VELIKI PLAN ZA BUDUĆNOST UKRAJINE: Zelenski predstavio doktrinu u pet tačaka - Od "nacionalnog kanona" o ratu do plata većih od zemalja EU

Novosti online

28. 06. 2023. u 18:25

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da je zemlji potrebna nova državna doktrina i predložio pet smernica za nju, uključujući obezbeđenje sigurnosti i transformaciju u desetogodišnjem periodu.

ВЕЛИКИ ПЛАН ЗА БУДУЋНОСТ УКРАЈИНЕ: Зеленски представио доктрину у пет тачака - Од националног канона о рату до плата већих од земаља ЕУ

Foto: Profimedia

Među inicijativama koje predlaže doktrina su definisanje "nacionalnog kanona" i uspostavljanje nivoa plata koje bi trebalo da budu 30 odsto veće nego u susednim državama.

Prema njegovim rečima, doktrina "treba da odgovori na sva fundamentalna pitanja o Ukrajini" i njenoj budućnosti.

- Danas predlažem da razgovaramo i započnemo nacionalnu diskusiju o ukrajinskoj doktrini, pet, po mom mišljenju, glavnih smernica. To su pravci koji se baziraju na određenim konkretnim tačkama koje će nacija odrediti kao važne - rekao je on, govoreći u Vrhovnoj radi Ukrajine povodom Dana Ustava zemlje.

Zelenski je kao prvu smernicu nazvao "filozofiju pobede", ističući, posebno, da će Ukrajina "birati saveze za sebe i svoju budućnost".

Drugi orijentir je globalna priroda ukrajinske bezbednosti. S tim u vezi, on je podsetio na težnje Kijeva za EU ​​i NATO, kao i na želju da u zemlji proizvodi svo neophodno oružje koje Ukrajina dobija od partnera, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane (PVO), tenkove, topove, oklopna vozila i sve vrste dronova.

Zelenski je politiku prema vojsci, nazvao trećim merilom. Među njima je učešće ukrajinske vojske u mirovnim misijama i međunarodnim obukama, novi sistem vojnog obrazovanja, stvaranje spomenika i nacionalnog vojnog groblja. U ovom delu Zelenski je takođe naveo potrebu da se definiše jedinstven "nacionalni kanon" pisanja o ratu u Ukrajini.

Po mišljenju ukrajinskog predsednika, "politika pravde" treba da postane četvrti orijentir doktrine. Ovde je podsetio na slučaj bivšeg šefa Vrhovnog suda Vsevoloda Knjazeva, koji je uhapšen pod optužbom za mito, i pozvao Radu da podrži predloge Saveta bezbednosti da se pooštri test sudija, uključujući i uz pomoć detektora laži.

Peti orijentir o transformaciji zemlje za deset godina bio je najobimniji, uključivao je 15 tačaka.

Zelenski, posebno, postavlja za Ukrajinu dostizanje cilja od milijardu dolara BDP-a. On takođe želi da rad Ukrajinaca ne bude jeftin, već da se plaća po formuli – nivo plata u susednim zemljama EU plus 30%.

Uprkos činjenici da su tačke ovog dela doktrine uključivale različite ekonomske i socijalne inicijative, Zelenski je priznao da vlasti ne planiraju da smanje poreze u zemlji.

Predsednik Ukrajine je rekao da će ceo tekst ukrajinske doktrine biti odobren na sastanku Saveta bezbednosti.

BONUS VIDEO: "GRAD" U AKCIJI - Dejstvo višecevnog bacača DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RAT U UKRAJINI: Poginuo ukrajinski potpukovnik letački as; VSU izgubio više od 1.500 vojnika, uništeno 37 dronova i 21 raketa (FOTO/VIDEO)