VELIKO UPOZORENJE IZ DRŽAVE ČLANICE EU: Evropa ušla u opasnu spiralu zbog rata u Ukrajini

Novosti online

19. 06. 2023. u 22:13

EVROPSKA unija je dozvolila ozbiljne greške u pristupu konfliktu u Ukrajini i zbog toga je „ušla u opasnu spiralu“ sa nepredvidivim posledicama po bezbednost, izjavio je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto na sesiji Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu.

ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ ДРЖАВЕ ЧЛАНИЦЕ ЕУ: Европа ушла у опасну спиралу због рата у Украјини

Foto Tanjug/AP

- Rat u Ukrajini je počeo pre godinu i po dana i za to vreme Evropa nije mogla da ga okonča. Nije mogla da donese mir, rizik od eskalacije je veći nego ikada, a naša konkurentnost je na rekordno niskom nivou - rekao je Sijarto agenciji MTI.

Sijarto smatra da je Evropska unija dozvolila dve velike greške. Sa jedne strane se sve dublje uvukla u politiku sankcija, a sa druge strane nije odustala od rivalstva protiv Sjedinjenih Američkih Država ko će Ukrajini pružiti veću vojnu podršku. Istakao je da je kontinent ušao u izuzetno opasnu spiralu.

- Što se više oružja isporuči Ukrajini, to će duže trajati rat, a što duže bude trajao rat to će veći broj ljudi poginuti - pojasnio je ministar inostranih poslova Mađarske.

Potvrdio je da mađarska vlada kao i ranije smatra da je neophodno da se od suprotstavljenih strana traži hitan prekid vatre i brz početak mirovih pregovora u cilju rešavanja ukrajinskog konflikta. Sijarto je zaključio da Budimpešta namerava i dalje da se pridržava takve pozicije bez obzira na pritisak koji trpi.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom