KIM AKTIVIRAO ATOMSKI "TORPEDO" : Severna Koreja testirala novi podvodni dron sa nuklearnim oružjem

A. V. V.

25. 03. 2023. u 13:03

PJONGJANG je, pod budnim okom lidera Kim Džong Una, testirao novi podvodni dron sa nuklearnim oružjem. Tokom testa, kako prenose državni mediji, severnokorejski dron se kretao pod vodom na dubini od 80 do 150 metara više od 59 sati i detonirao je nenuklearni teret u blizini istočne obale zemlje.

КИМ АКТИВИРАО АТОМСКИ ТОРПЕДО : Северна Кореја тестирала нови подводни дрон са нуклеарним оружјем

Tanjug

Nuklerani podvodni dron za napad može da se rasporedi na bilo kojoj obali i luci, ili da se odvuče površinskim brodom radi operacije, precizira državna agencija Severne Koreje. Pjongjang je takođe saopštio da je lansirao i krstareće rakete, tokom uvežbavanja taktičkih nuklearnih napada. Ove rakete su bile opremljene probnom bojevom glavom koja simulira nuklearnu bojevu glavu i letele su od 1.500 do 1.800 kilometara.

Vođa Severne Koreje je upozorio da zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i SAD, najveće amfibijske vežbe u poslednjih nekoliko godina koje su u ponedeljak pokrenule trupe dve zemlje, treba da se okončaju. Severna Koreja je saopštila da vojne vežbe SAD i Južne Koreje zahtevaju od njenih snaga da se spreme za rat većih razmera i pojačaju svoje nuklearne snage i po kvalitetu i po kvantitetu na prioritetnoj osnovi. Vašington i Seul tvrde da su njihove vežbe isključivo defanzivne i kritikuju testove Pjongjanga kao destabilizujuće i kršenje sankcija UN.

U međuvremenu, sedma pacifička flota američe mornarice prethodnih dana isplovila je stratešku nuklearnu podmornicu klase "ohajo" sa 24 interkontinentalne balističke rakete "trajdent 2". Iz baze Perl Harbor isplovilo je brod sa tri radara za praćenje raketnih testiranja, a dan kasnije i ploveći radar ZBR za rano otkrivanje i upoznavanje balističkih raketa u okviru antibalističke odbrane SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku