"BRITANSKI TELEGRAF" O KONTRAOFANZIVI VSU: Lakše najaviti nego izvesti, složena ruska odbrana zadivila i Ukrajince i Britance

Novosti online

12. 06. 2023. u 00:15 >> 00:41

UKRAJINSKE trupe se suočavaju sa razrađenom mrežom ruske odbrane koja se proteže stotinama kilometara, a koju su ruske snage izgradile u iščekivanju ofanzive Kijeva.

БРИТАНСКИ ТЕЛЕГРАФ О КОНТРАОФАНЗИВИ ВСУ: Лакше најавити него извести, сложена руска одбрана задивила и Украјинце и Британце

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

Predsednik Vladimir Zelenski nedavno je izjavio da je dugo očekivana ofanziva kijevskih snaga zvanično i počela, ali gubici koje je ukrajinska strana pretrpela u skorije vreme, uključujući i značajan broj nemačkih tenkova "leopard" ali i drugog zapadnog naoružanja, ukazuju da je ofanzivu daleko lakše najaviti nego zapravo i izvesti.

Povrh toga, ruska linija odbrane je slojevita i dobro utvrđena, što ukazuju i satelitski snimci koje je "Maksar tehnolodžis" podelio sa britanskim "Telegrafom".

Ruska odbrana sastoji se od troslojnog sistema sa različitim stepenom utvrđenosti, a čija dubina u nekim pravcima premašuje i 30 kilometara, istakao je jedan ukrajinski zvaničnik u izjavi za britanski list.

-Imaju neverovatne rovove i neverovatna utvrđenja, biće teško razbiti njihove linije odbrane, rekao je za "Telegraf" komandant Nacionalne garde Ukrajine po imenu Sergej, dodavši da "imaju i minska polja i dobru artiljeriju", koje, kako naglašava, ima više od ukrajinske.

Ukrajinska strana je više od šest meseci pripremala 12 novih ofanzivnih brigada, uključujući devet koje su naoružale i obučavale NATO zemlje, dok je ruska strana za to vreme izgradila utvrđenja u oblastima za koje se očekuje da će biti meta Kijeva, odnosno Zaporožje na jugu i oblasti Donjecka i Luganska na istoku.

Slojevita ruska linija odbrane proteže se više od 965 kilometara, napominje britanski list.

ŠTA POKAZUJU SATELITSKI SNIMCI?

Jedan satelitski snimak prikazuje pažljivo konstruisane rovove izvan grada Mihajlovke, gde ukrajinske snage navodno vrše pritisak. Rovovi služe kao pozadinski odbrambeni položaj ruskih snaga, a nalaze se skoro 30 kilometara iza aktuelnih linija fronta, što "Telegraf" pripisuje oprezu ruske vojske.

Drugi satelitski snimci pokazuju duboke rovove neposredno ispred drvoreda, koji služi prikrivanju artiljerijskih položaja, dodaje ovaj list.

Bliže liniji fronta, ruske snage su razmestile mnoštvo malih betonskih piramida poznatih kao "zmajevi zubi", a koji služe za sputavanje oklopnih vozila. Jedna fotografija snimljena u martu pokazuje stotine tih objekata poređanih u redove, uz rovove za osoblje pozicionirane istočno od grada Vajlivke, koji se nalazi na raskrsnici u pravcu Melitopolja.

Iako se ne vide na satelitskim snimcima, ispred tih struktura verovatno se nalazi impozantna mreža minskih polja čija je svrha sprečavanje ukrajinskog prodora na jug, piše "Telegraf".

Foto Tanjug/AP

STRUKTURA RUSKE SLOJEVITE ODBRANE

Prvi odbrambeni sloj duž linije kontakta "obuhvata borbene položaje koje je zauzela pešadija", navodi se u nedavnom izveštaju Kraljevskog instituta za ujedinjene službe.

Drugi poseduje potpune rovove, za razliku od "lisičijih rupa" namenjenih pojedinačnim vojnicima u prvom sloju, ali i betonske utvrde za oružje gde je moguće.

-Nekoliko redova prepreka postavljeno je ispred ovih pozicija, obično formiranih sa protivtenkovskim rovom dubokim četiri i širokim šest metara, 'zmajevim zubima' i bodljikavom žicom, napominje se u izveštaju.

Dubina ovih formacija obično je oko pet kilometara, a svaki red fizičke odbrane teži da bude dubok između 700 metara i jednog kilometara, tako da je ceo niz prepreka pokriven linijama vatre.

-Treći sloj obično obuhvata odbrambene borbene položaje i skrivena područja za rezerve, sa iskopanim položajima za vozila, dodaje se u izveštaju londonskog tink-tanka.

RUSKA ODBRANA ZADIVILA BRITANCE I UKRAJINCE

Britanski obaveštajni zvaničnici ocenili su da ruska linija odbrane predstavlja "jednu od najobimnijih sistema vojnih odbrambenih radova viđenih bilo gde u svetu", napominje list i dodaje da skorašnje analize ukazuju da se ona može protezati duž cele linije fronta, odnosno od Krima do Donbasa.

"Telegraf" dodaje da se ukrajinske trupe dive ruskoj umešnosti pri izgradnji rovova, što britanski list shvata kao priznanje da ofanziva Kijeva neće biti laka kao što neki posmatrači očekuju.

-Trebalo bi da učimo od našeg neprijatelja o tome kako oni grade svoje rovove, jer su oni tako odlični u tome, zaključio je ukrajinski obaveštajac Sergej za britanski list, napomenuvši da ruske snage za konstrukciju rovova "koriste specijalizovana vozila, a ne samo ruke."

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI ŠOK U RIMU! Novak Đoković nije jedini, kući neočekivano ide i šampion mastersa iz Madrida (VIDEO)