LOJD OSTIN U LETONIJI: SAD će izvoditi više vojnih vežbi sa baltičkim zemljama

Tanjug

10. 08. 2022. u 15:16

SAD će izvoditi više vojnih vežbi sa baltičkim zemljama kao što je Letonija i nastojaće da obezbede pojačanu obuku, izjavio je danas u Rigi američki ministar odbrane Lojd Ostin.

ЛОЈД ОСТИН У ЛЕТОНИЈИ: САД ће изводити више војних вежби са балтичким земљама

Foto: Tanjug/AP Photo/Roman Koksarov

On je kazao da bi SAD mogle da dovedu dodatne trupe iz Amerike, ako bude potrebno da podrže region protiv eventualne ruske pretnje.

Govoreći na konferenciji za novinare sa letonskim ministrom odbrane Artisom Pabriksom, Ostin je rekao da će za planove za kontinuirane rotacije snaga na Baltiku verovatno koristiti trupe američkih brigada u Rumuniji i drugim delovima Evrope, ali da mogu da dovedu i snage iz SAD, preneo je AP.

Ostin je prvi američki ministar odbrane koji je posetio Letoniju u poslednje skoro tri decenije, zbog povećanog značaja baltičkih nacija koje se graniče sa Rusijom, navela je agencja.

Pabriks je rekao da su njegovi glavni prioriteti da dobije više američkih vojnih snaga, navodeći da je za odbranu njegovim vojnicima potrebna svakodnevna snažna obuka.

On je kazao da je Letoniji potrebna i dodatna finansijska pomoć od SAD kako bi kupila novu vojnu opremu i ojačala protivvazdušnu i priobalnu odbranu.

Tokom dvodnevnih susreta u Rigi, koja se nalazi na samo nekoliko sati vožnje od ruske granice, Ostin je više puta potvrdio američku posvećenost da pomogne regionu "da se odbrani".

BONUS GALERIJA: Veliki požar na naftnoj rafineriji na Kubi

BONUS VIDEO:

DEJSTVO RUSKE ARTILjERIJE: Izveštači "Novosti" na položaju u blizini Jasinovate

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici