ČARLS SE HVALI DA JE POTOMAK GROFA DRAKULE: Britanski kralj stigao u Rumuniju, pa poručio: "Imam Transilvaniju u krvi"

Novosti online

02. 06. 2023. u 18:50

BRITANSKI kralj Čarls Treći danas je otpočeo privatnu višednevnu posetu Rumuniji, što je njegova prva poseta inostranstvu otkako je krunisan u maju.

ЧАРЛС СЕ ХВАЛИ ДА ЈЕ ПОТОМАК ГРОФА ДРАКУЛЕ: Британски краљ стигао у Румунију, па поручио: Имам Трансилванију у крви

Foto: Profimedia/Ilustracija

Rumunski predsednik Klaus Johanis, koji je bio među gostima na krunisanju u Londonu, dočekao ga je uz vojne počasti u predsedničkoj palati u Bukureštu.

Na svečanosti organizovanoj povodom 25. godišnjice njegove prve posete Rumuniji učestvovalo je oko 300 ljudi.

- U Rumuniji sam se uvek osećao kao kod kuće - rekao je kralj, nakon čega je citirao lokalnog pesnika na rumunskom i pohvalio izuzetan biodiverzitet zemlje. Kralj Čarls nije došao u posetu sa suprugom Kamilom i ne zna se koliko će ostati.

On će se sastati sa rumunskim zvaničnicima i predstavnicima civilnog društva. Posetiće i Transilvaniju, regiju u centru zemlje, koju je često posećivao kao princ. Provešće nekoliko dana u selima Valea Zalanului i Viskri gde je kupio nekoliko imanja renoviranih tradicionalnim materijalima.

Godine 2006. kupio je kuću u Viskriju, koja mu je prvo služila kao privremena rezidencija, a potom je pretvorena u botanički muzej. 2015. godine osnovao je dobrotvornu fondaciju u Rumuniji koja radi na zaštiti kulturnog i prirodnog nasleđa zemlje i promoviše održivi razvoj.

Čarls Treći se hvali i da je dalji potomak kneza Vlada Tepeša,  koji je inspirisao lik grofa Drakule i navodno, po sopstvenim rečima, ima "Transilvaniju u krvi".

- Snažna je poruka za Rumune da ste došli da ih podsetite na svoje veze dok preuzimate nove dužnosti - rekao je rumunski predsednik Johanis, podsećajući da u Ujedinjenom Kraljevstvu živi 1.2 miliona Rumuna.

BONUS VIDEO: ROĐENA KAO PRINCEZA, UMRLA KAO SKROMNA ŽENA - Srpska kraljica Marija je nekada bila uzor narodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost