POGLEDAJTE - RUSKA PODMORNICA UHVAĆENA: Norveška deli ekskluzivne snimke plovila primećenog u „njuškanju“ na evropskoj mreži gasovoda (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

24. 03. 2023. u 21:03

NORVEŠKA je objavila kolekciju video snimaka na kojima se vidi kako ruske jurišne podmornice i avioni deluju u blizini mreže podmorskih gasovoda koji donose ogromne količine prirodnog gasa u Evropu i telekomunikacionih kablova koji povezuju Evropu i Ameriku.

ПОГЛЕДАЈТЕ - РУСКА ПОДМОРНИЦА УХВАЋЕНА: Норвешка дели ексклузивне снимке пловила примећеног у „њушкању“ на европској мрежи гасовода (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Video snimci, koje je Kraljevsko vazduhoplovstvo Norveške dostavilo ekskluzivno za NBC Njuz, pokazuju za šta veruje da je sve veća ruska pretnja na Arktiku. Na jednom snimku se vidi periskop ruske nuklearne podmornice kako viri iz vode.

Video snimci koji su dostavljeni En-Bi-Si njuzu takođe pokazuju najnovije napadne podmornice klase Jasen i podmornicu klase Borei koja može da primi 16 balističkih projektila sa nuklearnom bojevom glavom. Štaviše, na snimcima se mogu videti i osmatrački avioni Tupoljev TU-142 i Iljušin 2-38.

Šef Kraljevske norveške mornarice, kontraadmiral Rune Andersen, rekao je: „Videli smo pojačanu vojnu aktivnost oko Norveške na krajnjem severu, u severnom Atlantiku.

Andersen je izjavio da su primetili ruske podmornice koje rade drugačije nego pre deset godina. On, međutim, nije precizirao koliko je ruska aktivnost porasla u protekloj godini.

Pored povećanja ruskih patrola, Andersen je primetio da se i ponašanje Rusa promenilo. On je dalje pomenuo da neke ruske podmornice „funkcionišu nepredvidljivije“, a neki manevri izgledaju „agresivnije“.

Povećanje vojnih aktivnosti moglo bi biti povezano sa porastom neprijateljstava između NATO-a i Rusije nakon invazije na Ukrajinu. Zbog naglog pada izvoza ruskog gasa u Evropu, Norveška je zamenila Rusiju kao najvećeg dobavljača prirodnog gasa na kontinentu.

Štaviše, Norveška je povećala bezbednost široke mreže gasovoda i komunikacionih kablova uz svoju obalu uz podršku svojih NATO saveznika nakon misteriozne napada na gasovod Severni tok koji povezuje Nemačku i Rusiju prošle godine.

Ruska vojska je doživela značajne neuspehe u Ukrajini, a zapadni zvaničnici tvrde da je još uvek muče logistička i moralna pitanja.

Ipak, prema Andersenu, značajan deo ruske podmorničke flote na nuklearni pogon stacioniran je u njenoj vojnoj bazi u Murmansku, koja je blizu Norveške.

On je objasnio: „Podmornice i pomorske i vazdušne sposobnosti (ruske) severne flote… na njih uglavnom ne utiče rat u Ukrajini. Još uvek je netaknut."


POVEĆANE SUMNjIVE AKTIVNOSTI RUSIJE

Rusija je značajno investirala u svoju podmorničku flotu, čineći brodove smrtonosnijim i tihim. Prema vojnim analitičarima, manje podmornice mogu se koristiti za sabotiranje kablova ili cevovoda ispod površine okeana.

Norveški oficiri veruju da izgleda da ruske podmornice, brodovi i avioni u toj oblasti posmatraju gasovode. U međuvremenu, neobična viđenja i događaji izazivaju zabrinutost zbog ruskog nadzora i aktivnosti.

U izveštaju se navodi da ruske ribarske kočare često zamračuju isključivanjem svojih navigacionih predajnika i imaju neobično veliki broj antena, što izaziva sumnju.

Prema Ianu Bžežinskom iz istraživačkog centra Atlantskog saveta, Norveška i njeni saveznici u NATO-u moraju biti oprezni s obzirom na istoriju Rusije navodne sabotaže i odmazde van njenih granica, uključujući sajber napade i smrtonosnije operacije.

Poslednjih meseci bespilotne letelice lebde iznad aerodroma, benzinskih postrojenja i druge infrastrukture širom Norveške. Norveška policija je u oktobru istražila pritužbe na dron koji lebdi iznad gasne fabrike Karsto na jugozapadu Norveške.

Norveška vlada nije otkrila ko veruje da je odgovoran za letove dronova. 2021. su onemogućeni podvodni senzori koji Norveškoj omogućavaju da nadgleda podmornice.

U misterioznom incidentu 2022. godine, optički kabl koji povezuje norveško kopno sa arktičkim arhipelagom Svalbard je prestao da radi.

Podmornica "Belgorod"

Nakon sabotaže gasovoda Severni tok u septembru 2022. godine, EU i NATO uspostavljaju novu radnu grupu za zaštitu kritične infrastrukture. Alijansa je takođe poslala više brodova u region.

Kremlj je 24. marta izjavio da je od ključne važnosti da se identifikuje objekat pronađen u blizini gasovoda Severni tok i da je tekuća istraga o eksplozijama koje su oštetile gasovode u septembru zahtevala potpunu transparentnost.

Napad na gasovod Severni tok, koji je uništio tri od četiri gasovoda 260 stopa ispod okeana, još uvek je pod istragom.

Vlade Nemačke, Švedske i Danske ispituju ovo pitanje, ali nikakvi nalazi nisu objavljeni.

BONUS VIDEO - BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju