvarnosti.
Kako je naveo, ukrajinska komanda vojnicima govori da su pripadnici ruske vojske „zveri“, „loši momci“, „monstrumi“.
„Govore nam da ruski vojnici zarobljenike maltretiraju, tuku i slabo hrane. A desilo se sve obrnuto. Najbolja stvar koja mi se desila je zarobljeništvo, jer tamo sam počeo da shvatam da neću preživeti na frontu“, kaže ukrajinski vojnik.


 

 

Referendum u Zaporožju

Šef administracije Zaporoške oblasti Evgenij Balicki saopštio je da je potpisao ukaz o pripremama za održavanje referenduma o ulasku regije u sastav Rusije.

-Na inicijativu stanovnika Zaporoške oblasti, na jesen će biti održan referendum o ulasku našeg regiona u sastav Rusije. Sada su u toku pripreme. Kako bi procedura referenduma bila transparentna i legitimna i u cilju zaštite izbornih prava stanovnika, potpisao sam ukaz o formiranju izborne komisije Zaporoške oblasti, saopštio je Balicki na Telegramu.

Tokom specijalne vojne operacije ruska vojska je uspostavila kontrolu nad azovskim delom Zaporoške oblasti i celoj Hersonskoj oblasti. U oba regiona su formirane nove administracije, ruske televizije i radio stanice emituju program, a takođe se uspostavljaju trgovačke veze sa Krimom.

 

Rusi pogodili ukrajinski brod u Odesi

U luci Odesa raketom je pogođen ukrajinski desantno-jurišni čamac „Malin“, koji pripada jedinicama tipa „Kentavr-LK“.

 

Kontabaterijska borba ruske artiljerije

U okviru kontrabaterijske borbe potisnuta su 3 voda Grada, 3 voda Msta-S, 10 vodova Msta-B, 24 voda haubica D-20 i 15 vodova samohodnih haubica Gvozdika.

Foto printskrin telegram rvvoenkor

Gorlovka ponovo na nišanu

Ukrajinske trupe u 18.00 ispalile su 10 granata NATO kalibra 155 milimetara na Gorlovku u DNR, saopštilo je predstavništvo republike Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Ukrajinci koriste fosforne bombe

Ukrajinski militanti upotrebili su kasetne i fosforne bombe u Donbasu, rekao je za RIA Novosti komandant baterije 9. puka Narodne milicije Donjecke Narodne Republike sa pozivnim znakom Grom.

 

NATO granatama po Pantelejmonovci

Ukrajinske trupe u 18.00 ispalile su pet granata "NATO" kalibra 155 milimetara na Pantelejmonovku u DNR, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto Tanjug/AP

 

Granatirana Gorlovka

Ukrajinske trupe u 17.40 ispalile su šest mina kalibra 120 mm na Horlivku, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre

Ukrajinskim izbeglicama na Zapadu oduzimaju decu

U zapadnim zemljama počeli su da oduzimaju decu ukrajinskim izbeglicama pod izmišljenim izgovorima, izjavio je za Sputnjik član Glavnog saveta uprave Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

 

Ulične borbe na prilazima Seversku

Tokom protekla 24 časa primećeni su artiljerijski dueli duž Severskog Donca, nastavljaju se ulične borbe u Ivano-Darjevki i Novoluganskom.

Ruski vojnici na istoku Ukrajine, Foto AP

Ukrajinci rotiraju jedinice kod Slavjanska

Oružane snage Ukrajine rotiraju jedinice na pravcu Slavjanska, a njihova odbrambena linija Jakovlevka – Soledar – Pokrovskoje je pod neprekidnom vatrom savezničkih snaga.

 

Rosgvardija zaplenila skriveno oružje u LNR

Specijalne snage Ruske garde otkrile su veliku zalihu oružja militanata Oružanih snaga Ukrajine u LNR. U skrovištu su bila sakrivena: 3 ATGM-a Fagot, 4 bacača granata RPG-26, 10 granata od 150 mm za tenk, 60 granata od 120 mm, 50 mina od 120 mm, nekoliko hiljada kertridža, barutnih punjenja i fitilja za mine.

Posledice raketnog udara na Odesu (VIDEO)

Kako se navodi, žito nije oštećeno tokom raketnog napada na luku Odesa

Od granatiranja luke nije bilo ranjenih niti značajnije štete.

 

Raketiran Donjeck

Ukrajinski vojnici u 15.50 ponovo su gađali Donjeck iz MLRS-a (VBR) Grad, ispalivši 10 raketa na Kijevski okrug grada, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Rad ruske artiljerije (VIDEO)

Ministarstvo odbrane objavilo snimke protivartiljerijske borbe u DNR.

Eliminisani su vodovi ukrajinskih sistema „Grad“, topova Msta-S i Msta-B, haubica D-20 i samohodnih topova „Gvozdika“.

Zaporoška oblast pojačava grupu PVO


Zaporoška oblast jača grupu sistema PVO kako bi povećala nivo zaštite od granatiranja ukrajinske vojske, izjavio je za Sputnjik član Glavnog saveta uprave Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.


 

MAPA

Gugl usporen u Zaporoškoj oblasti

Rad američkog pretraživača Gugl u Zaporoškoj oblasti je usporen, a ako se nastavi politika dezinformacija, biće blokiran, izjavio je za Sputnjik Vladimir Rogov, član glavnog saveta regionalne administracije.

- Rad pretraživača Gugl je usporen, a ako se ne opamete i nastave da se pridržavaju politike dezinformisanja i propagiranja nasilja, kao i dehumanizacije stanovnika oslobođene teritorije, suočiće se sa sličnom sudbinom – blokiranjem - rekao je Rogov.

Uništeno 1.600 ukrajinskih dronova

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je 1.600 ukrajinskih vojnih dronova, saopšteno je u subotu iz Ministarstva odbrane Rusije.

- Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, uništeno je 260 aviona, 144 helikoptera, 1.600 bespilotnih letelica, 357 protivvazdušnih raketnih sistema, 4.146 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 763 borbena vozila višecevnih raketnih sistema, 318 jedinica artiljerije i minobacača, kao i 4.453 specijalna vojnavozila - navodeno je u izveštaju ruskog vojnog resora.

U protekla 24 sata ruska avijacija je likvidirala visokopreciznim oružjem do 200 ukrajinskih ekstremista u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Ruska vojska je uništila tri ukrajinska voda višecevnih raketnih bacača „grad“, 24 voda haubica D-20 i 15 vodova uređaja „gvozdika“ u Donjeckoj Narodnoj Republici. Ruski PVO sistemi su u protekla 24 sata oborili 11 ukrajinskih bespilotnih letelica.

Iz Ministarstva odbrane Rusije je, takođe, saopšteno da je ruska vojska u protekla 24 sata uništila 12 upravljačkih punktova i četiri skladišta s raketno-artiljerijskim naoružanjem i municijom ukrajinske vojske u DNR i kod Nikolajeva. Pored toga, gađani su položaji ukrajinskih snaga i vojne tehnike u 226 oblasti.

Uništeno uporište ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti

Ruske specijalne snage uništile su uporište ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti, prenosi dopisnik Sputnjika.

Uništena je laka tehnika, kao i nekoliko kuća u kojima su se krili ukrajinski ekstremisti. Nekoliko pripadnika ukrajinskih snaga je likvidirano.

U ovom trenutku u harkovskom pravcu se vode borbe u oblasti naselja Uda, Cupovka, Dementjevka, Veliki Prohodi, Rubežno, Pitomnika, Verhnje i Staro Saltovo.

Savezničke snage evakuišu civile iz Kazačje Lopanje, koja je svakodnevno pod artiljerijskim udarom ukrajinske vojske.

Problem nemačke isporuke tenkova Ukrajini

Ministarska inostranih poslova Nemačke Analena Berbok priznala je da postoje poteškoće u „kružnom isporučivanju“ tenkova Ukrajini, koje je Berlin ranije ugovorio s Varšavom.

- Ako je to bio pogrešan put, moramo da vidimo kako možemo aktivno da sarađujemo na drugi način - rekla je Berbokova u intervjuu za tabloid „Bild“ komentarišući optužbe zamenika šefa poljske diplomatije Šimona Šinkovskog da su obećanja Nemačke o „kružnoj razmeni tenkova“ bila „obmanjujući manevar“.

Prema rečima nemačke ministarke, „kružne isporuke“ tenkova ne funkcionišu onako kako je bilo planirano.

Ona je istakla da „niko ne namerava da obmanjuje evropske susede“, ali da je odmah bilo jasno da se tenkovi ne mogu zameniti momentalno.

Kružna razmena tenkova podrazumeva da Poljska preda Ukrajini tenkove sovjetske proizvodnje, kojima ukrajinski vojnici umeju da upravljaju, a da u zamenu za njih dobije zapadno naoružanje.

Su-25 dejstvuje u Ukrajini

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimke dejstva Su-25 tokom specijalne operacije u Ukrajini.

Jurišna avijacija nanosi udare na položaje i opremu Oružanih snaga Ukrajine.

Granatirana četiri rejona Donjecka

Ukrajinska vojska je za manje od 10 minuta granatirala četiri rejona Donjecka, ispalivši 10 raketa iz višecevnog sistema „grad“ i 13 projektila kalibra 155 i 122 milimetara, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Odbijen ukrajinski napad

Raketni napad ukrajinske vojske na hidroelektranu u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti je odbijen, elektrana radi normalno, saopštio je šef lokalne administracije Vladimir Leontjev.

- U oblasti hidroelektrane izveden je raketni napad, ali ništa nije oštećeno. Sve je uspešno oboreno. Nema nikakvih ozbiljnih oštećenja - rekao je Leontjev.

Banda američkih specijalaca granatirala Antonovski most

Iza granatiranja Hersonske oblasti višecevnim raketnim sistemima HIMARS stoje američki specijalci, izjavio je zamenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov.

- Iza granatiranja Antonovskog mosta ne stoje ukrajinski nacionalisti. To su konkretna dejstva Amerikanaca. Most gađaju američki specijalci koji su stigli u Ukrajinu - rekao je Stremousov.

Ukrajinska vojska je ranije izvela nekoliko napada na hidroelektranu u Novoj Kahovki i Antonovski most preko Dnjepra, u blizini Hersona. Teretni saobraćaj na mostu je zbog oštećena zatvoren i preusmeren u Novu Kahovku. Pre dve noći snage Kijeva su ponovo pokušale da raketiraju Antonovski most, ali je svih 12 raketa ispaljenih iz HIMARS-a oboreno.

Poginuli Amerikanci

Američki zvaničnici su saopštili da su na istoku Ukrajine poginula dvojica Amerikanaca, za koje se veruje da su se borili na ukrajinskoj strani, javlja Ej-Bi-Si.

Eksplozije u Harkovu

Nekoliko snažnih eksplozija čulo se u centralnom delu Harkova, rekao je gradonačelnik Igor Terekov, prenosi Unian.

Kako je naveo na svom Telegram kanalu, za sada je poznato da je jedna osoba stradala.

Građanima je poručio da ostanu u skloništima.

Borbe na istoku i jugu Ukrajine ne prestaju. Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da Kijev trpi znatne gubitke strane vojne opreme. U Istanbulu potpisan sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskog žita preko Crnog mora. Gasprom saopštava da još čeka dokumentaciju za turbinu Severnog toka 1 kojim bi bila izuzeta od sankcija. Moskva je ažurirala spisak takozvanih "neprijateljskih zemalja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade