RUSKI PILOTSKI AS: F-16 bi bio krupan zalogaj za naše lovce Suhoj i Mikojan

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

01. 05. 2023. u 22:00

SUOČAVANjE američkog borbenog aviona 4. generacije F-16 sa ruskim lovcima Suhoj i Mikojan biće izazov za ruske Vazdušno-kosmičke snage (VKS).

РУСКИ ПИЛОТСКИ АС: Ф-16 би био крупан залогај за наше ловце Сухој и Микојан

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Prema rečima ruskog vojnog stručnjaka rezervnog kapetana prvog ranga Vasilija Dandikina, F-16 će biti težak protivnik ruskog Su-35 ili MiG-31.

Dandikin je rođen 1957. godine u selu Djatkoviči, Brjanska oblast. Ima borbeno iskustvo (ne pominje se na kom borbenom avionu), navodi se na ruskom mediju Izvestija. Završio je vojno-političku školu i otpušten je u činu kapetana 1. ranga iz ruskog vazduhoplovstva. Zamenik je glavnog urednika časopisa „Ratnik Rusije“. Dobitnik je medalje „Za zasluge za otadžbinu“ 2. stepena.

Dandikin je ovu izjavu dao početkom februara ove godine. Dandikin se danas nije predomislio. Prema njegovoj stručnoj proceni, zapadni lovac, što F-16 nesumnjivo jeste sa svojom avionikom, laganom težinom i naoružanjem, mogao bi se pokazati kao odvraćajući faktor za smanjenje ruske dominacije u vazduhu. „Rusi su toga svesni“, kaže Dandikin.

Foto: Depositphotos/Printscreen/Google maps

Ruski stručnjak kaže da su najčešće korišćeni par u ratu, Su-35 i MiG-31, borbeni avioni koji su pripremljeni i opremljeni za borbu protiv lovačkih aviona zapadne klase. Ali F-16 nisu ostareli sovjetski lovci Ukrajine, niti zastareli poljski i slovački MiG-29. Ovde je izazov veliki i očekuje se teška bitka ako se F-16 sastane sa Su-35 na primer.


TAKTIKA - IZRAELSKI PROBLEM

Zapad će morati da reši složenu jednačinu – kako da odvrati ruske vazdušne napade Suhoja i Mikojana. Jer Su-35 i MiG-31 poslednjih nedelja nanose veliku štetu. Već smo govorili o promeni ruske vazdušne taktike, koja Ukrajince stavlja pred Habsonov izbor tj. kako izbeći let pametnih bombi bez uključivanja radara protivvazdušne odbrane, pošto se mogu trenutno napasti iz vazduha raketom vazduh-zemlja H-31P. Oba slučaja rizikuju pogodak, izbor je koji je praktičniji i neće imati dugoročni efekat.

Rusija će završiti u situaciji Izraela ako Ukrajina dobije američke borbene avione F-16. tj. nakon što Iran dobije ruski Su-35, Izrael će ozbiljno smanjiti vazdušne napade na iranske ciljeve, posebno u Siriji, jer rizikuju da budu „uhvaćeni i uvučeni u vaazdušnu bitku“. Dakle, Rusija će morati da se povinuje ako Ukrajina dobije toliko željene F-16 iz potpuno istih razloga.

Foto: EPA


ZAVISNI DETALjI

Koliko će američki borbeni avioni efikasno koristiti ukrajinske vazdušne baze, sasvim je drugo pitanje. U poslednja 24 sata, žestoko se komentarisalo da su F-16 potrebne čiste i dugačke piste. Džastin Bronk je prokomentarisao da će ogromni usisnici vazduha ispod nosa F-16 usisati prljavštinu na pistama, što će izazvati štetu na motorima.

Možda je zbog ovakvih komentara Ukrajina odlučila da odgovori, braneći ideju o nabavci F-16. Ukrajina ima piste pogodne za korišćenje aviona F-16, rekao je portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ignat.

-Nema problema sa infrastrukturom. Ovde su već sletele američke letelice, uključujući F-15 i F-16. Ovi avioni su bili na našim aerodromima 2012. i 2018. Imamo desetine različitih aerodroma – operativnih, redovnih – koji mogu da se koriste za ove tipove aviona, rekao je on.

Uprkos Ignatovoj izjavi, mišljenja u ovom pravcu preovladavaju u korist Bronka. Slično mišljenje izneo je i bivši pilot F-16 iz američkog vazduhoplovstva. Potpukovnik Jahara Matisek je prokomentarisao da “raspršene operacije F-16 zaista postaju prepreka jer je usis vazduha tako nizak do tla i podložan usisu kamenčića i drugih krhotina koji oštećuju motor“.



NEPODUDARNE INFORMACIJE

Međutim, pitanje slanja F-16 se nastavlja. Ignorišući kako bi avion uopšte poleteo sa ukrajinskih pista, vraćamo se na efektivnost ako se F-16 suprotstavi ruskom Suhoju i Mikojanu. Uprkos Dandikinovom mišljenju da su ruski Su-35 i MiG-31 spremni za takav susret, bivši pilot F-16 Den Hampton, potpukovnik američkog ratnog vazduhoplovstva u penziji, ne misli tako.

Hempton veruje da Su-35 upravlja radarom starom 30 godina. Prema njegovom stručnom mišljenju, F-16 može veoma dobro da se nosi u vazdušnoj borbi izvan vizuelnog dometa upravo zbog svog novijeg radara u odnosu na ruski. Američki as ističe da radar F-16 može da prati više ciljeva. U stvari, BulgarianMilitary.com je uporedio dva radara i pronašao neke neistine u Hamptonovim tvrdnjama. Na primer, Ibris-E koji deluje u Su-35 takođe može da prati do 30 ciljeva istovremeno na udaljenosti od 350 km.


SU-35 ILI F-16?

Što se tiče naoružanja, mnogi stručnjaci smatraju da je Su-35 mnogo bolje naoružan od svog „protivnika“ F-16. Naravno, nije korektno porediti dva lovca, pošto su u različitim klasama. U osnovi, MiG-29 treba uporediti sa F-16 a Su-30/35 sa F-15. Ali pošto govorimo o realnoj mogućnosti da se F-16 i Su-35 sukobe, poređenje je neophodno.

Svakako, međutim, F-16 će dati Su-35 ili MiG-31 oštar odgovor i upotrebiće protivmere. Rusija više nema toliko problema da leti u vazduhu. Takođe će biti poremećena taktika ruske borbene avijacije u ovom trenutku. Da li želimo da vidimo F-16 i ruski Suhoj ili Mikojan u vazdušnoj borbi? Naravno, iz čiste radoznalosti zbog mogućnosti mašina i njihovih pilota.

BONUS VESTI - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja