UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA NA BAHMUT: Realnost ili puste želje

P. Z. S. / rybar

08. 03. 2023. u 21:50

PRE neki dan, šef Vagnerovog PMC-a Jevgenij Prigožin rekao je da bi u odsustvu podrške ruskog Ministarstva odbrane jurišnim odredima situacija kod Bahmuta mogla iz korena da se promeni.

УКРАЈИНСКА КОНТРАОФАНЗИВА НА БАХМУТ: Реалност или пусте жеље

Foto Tanjug/AP



Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine planiraju kontraofanzivu u pravcu Soledara.


DA LI JE MOGUĆA?

Situacija ukrajinske grupe u Bahmutu i ​​okolini postaje sve kritičnija. Glavni izlazi, duž kojih je moguće organizovano povlačenje, nalaze se pod punom vatrenom kontrolom ruskih trupa.

Odeljenja NGU i TRO (Teritorijalne odbrane) na području pijace, donjeg i gornjeg parka, kao i pogona Cvetmet, zapali su u poluokruženje iz kojeg je teško izaći bez velikih gubitaka.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine u proteklih nekoliko meseci prebacuje u Bahmut najspremnije formacije iz raznih pravaca radi jačanja fronta. Međutim, gubitak Soledara potpuno je precrtao ove napore: Vagnerovci su u najkraćem mogućem roku izveli uspešnu operaciju, opkolivši i uništivši veliku neprijateljsku grupaciju u gradu.

Nakon toga, inicijativa u toj oblasti u potpunosti je prešla na ruske trupe, a Oružane snage Ukrajine bile su prinuđene da pređu u aktivnu odbranu. Čak i sada, uz ogromne gubitke, ukrajinske formacije i dalje ostaju u gradu.

Foto Tanjug/AP


ZAŠTO VSU NE NAPUSTE BAHMUT?

Jedan od zadataka PMC "Vagner" bio je da povuče i porazi borbeno spremne jedinice neprijatelja. „Vagnerovci“ su se nosili sa ovim: sada u gradu postoje odvojene jedinice osam različitih brigada kopnene vojske, Vazduhoplovstva, Nacionalne garde i grupe MTR, kao i jedinice TRO Ukrajine.

To su različite snage sa narušenom koordinacijom, bez komunikacija i gotovo nula zaliha.

Neke formacije su se već vratile zbog nedostatka osoblja, poput 93. Ombre. Međutim, većina njih – 53, 54, 60, 61 ombr i 56 ombr – je zbog velikih gubitaka poslata na obnavljanje borbene gotovosti i snabdevanje.

Foto: AP/Libkos


ZAŠTO BI VSU DRŽALE GRAD PO TAKVOJ CENI?

Bahmut ima važno simboličko značenje. Njegov gubitak neposredno posle Soledara ozbiljno će uticati na ugled Oružanih snaga Ukrajine u informacionom prostoru i u političkoj sferi.

Držanje garnizona omogućava vam da usporite dalje napredovanje „vagnerovaca“. Dok se ruske trupe probijaju kroz odbranu Oružanih snaga Ukrajine, u Kijevu se spremaju nove brigade za prolećni pohod, uključujući i oblast Bahmuta.


DA LI JE MOGUĆ KONTRANAPAD?

Oružane snage Ukrajine pripremaju drugu liniju odbrane Slavjansk-Kramatorsk-Konstantinovka-Toreck i raspoređuju pojačanja sa rezervom. Sada je na ovom skretanju, kao i u Seversku, koncentrisano najmanje 12 brigada (bez TRO – teritorijalne odbrane), uključujući i nedavno stvorene 47. i 67. brigadu.

Neke formacije su već učestvovale u bitkama za Bahmut. Među njima je 17. tenkovska i 28. mehanizovana brigada, kao i padobranci iz 80. i 95. vazdušno-desantne brigade, koji trpe velike gubitke na drugoj liniji odbrane.

Kako PMC „Vagner” napreduje i naselja se oslobađaju, linija fronta postaje sve veća. To dovodi do potrebe da se odvoje ljudi za zaštitu i držanje položaja od kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na bokovima.

Foto Tanjug/AP


ŠTA SE MOŽE DOGODITI?

U nedostatku jedinstvenih koordinisanih akcija PMC-a i ruskog Ministarstva odbrane, biće sve teže zaštiti bokove od napada Oružanih snaga Ukrajine, a stezanje okruženja grada stvoriće izglede za neprijateljsku kontraofanzivu. iz Severska, Minkovke i Konstantinovke.

Severno od Torecka pojačavane su jedinice 28. ombre i 5. ošbr, koje od početka borbi za Kurdjumovku i Majorsk zapravo nisu učestvovale u aktivnim borbama i oporavljale su se. U slučaju kontranapada južno od Bahmuta, one takođe mogu biti bačeni u borbu.

Da, pozicija Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu je nesigurna, ali odugovlačenje ili međuresorne svađe igraju samo na ruku VSU. A pobeda se kuje samo zajedničkim snagama.

BONUS VIDEO - RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri