PREMINUO KOMANDANT ČIJA JE JEDINICA ZAROBILA ČE GEVARU: CIA naredila sa vrhom Bolivije da se revolucionaru odseku ruke radi identifikacije

Đ.G.

07. 05. 2023. u 22:24

BOLIVIJSKI general Gari Prado Salmon, koji je komandovao operacijom hvatanja revolucionara Ernesta Če Gevare, preminuo je u 85. godini, objavio je njegov sin na Tviteru .

ПРЕМИНУО КОМАНДАНТ ЧИЈА ЈЕ ЈЕДИНИЦА ЗАРОБИЛА ЧЕ ГЕВАРУ: ЦИА наредила са врхом Боливије да се револуционару одсеку руке ради идентификације

Foto: Profimedia

- Gospod je nazvao mog oca, generala Gerija Augusta Prada Salmona koji je bio izuzetna osoba - napisao je njegov sin.

Latinoamerički revolucionar Če Gevara stigao je u Boliviju u novembru 1966. da organizuje gerilski pokret. Njegov odred je 8. oktobra 1967. upao u zasedu u klisuri El Juro na jugoistoku zemlje. Sledećeg dana, posle kratkotrajne bitke, ranjeni Če Gevara je uhvaćen, a bolivijski narednik Mario Teran pucao je u komandanta.

Po nalogu bolivijskog vojnog vrha i CIA-e, Če Gevari je skinuta voštana maska sa lica i odsečene su mu ruke da bi se identifikovali otisci prstiju. Pepeo Če Gevare je 1997. prevezen iz Bolivije na Kubu i svečano sahranjen u mauzoleju u gradu Santa Klara, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: SADAMOVE PALATE 20 GODINA POSLE AMERIČKE INVAZIJE -  Propadaju iako ih je UNESKO stavio pod zaštitu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!