GLAS AMERIKE: SAD i saveznici moraće da pošalju još leoparda i bredlija (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

13. 06. 2023. u 19:34

KAKO se ukrajinska kontraofanziva odvija, svet je bio zapanjen vizuelnim prikazima koji pokazuju kako su ruske snage uništile nekoliko borbenih vozila pešadije Bredli koje su isporučile SAD.

ГЛАС АМЕРИКЕ: САД и савезници мораће да пошаљу још леопарда и бредлија (ВИДЕО)

Foto: AP

Kao odgovor na eskalirajuću situaciju, Sjedinjene Države se navodno spremaju da obezbede novi paket pomoći, uključujući dodatna borbena vozila pešadije Bredli (BVP).

Dvojica zvaničnika odbrane, koji su anonimno razgovarali za Glas Amerike, otkrili su da se očekuje da će predstojeći paket pomoći uključiti oklopna vozila Strajker i Bredli (Stryker and Bradley).

Svrha ovih BVP-a biće da zamene one koji su oštećeni ili uništeni tokom aktuelne ukrajinske kontraofanzive.

Pored oklopnih vozila, očekuje se da paket pomoći uključuje i municiju za “Nacionalne napredne raketne sisteme zemlja-vazduh” (NASAMS), kao i povećanu ponudu raketa za ukrajinske raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS).

Predstojeći paket pomoći, kada bude dostavljen, biće 40. slučaj u kojem je američko Ministarstvo odbrane odobrilo povlačenje vojne opreme otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022.

Vest o mogućem paketu pomoći dolazi usred izveštaja koji ukazuju na to da je Ukrajina pretrpela gubitak preko desetina borbenih vozila pešadije Bredli u poslednjih nekoliko dana kao deo njihove tekuće protivofanzive.

Prema holandskom sajtu za analizu otvorenog koda Oryx, koji pažljivo prati vizuelne dokaze gubitaka u sukobu, zapanjujućih ukupno šesnaest borbenih vozila pešadije Bredli koje su obezbedile Sjedinjene Države, izgubljeno je ili oštećeno u Ukrajini u poslednjih nekoliko dana.

Na osnovu informacija koje je dao sajt Oryx, pet borbenih vozila pešadije Bredli je uništeno, dok je jedanaest drugih pretrpelo štetu i naknadno napušteno.

Gubici koje je pretrpela Ukrajina predstavljaju deo od 109 Bredlija koje su Sjedinjene Države obećale da će obezbediti. U aprilu je potvrđeno raspoređivanje ovih vozila za upotrebu na bojnom polju.

Bredli su dizajnirani da kombinuju mogućnosti vatrene moći sa kapacitetom za transport do deset vojnika, koristeći gusenice umesto točkova za mobilnost. Ovaj dizajn dvostruke namene im omogućava da služe kao borbena sredstva i nosači osoblja u vojnim operacijama.


ZAŠTO UKRAJINA POSTAJE GROBLjE BREDLIJA?

Gubitak Bredlija dogodio se kada je Ukrajina preduzela jedan od rizičnijih i najzamršenijih vojnih manevara poznatih kao operacija proboja. Ove operacije, koje uključuju proboj neprijateljske odbrane, smatraju se jednom od najopasnijih i najsloženijih vojnih taktika.

Međutim, ono što je otežalo izazove, ove operacije proboja su izvedene bez vazdušne podrške i uz neefikasnu supresivnu artiljerijsku vatru. Takve okolnosti su pojačale ranjivost Bredlija, što je dovelo do uočenih gubitaka i štete.

Međutim, analitičar odbrane i bivši oficir britanske vojske Nikolas Dramond rekao je za CNN da su gubici ukrajinske strane u okviru očekivanja.

Dramond to opisuje kao neophodnu, ali skupu strategiju, izražavajući svoju preferenciju za „mnogo oklopnih vozila“ u kombinaciji sa artiljerijskom vatrom i vazdušnom podrškom iz borbenih aviona.


SLIKA NA BOJNOM POLjU

U svojoj analogiji, on navodi da postizanje značajnih ciljeva u ratu često zahteva prihvatanje određenih gubitaka, u poređenju sa razbijanjem nekoliko jaja prilikom pravljenja omleta.

Oliver Aleksander, nezavisni analitičar, rekao je da su početni gubici koje su vozila pretrpela verovatno rezultat nailaska na minska polja, što je dovelo do njihovog „onemogućavanja i otkrivanja tragova“.

Takođe je ukazao na značajan izazov koji predstavljaju mine, protivtenkovske vođene rakete (ATGM) i FPV (First Person View-Direktan pogled) bespilotne letelice, jer one mogu efikasno da onesposobe ukrajinska vozila.

Očekuje se da će ove pretnje predstavljati veliki problem za Ukrajinu, sličan izazovima koje je Rusija ranije imala u ranim fazama rata.

Aleksandar je takođe izrazio zabrinutost u vezi sa efikasnošću sredstava protivvazdušne odbrane kratkog dometa (SHORAD) i sredstava za elektronsko ratovanje (EW) tokom tekuće protivofanzive.

Međutim, vozila koja su isporučila SAD su navodno pokazala svoju efikasnost u zaštiti života ukrajinskog osoblja. U poređenju sa borbenim vozilima pešadije BMP-1 i BMP-2 iz sovjetske ere koja su se ranije koristila u Ukrajini, Bredli pokazuju superiornu snagu i sposobnosti.

Prema Robu Liju, starijem saradniku na Institutu za spoljnu politiku, manja je verovatnoća da će uništenje Bredlija dovesti do žrtava među trupama koje transportuje.

Na primer, video snimak na društvenim mrežama pokazuje da su ukrajinski vojnici nepovređeni nakon što je njihov BVP Bredli bio gađan protivtenkovskim projektilima i nagaznom minom.

Dok ishod posle gledanja videa ostaje neizvestan, ekspert je primetio da su akcije ovih trupa pokazale njihovu primenu tehnika manevara kombinovanim oružjem na kojima su bili obučeni.

Ipak, očekuje se da će više doniranog oružja pretrpeti štetu ili uništenje na bojnom polju, jer je to inherentni aspekt ratovanja.

Ključno pitanje koje se postavlja je da li su ukrajinske snage izvukle vredne lekcije iz ovakvih incidenata. Posmatranje kako se prilagođavaju i odgovaraju na ove izazove biće od velikog interesa kako kontraofanziva bude napredovala.

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)