SAD BRINE SARADNJA INDIJE I RUSIJE: Bela kuća "zabrinuta" učešćem NJu Delhija u ruskim manevrima

D. D. S.

02. 09. 2022. u 12:16

Sjedinjene Države su zabrinute zbog planova Indije da učestvuju u zajedničkim vojnim vežbama sa Rusijom, rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer, dodajući da će "svaka zemlja učesnica napraviti svoje odluke". Moskva je prošlog meseca objavila planove za održavanje vežbi "Vostok" u kojima učestvuju i Kina, Belorusija, Tadžikistan i Mongolija.

САД БРИНЕ САРАДЊА ИНДИЈЕ И РУСИЈЕ: Бела кућа забринута учешћем Њу Делхија у руским маневрима

Foto: EPA

Kako prenosi ruska novinska agencija TASS, strateška komandno-štabna vežba Vostok-2022 biće održana pod komandom načelnika ruskog Generalštaba Valerija Gerasimova na 13 poligona u Istočnom vojnom okrugu. Očekuje se da će vežbe biti održane do 5. septembra. Rusko Ministarstvo odbrane je ranije saopštilo da će zčesnici manevara uvežbavati mere za održavanje vojne bezbednosti u istočnom regionu.

- Sjedinjene Države su zabrinute zbog toga što bilo koja zemlja vežba sa Rusijom dok Rusija vodi ničim izazvan, brutalni rat protiv Ukrajine. Ali, naravno, svaka zemlja učesnica će doneti sopstvene odluke. I ostaviću to na tome - rekla je sekretarka za štampu.

Indija je potpisala ugovor sa Rusijom vredan 5,43 milijarde dolara za pet S-400 u oktobru 2018. godine.Prema ekspertima iz Vašingtona, Indija ostaje i važna za američku strategiju, pa ističu i da su bezbednosni odnosi Indije i SAD naglo porasli u poslednjih deceniju i po.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!