ZACRTALI PRINCIPE SAVEZNIŠTVA: O čemu su razgovarali lideri Japana, Australije, Indije i SAD?

Tanjug

20. 05. 2023. u 18:16

LIDERI Japana, Australije, Indije i SAD danas su se složili da teže regionu bez „zastrašivanja i prinude“, i ponovili svoje zalaganje za očuvanje poretka zasnovanog na pravilima uprkos vojnim i ekonomskim ambicijama Kine.

ЗАЦРТАЛИ ПРИНЦИПЕ САВЕЗНИШТВА: О чему су разговарали лидери Јапана, Аустралије, Индије и САД?

Foto: Tanjug

Na sastanku na marginama samita Grupe sedam u Hirošimi, oni su takođe zacrtali neke principe svog savezništva, poznatog kao Kvad, u trenutku kada se suočavaju sa izazovima u indo-pacifičkom regionu, prenosi Kjodo.

Oni uključuju, kako je navedeno u saopštenju nakon sastanaka, „odgovoran“ odnos prema konkurenciji i „transparentan“ rad sa drugim regionalnim partnerima.

SAD, Australija, Indija i Japan, danas su se obavezali da će održavati mir i stabilnost u Indo-pacifičkom regionu i „protiviti se jednostranim akcijama koje traže promenu statusa kvo silom“, navodi se u saopštenju.

Kina, koja ovo savezništvo vidi kao pokušaj suprotstavljanja njenom rastućem uticaju u regionu, kritikovala ga je kao azijsku verziju NATO-a, iako nije reč o bezbednosnom savezu, a oblasti saradnje trenutno uključuju infrastrukturu i vitalne tehnologije, klimatske promene i svemir, navodi Kjodo.

BONUS VIDEO: PROSLAVA DANA POBEDE U VLADIVOSTOKU: Parada u čast 78 godina od kraja Drugog svetskog rata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove