RAT U UKRAJINI: Rešenje za Ukrajinu - Dve Koreje? Stravični gubici VSU - Trski mediji objavili Mosadove procene (FOTO, VIDEO)

Novosti Onlajn

06. 02. 2023. u 07:07 >> 22:53

RAT u Ukrajini – 348. dan. Nastavljaju se žestoke borbe za Artjomovsk (Bahmut). Vladimir Zelenski je priznao da je situacija u DNR za ukrajinsku vojsku teška. Novi ministar odbrane Ukrajine biće Kiril Budanov.

РАТ У УКРАЈИНИ: Решење за Украјину - Две Кореје? Стравични губици ВСУ - Трски медији објавили Мосадове процене  (ФОТО, ВИДЕО)

Foto AP

General Bridlav: Kijevu curi vreme

Bivši vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a u Evropi general Filip Bridlav izjavio je da vreme nije na strani Kijeva, jer Ukrajina neće uspeti na vreme da dobije teško naoružanje od saveznika u slučaju eventualne ruske ofanzive.

Filip Bridlav / Foto EPA

 

Recept za mir u Ukrajini?

Bivši savetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog, Aleksij Arestovič, rekao je da bi Ukrajina mogla da ponovi „korejski scenario“ nakon završetka sukoba.

FOTO: Tanjug/AP

 

Zelenski u Briselu na samitu EU

Direktor Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na samive Evropske unije u Briselu 9-10. februara.

-Predsednik Evropskog saveta pozvao je predsednika Zelenskog da lično učestvuje na budućem samitu EU, napisao je na Tviteru Mišelov portparol Barend Lejts.

Prema njegovim rečima, detalji posete neće biti saopšteni iz bezbednosnih razloga.

 

 

Ruska armija zauzela više od trećine Bahmuta

Ruska vojska je zauzela više od trećine Artjomvska (Bahmuta), prenela je Strana.ua, pozivajući se na ukrajinskog oficira Denisa Jaroslavskog.

-Rusi su zauzeli više od trećine Bahmuta <...> Mora se priznati da neprijatelj uči, neprijatelj je težak. A ovde nema lakog hoda, rekao je on.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

Vojska je istakla da je situacija u gradu i dalje napeta. Uoči ukrajinski vojnik bataljona „Adam“ Jevgenij Kožirnov izvestio je da je ruska vojska napredovala u Artemovsku do osam kilometara.

Kako je primetio Jevgenij Prigožin, šef Vagnerove grupe, u severnim delovima grada vode se žestoke borbe za svaku zgradu.

Zašto je Ugledar važan?

Posle uspešnog zauzimanja Soledara, Rusija je nastavila napredovanje u Donbasu, uz borbe koje su u toku. Na jugozapadu, Ugledar – mali rudarski grad stotinu kilometara severno od Mariupolja – postao je glavna kontaktna tačka za moskovske trupe.

Foto AP

Tri pravca ruske ofanzive po GUR

Rusija može da pokrene ofanzivu iz tri različita pravca - Donjecke, Luganske i Zaporoške oblasti, - Glavna obaveštajna uprava Ukrajine.

-Utvrdili smo da ruska ofanziva može biti u oblastima Donjecka i Luganska, a možda i u Zaporožju. Istovremeno, u Hersonskoj oblasti i na Krimu ruske trupe će voditi odbranu, navodi GUR.

Bitka za Marijinku (predgrađe Donjecka)

Pešadijske i tenkovske jedinice Oružanih snaga RF nastavljaju juriš na Marijinski utvrđeni rejon Oružanih snaga Ukrajine, koji je u rukama VSU od 2014. godine.

Borbe za stambene blokove duž avenije Družbi traju već nekoliko meseci. Posle niza neuspešnih pokušaja da istisnu neprijatelja iz centralnih kvartova Marijinke, Oružane snage RF su sa juga upali u uporišta 79. vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Ilustracija telegram rybar

Proboj je bio iznenađenje za Oružane snage Ukrajine: ruski vojnici su se učvrstili na teritoriji preduzeća Agroresurs i napredovali u blizini fabrike za popravku guma.

Usled borbi, četa 79. brigade je praktično uništena, više desetina pripadnika ukrajinskih formacija je zarobljeno. Komanda 79. vazdušno-desantne brigade povukla je jedinice na rezervne linije i pojačala ih pristiglim pojačanjima.

Sada Oružane snage Ruske Federacije samouvereno nastavljaju napredovanje sa juga, koristeći neorganizovanost u redovima Oružanih snaga Ukrajine. Nakon proboja, nastavljena su neprijateljstva u centru i severoistoku grada. Ruske jurišne grupe podržavaju tenkovske i artiljerijske jedinice.

 

Oklopni voz na frontu

Specijalni oklopni voz Južnog vojnog okruga nastavlja sa izvršavanjem zadataka u zoni Severnog vojnog okruga za tehničko izviđanje, deminiranje, kao i obnovu železničke pruge i uništenih putnih pravaca.

Voz je blindiran, naoružanje i najsavremenija oprema postavljena su na vagone, zaštićeni, spremni za paljbe i odbijanje neprijateljskih napada. Sistem naoružanja omogućava osoblju da deluje i u najtežim uslovima. (Video pogledajte OVDE)

 

Kijev iščekuje rusku ofanzivu

Ukrajinski šef oblasti Lugansk rekao je da je ruska ofanziva na istoku Ukrajine neminovna, uz zapadne procene o namerama Vladimira Putina u njegovoj invaziji.

Sergej Gajdaj, koji je načelnik regionalne vojno-civilne administracije u Lugansku, rekao je za novinski list Vot Tak na ruskom jeziku da "sve više" rezervista ide "u našem pravcu" i da ruske snage prenose opremu koju su skrivale i gradile linije utvrđenja.

Foto AP


UN: Produženje Crnomorske inicijative o žitu izuzetno važno

Izuzetno je važno produžiti Inicijative za bezbedan transport žita i hrane iz luka Ukrajine (Crnomorska inicijativa) u martu, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zamenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martin Grifits.

-Crnomorska inicijativa o žitu omogućava da izvoz hrane nastavi da doseže globalne lance snabdevanja, što pomaže u snižavanju cena i održavanju važnog izvora isporuka pšenice Svetskom programu za hranu, istakao je Grifits.

 

Brod "Razoni" uplovio u Sirijsku luku, Foto AP

 

Vazdušna uzbuna u više oblasti Ukrajine

Proglašena je vazdušna uzbuna u Sumskoj, Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva digitalne transformacije.

 

Strahoviti ukrajinski gubici u ratu sa Rusijom

Juče je došlo do 2 curenja podataka u vezi sa gubicima VSU.


U SAD, penzionisani pukovnik Mekgregor je izvestio da je na sastanku između Zalužnog i Milija, Zalužni rekao Miliju da su nenadoknadivi gubici Oružanih snaga Ukrajine u vreme sastanka iznosili 257.000 ljudi (ubijenih, nestalih, zarobljenih).

Istovremeno je u turskoj štampi, pozivajući se na izvore Mosada, objavljen raspored gubitaka Oružanih snaga Ukrajine od početka rata. Prema pisanju turskih medija, gubici

RUSIJA:

Ruski gubici na terenu od 418 hiljada vojnika (plus 3.500.000 rezervista) i sve veći broj Vagnerovih plaćenika:
23 aviona, 56 helikoptera, 200 (S)UAV, 889 Tenkovi i oklopna vozila, 427 haubica (artiljerijski sistemi), 12 Sistem PVO, 18.480 mrtvih, 44.500 povređenih i 323 zarobljenika.

Foto Tanjug/AP



UKRAJINA:
Gubici Ukrajine, koja je na terenu sa 734 hiljade vojnika (plus 100 hiljada rezervista) i NATO oficira, vojnika i plaćenika, su sledeći:

302 aviona, 212 helikoptera, 2.750 (S)UAV, 6.320 tenkova i oklopnih vozila, haubica 7.360 (Artiljerski sistemi), 497 sistem PVO, 157.000 mrtvih, 234.000 povređenih, 17.230 zarobljenika, 234 mrtvih – NATO vojni treneri (SAD i UK), 2.458 mrtvih – NATO vojnika (Nemačka, Poljska, Litvanija, ...) i 5.360 mrtvih – plaćenici.

 

 

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije

- Oslobođeno naseljeno mesto Nikolajevka u DNR;

- U području Kupjanska likvidirano je oko 40 ukrajinskih vojnika, a kod Krasnog Limana više od 100;
- U borbama u području Donjecka poginulo je oko 90 ukrajinskih vojnika, a u Zaparoškoj oblasti više od 70;
- U selu Konstantinopolj u DNR uništeno je skladište goriva i municije;
- U Harkovskoj oblasti uništen je radar za S-300 i radar za protivpešadijsku borbu, američke proizvodnje AN/TPQ-36.
 

Rogozin se vratio 

Bivši šef „Roskosmosa“ i rukovodilac grupe vojno-tehničkih savetnika „Carski vukovi“ Dmitrij Rogozin vratio se nakon oporavka u zonu specijalne vojne operacije, prenosi RT.

Rogozin je bio na pozicijama artiljeraca 1. armijskog korpusa DNR.

Rogozin je prošle godine zajedno sa grupom savetnika proveo u DNR oko tri meseca, a 21. decembra je bio ranjen u Donjecku.

 

Ukrajinci neće primirje

Savetnik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak usprotivio se čak i privremenom primirju u Ukrajini.

- Svaki ustupci bi bio kapitulacija i mi to nećemo dozvoliti ni pod kojim okolnostima. Privremeno primirje će samo dovesti do sledeće faze rata u Ukrajini - napisao je Podoljak na svom Telegram kanalu u ponedeljak.

 

Uništeno skladište municije

Ruski artiljerci su tokom noći uništili skladište municije jedne od ukrajinskih brigada kod sela Stepanovka kod Hersona, rekao je Sputnjiku dobro obavešteni izvor.

- Uništene su granate za haubice M777 kalibra 155 milimetara, za haubice 2A65 Msta-B, za haubice D-30 kalibra 122 mm i pet vozila. Što se tiče žive sile, osam ukrajinskih vojnika je poginulo, dok je devetoro povređeno - rekao je on.

 

Moravjecki: "Ovaj sukob može dovesti do Trećeg svetskog rata"

Poljski premijer Mateuš Moravjecki nije isključio da bi sukob u Ukrajini mogao da dovede do Trećeg svetskog rata.

- Kraj ovog rata će doći tačno kada Rusija odluči da se povuče sa teritorije Ukrajine. Bilo dobrovoljno ili u formi prisile - rekao je Moravjecki u intervjuu španskom listu Mundo, odgovarajući na pitanje kako će se, po njegovom mišljenju, završiti sukob u Ukrajini.

Foto: EPA/Zbigniew Meissner

Odgovarajući na pojašnjavajuće pitanje da li „prisilna forma” znači Treći svetski rat, poljski premijer je rekao: „Mi uzimamo u obzir sve scenarije".

 

Uništene ukrajinske haubice

Ruski artiljerci uništili su ukrajinsku haubicu D-Z0, zajedno sa posadom i municijom, na desnoj obali Dnjepra u području Dnjeprovke, kod Hersona, iz koje je granatiran grad Gola Pristan na suprotnoj obali Dnjepra.

Tom prilikom, četiri vojnika su poginula, dok su tri povređena.

 

Ukrajinski vojnici dezertiraju

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine dezertiraju sa položaja u oblasti Kremeno, gde su ruske trupe u ofanzivi, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- U oblasti naselja Kremeno zabeleženo je samovoljno napuštanje položaja ukrajinskih vojnika. U toku aktivnih oslobodilačkih akcija, naši vojnici primećuju nizak nivo moralno-psihološkog stanja u redovima oružanih formacija Ukrajine na pravcu Kremeno - rekao je on.

 

Reznikov odlazi

Aleksej Reznikov napušta mesto ministra odbrane Ukrajine, umesto njega na čelo vojnog resora će doći sadašnji načelnik vojne obaveštajne službe Kiril Budanov, izjavio je lider frakcije propredsedničke partije „Sluga naroda“ u Vrhovnoj radi Ukrajine David Arahamija.

Arahamija je dodao da će Reznikov biti postavljen za ministra za stratešku industriju Ukrajine, umesto dosadašnjeg Pavela Rjabikina.

Foto: Vlada Ukrajine


 

Ukrajina zahteva da Izrael osudi Rusiju

Uoči očekivane posete izraelskog šefa diplomatije Elija Koena Kijevu, ukrajinske vlasti zahtevaju da izraelska strana javno osudi postupke Ruske Federacije i odobri kredit Kijevu u visini od pola milijade dolara, preneo je portal Vala.

Kako prenosi portal, ukrajinske vlasti očekuju da Tel Aviv pomogne u lečenju vojnika i civila povređenih u borbama.

- Predsednik se neće sastati sa Elijem Koenom samo radi fotografisanja - rekao je visoki ukrajinski zvaničnik.

- Održavanje sastanka zavisi od spremnosti Izraela da preduzme korake u korist Ukrajine - objasnio je on portalu.

 

Povećan pritisak na frontovima

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski priznao je da je situacija za Oružane snage Ukrajine veoma teška u DNR, gde se borbe nastavljaju.

- Vidimo povećani pritisak u različitim pravcima fronta, kao i pritisak u informacionom polju. U Donjeckoj oblasti je veoma teško – žestoke borbe. Ali koliko god da je teško i bez obzira na pritisak, moramo izdržati - rekao je Zelenski u video obraćanju građanima.

 

Nemački političar: U Lavovu bi se vodile ulične borbe da nema zapadnog naoružanja

Isporuka naoružanja zapadnih zemljama produžava konflikt u Ukrajini, mada, kada Kijev ne bi dobijao podršku, Rusija bi za nekoliko meseci uspostavila kontrolu nad celokupnom ukrajinskom teritorijom, izjavio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije Nemačke Kevin Kjunert televiziji ZDF.

Foto Tanjug/AP

-Da od samog početka nije bilo haubica i drugog naoružanja, nikakve protivvazduhoplovne odbrane, najverovatnije, bi na ulicama Kijeva i Lavova bile ulične borbe - rekao je Kjunert.

Dron eksplodirao kod Kaluge

Nedaleko od Kaluge, bespilotna letelica je eksplodirala u vazduhu, rekao je guverner Vladislav Šapša Telegram kanalu.

- Večeras su stanovnici predgrađa Kaluge čuli prasak. Utvrđeno je da je u pet ujutru u šumi u blizini grada dron eksplodirao u vazduhu na visini od 50 metara - napisao je on.

Prema njegovim rečima, niko nije povređen, nije bilo štete na civilnim i društvenim objektima.

 

Ruske snage zauzimaju sve povoljnije položaje

Snage Oružanih snaga Rusije zauzele su niz povoljnih položaja i linija u blizini naselja Seversk, za koje se vode borbe u Donbasu, rekao je vojni stručnjak, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko. Ranije je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao da je posle oslobođenja Soledara prekinuto snabdevanje ukrajinskih trupa između Severska i Artemovska. Prema njegovim rečima, ukrajinske trupe bazirane u utvrđenim oblastima Severska ostale su pod pretnjom opkoljavanja.

- Proteklog vikenda situacija u oblasti naselja Seversk značajno se pogoršala za ukrajinske vojnike. Naše jedinice su u toku aktivnih ofanzivnih dejstava zauzele povoljnije linije i položaje. To nam je omogućilo da kontrolišemo nove oblasti teren i izvodimo efikasnije udare na neprijatelja - rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska svakodnevno trpi gubitke na ovom pravcu, što primorava ukrajinsku komandu da na ovaj pravac dovodi nove snage i opremu.

 

Rusi jurišaju na Donjeck i Bahmut

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u svom redovnom obraćanju istakao je da ruske trupe pojačavaju pritisak i da se žestoke borbe vode u Donjeckoj oblasti.

Rusija, kako je rekao, vrši pojačan pritisak kako bi "nadoknadila svoje prošlogodišnje poraze".

Foto: Tanjug

Čini se da pritisak na frontu zaheteva i kadrovsko pregrupisavanje u Kijevu. Dosadašnji ministar odbrane Oleksij Reznjikov prelazi u resor strateške industrije, dok na njegovo mesto dolazi šef vojme obaveštajne službe (GUR) Kirilo Budanov. 

Ruske snage su opkolile Bahmut. Ukrajinci poručuju da se neće predati, borci privatne grupe "Vagner" tvrde da se borbe vode za svaku zgradu i ulicu. Dve ruske rakete pogodile su centar Harkova.

Sprema se provokacija u Kramatorsku

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da se Ukrajina sprema za provokacije u Kramatorsku. Plan im je da gađaju bolnice i ambulante, a zatim okrive ruske snage za napad na civile i ratne zločine. Moskva reaguje i na izjavu šefa diplomatije EU Žozepa Borelja da Brisel pomaže Ukrajini na sve načine, ali da nije učesnica u sukobu i da će tako i ostati.

- Imam velike sumnje povodom adekvatnosti 'baštovana Borelja'. Vojska zemalja-članica Evropske unije odavno je poslata u Ukrajinu u vidu instruktora, specijalnih službi, plaćenika. Njihovo slanje počelo je mnogo pre 2022. godine - kaže portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Marija Zaharova.

Za šta Zapad tačno šalje oružje?

Nemački kancelar Olaf Šolc kaže da se Zelenski složio da oružje dugog dometa koje isporučuje Zapad neće biti korišćeno za napad na rusku teritoriju.

Bivši izraelski premijer Naftali Benet otkriva da mu je Putin obećao da neće ubiti Zelenskog, koji se tada skrivao u bunkeru. Na stolu je, kaže, bilo 17 nacrta sporazuma, ali Zapad nije želeo da pregovara sa Vladimirom Putinom.

Iz Kanade je put Kijeva krenuo prvi od četiri tenka "leopard 2". Šef ukrajinske diplomatije kaže da je sve više saveznika spremno da im ustupi teško naoružanje.

BONUS VIDEO: PRVI "LEOPARD" TENKOVI STIŽU U UKRAJINU - Transport sa aerodroma u Kanadi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (19)

NIS PODRŽAO ELEKTROTEHNIČKU ŠKOLU „NIKOLA TESLA“ U BEOGRADU: Moderni kabinet za fiziku za nove uspehe srednjoškolaca