"NE IMPERIJALISTIČKOM SAMITU G7": Demonstranti u Hirošimi protestuju protiv održavanja političkog skupa u Japanu

Đ.G.

19. 05. 2023. u 07:39

U HIROŠIMI, gde je u petak otvoren samit G7, održavaju se demonstracije i protestni skupovi, javlja dopisnik RIA Novosti sa lica mesta.

НЕ ИМПЕРИЈАЛИСТИЧКОМ САМИТУ Г7: Демонстранти у Хирошими протестују против одржавања политичког скупа у Јапану

Foto: Profimedia

Demonstracije pod sloganima „Protiv samita u Hirošimi!“, „Ne imperijalističkom samitu G7!“, „Ne nuklearnom ratu!“, „Nema rata i invazije na Kinu!“, „Nećemo dozvoliti agresivni rat sa Kinom !" prošle su ulicama Hirošime u gustom krugu policije. Ponekad se činilo da je više policije nego demonstranata. Uglavnom, policija se ponašala uzdržano, ali je bilo i slučajeva kada su demonstranti pokušavali da budu gurnuti pozadi da bi se ubrzao pokret, ili da ih otmu iz mase. Kao odgovor na to, demonstranti su se zaključali u lance i počeli da marširaju u redovima.

- Danas smo okupili oko 350 ljudi. Oko trećine su studenti. Akciju smo počeli da održavamo od juče i nastavićemo svaki dan. Danas će biti još jedan miting, nakon čega će demonstracije ići do Kupole atomske bombe (do 1945. godine, Izložbeni centar za komercijalne i industrijske komore Hirošime – jedina preživela zgrada u blizini epicentra eksplozije – prim. aut.)  –  naveo je Rjo Mijahara, šef izvršnog komiteta akcije.

Japan će 2023. godine preuzeti predsedavanje G7. Samit G-7 održaće se u Hirošimi od 19. do 21. maja.

Pored zemalja G7, poziv da prisustvuju samitu u Hirošimi dobile su Indija, Australija, Brazil, Južna Koreja, Vijetnam i još tri zemlje: Indonezija koja predsedava ASEAN-u, Kukova Ostrva predsedavajuća Forumu pacifičkih ostrva i Unija Komorskih Ostrva predsedava Afričkoj uniji. Pored ovih zemalja, pozive za samit u Hirošimi dobili su i šefovi sedam organizacija: UN, Međunarodna agencija za energetiku, Međunarodni monetarni fond, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Svetska banka, SZO i STO, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: VODA DO GUŠE - Novi snimci katastrofalnih poplava u italijanskoj regiji Emilija-Romanja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove