SEVERNA KOREJA TESTIRALA NOVU RAKETU? Balistički projektil na čvrsto gorivo prvi put viđen tokom parade

Novosti online

13. 04. 2023. u 07:42

SEVERNA Koreja je u četvrtak testirala projektil, a kako piše agencija Jonhap, pozivajući se na vojsku Južne Koreje, moguće je da je u pitanju nova balistička raketa na čvrsto gorivo, prikazana tokom parade u februaru.

СЕВЕРНА КОРЕЈА ТЕСТИРАЛА НОВУ РАКЕТУ? Балистички пројектил на чврсто гориво први пут виђен током параде

Foto: Profimedia

- Prema dosadašnjim informacijama, smatramo da je lansirana nova balistička raketa srednjeg ili većeg dometa. Procenjujemo da je ovo jedan od sistema prikazanih na paradi - rekao je portparol Zajedničkog načelnika štabova.

Agencija ističe da je tokom februarske parade u Pjongjangu prikazana nova interkontinentalna balistička raketa na čvrsto gorivo.

Osim toga, Komitet načelnika štabova ne isključuje da bi trenutna testiranja Severne Koreje mogla biti povezana sa pripremama za lansiranje satelita. Ranije su vlasti u Pjongjangu obavestile da planiraju da završe radove na izviđačkom satelitu u aprilu.

Južnokorejska vojska je u četvrtak saopštila da je zabeležila lansiranje balističke rakete srednjeg ili većeg dometa iz predgrađa Pjongjanga prema Japanskom moru u 07:23 po lokalnom vremenu. Prema Seulu, projektil je preleteo oko 1.000 km.

BONUS VIDEO: SEVERNA KOREJA LANSIRALA DVE BALISTIČKE RAKETE - Odgovor na manevre SAD i Južne Koreje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!