EKSPLOZIJA NA KUBI: Munja udarila rezervoar sa gorivom, izazvala požar pa detonacije

Novosti online

06. 08. 2022. u 20:56

NAJMANjE 77 osoba je povređeno u požaru i eksplozijama rezervoara sirove nafte u luci Matanzas na Kubi, saopštile su lokalne vlasti.

ЕКСПЛОЗИЈА НА КУБИ: Муња ударила резервоар са горивом, изазвала пожар па детонације

Foto: Printskrin Youtube

Sedamnaest vatrogasaca koji su pokušavali da spreče širenje požara vode se kao nestali, navodi se na zvaničnom Tviter nalogu kubanske predsedničke kancelarije.

Vlasti su saopštile da spasilačke ekipe nisu u mogućnosti da dođu do njih zbog visokih temperatura. 

Požar je izbio u petak oko 19 časova po lokalnom vremenu kada je grom udario u rezervoar za skladištenje sirove nafte u zoni istovara u luci Matanzas, saopštile su kubanske vlasti. Uprkos naporima vatrogasaca da ga kontrolišu, rano ujutru došlo je do najmanje četiri eksplozije u luci.

Kubanske vlasti saopštile su da su zatražile međunarodnu pomoć za gašenje požara. Slike koje su objavljene na društvenim mrežama u subotu ujutro pokazuju ogroman stub crnog dima koji prelazi grad Matanzas i proteže se 63 milje zapadno do Havane.

List Granma navodi da je u požaru povređeno najmanje 77 ljudi. Tri osobe su zadobile teške povrede, a još dvoje su u kritičnom stanju.

Među povređenima sa lakšim opekotinama bilo je i troje novinara koji su na požarište stigli oko 4 sata ujutru, kada je u drugom rezervoaru nafte u kojem je bilo 52.000 kubnih metara mazuta došlo do eksplozije.

Skladište nafte nalazi se u oblasti zaliva Matanzas preko puta centra grada. Prema pisanju državnih medija, do sada je evakuisano 800 stanovnika obližnjih područja. Prvi rezervoar koji je udario grom bio je na pola kapaciteta, sa oko 25.000 kubnih litara kubanske nafte. Lokalne vlasti su saopštile da sistem gromobrana nije uspeo da spreči požar.

Kubanski lider Migel Dijaz-Kanel otputovao je u Matanzas u petak uveče i posetio povrešene u subotu ujutro. Ministarstvo saobraćaja obustavilo je sve aktivnosti u luci Matanzas, a svi brodovi su preusmereni u luku Havana na istovar.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

PROBUDIO SE VULKAN NA ISLANDU: Snimak erupcije Fagradalsfjala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024