NACIONALNI SPOMENICI VEŠTICAMA: Planirani u skoro 20 gradova u Holandiji

Tanjug

03. 06. 2023. u 23:59

NOVOOSNOVANA Nacionalna memorijalna fondacija veštica otpočela je danas kampanju u skoro 20 gradova širom Holandije sa ciljem podizanja nacionalnih spomenika žrtvama velikih spaljivanja veštica u srednjem i novom veku.

НАЦИОНАЛНИ СПОМЕНИЦИ ВЕШТИЦАМА: Планирани у скоро 20 градова у Холандији

Foto: Free Images Pixabay

Kako prenosi “NL tajms”, spaljivanja koja su se desila između 1450. i 1750. godine najviše su pogodila žene.

U gradovima poput Amsterdama, Nijmegena, Delfta i Mastrihta, predstavnici Fondacije položili su cveće na mestima pogubljenja žrtava i čitali njihova imena.

-Lov na veštice je poslednji veliki istorijski masakr koji još uvek ismejavamo. Čineći to, propuštamo priliku da razotkrijemo duboki koren mizoginije, navodi se na veb-sajtu fondacije i dodaje da je vreme za podizanje istorijske svesti o suđenjima vešticama.

-Fizički spomenik u javnom prostoru mora da oda priznanje ovom bolnom delu naše nacionalne istorije. To će podići svest o tome šta je bio lov na veštice i šta je doneo do sada, ističe se u saopštenju.

Pored toga, organizacija se nada da će memorijal podići svest o mizoginiji i edukovati studente o istoriji femicida, prenosi holandski portal.

Žrtve su obično bile babice, iscelitelji ili žene koje su se skupljale lekovito bilje, a koje su u vremenima političkih nemira ili katastrofa, često bile žrtveni jarci.

One su mučene i spaljivane na lomačama bez suđenja.

Uprkos nepotpunoj dokumentaciji, prema većini procena, u Evropi je bilo najmanje 50.000 žrtava spaljivanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku