U INAT AMERIČKOJ HEGEMONIJI: Predsednik Irana istorijskom posetom Siriji proslavlja pobedu

Đ. G.

01. 05. 2023. u 19:24

EBRAHIM Raisi će postati prvi iranski predsednik koji je posetio Siriju u više od decenije kada ove nedelje otputuje u Damask na razgovore koje je ambasador Teherana u Damasku rekao kao „prekretnicu “ u regionalnim odnosima.

У ИНАТ АМЕРИЧКОЈ ХЕГЕМОНИЈИ: Председник Ирана историјском посетом Сирији прославља победу

Foto Tanjug/AP

Dvodnevno putovanje u Damask će podstaći bliže veze između zaraćenih nacija koje se protive dominaciji Zapada u svetu, izjavio je u nedelju ambasador Hosein Akbari u intervjuu za iransku državnu novinsku agenciju IRNA, očigledno aludirajući na američku hegemonističku spoljnu politiku.

- Ovo putovanje neće biti od koristi samo Teheranu i Damasku, već je to veoma dobar događaj koji mogu da iskoriste i druge zemlje u regionu.

Tajming posete čini je još važnijom zbog promena koje se dešavaju u regionu, rekao je Akbari. Iran i Saudijska Arabija navodno planiraju da otvore ambasade u svojim zemljama u roku od nekoliko dana nakon što su se prošlog meseca dogovorili da normalizuju odnose prema sporazumu koji je posredovala Kina. U međuvremenu, neke arapske zemlje normalizuju odnose sa Damaskom nakon godina pridruživanja SAD u podršci pobunjeničkim borcima u neuspešnoj kampanji promene režima protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Ustanak u Siriji počeo je 2011. godine, izazvavši rat koji je ubio preko 500.000 ljudi i stvorio ogromnu izbegličku krizu. Asad je izašao kao pobednik, povrativši kontrolu nad većim delom svoje zemlje, uglavnom zahvaljujući vojnoj i ekonomskoj podršci Irana i Rusije. Iranski zvaničnici se nadaju da će uspeh inspirisati druge nacije koje se protive američkoj hegemoniji.

- Ovo putovanje može otvoriti prostor i poglavlje interakcije između zemalja koje se protive sistemu dominacije, posebno zemalja koje su u zoni sankcija i imaju zajedničke interese - rekao je Akbari. "Druge zemlje takođe mogu da ga koriste."

Mohamed Džamšidi, zamenik šefa kabineta predsednika Teherana za politička pitanja, rekao je da će Raisijevo putovanje u Siriju biti „proslava“ za takozvanu „osovinu otpora“. On je dodao: „Zapadna Azija je prošla kroz napet period geopolitičkih promena sa dva rezultata: pobedom Irana i neuspehom SAD.

General Kasem Sulejmani, iranski vojni komandant kojeg su ubile američke snage u januaru 2020, naučio je lidera svoje zemlje da je „uspešna diplomatija ukorenjena u tome da bude moćna na terenu“, rekao je Džamšidi.

Poslednji iranski predsednik koji je posetio Damask bio je Mahmud Ahmadinedžad, koji je otputovao u glavni grad Sirije 2010. godine, preneo je RT.

BONUS VIDEO: Pošasti postmoderne - Kanadski političari u štiklama vrckaju, sve to snima ministar saobraćaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!