RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe u Zaporožju - VSU napreduje; Arestovič - Trebaju nam 3 godine i 3 ofanzive da vratimo zemlju (FOTO/VIDEO)

Novosti online

04. 07. 2023. u 07:42 >> 02:55

RAT u Ukrajini danas je ušao u 495. dan. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je juče da ukrajinska vojska nije postigla ciljeve kontraofanzive ni u jednom pravcu. Prema tvrdnjama portparola istočne grupe ukrajinske vojske Sergeja Čerevatija, Rusi su rasporedili više od 180.000 vojnika na dva fronta. Komandant ukrajinskih kopnenih snaga general Aleksandar Sirski rekao je da Rusi kontranapadima kod Bahmuta nastoje da destabilišu napredovanje ukrajinske vojske.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе у Запорожју - ВСУ напредује; Арестович - Требају нам 3 године и 3 офанзиве да вратимо земљу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto:Profimedia/jutjub printskin/ US GEGE

 

Bivši bezbednjak šokirao Ukrajince: Treba nam 2-3 godine i 3 kontraofanzive da vratimo teritorje (VIDEO)

VSU treba najmanje 2-3 godine i 3 kontraofanzive da vrati teritorije,  šokirao je Arestovič Ukrajinu novim prognozama.

Bivši vojni bezbednjak sa činom pukovnika u GUR i savetnik predsednika Zelenskog Aleksij Arestovič smatra da je nerealno vratiti sve teritorije u jednoj kontraofanzivi. Dao je i prognozu o vremenu trajanja rata.

-U zavisnosti od zaliha... Dve ili tri godine, rekao je Arestovič.

-Ovo je sjajna vest, reagovao je novinar Dmitrij Gordon na takvu prognozu.

Hronika ratnih dejstava: Propao napad na Moskvu, žestoke borbe u Zaporožju (MAPA)


Ukrajinske formacije jutros su ponovo upotrebile dronove za napad na moskovsku aglomeraciju. Ruske PVO posade i jedinice za elektronsko ratovanje neutralisale su sve uređaje: nema oštećenja i žrtava.

Ožane snage RF napale su Pervomajski u Harkovskoj oblasti: raketa je pogodila mesto gde se okupilo osoblje nacionalnog bataljona „Kraken“ za komemoraciju pripadnika jedinice Olegu Fadejenku. Trenutno je nepoznat broj likvidiranih militanata.

Na pravcu Starobeljska, ruske jedinice vazdušno-desantnih trupa nastavljaju borbu kod Kremene. Ruska artiljerija udara na VSU, sprečavajući ga da evakuiše onesposobljenu opremu.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Situacija u pravcu Soledara je stabilno teška. I pored odbijenog napada Oružanih snaga Ukrajine, istrošene su i snage branilaca.

VSU napreduje od Orehova-Vasiljevke u pravcu Paraskovjevke. U oblasti Berhovke i Dubovo-Vasilevke, Oružane snage Ukrajine postepeno guraju odbranu. Borbe se nastavljaju u oblasti Kleščejevke, gde je situacija posebno teška. Osim toga, ukrajinske formacije pokušavaju da blokiraju Kurdjumivku sa juga.

Ilustracija telegram rybar

U pravcu Zaporožja, VSU je ponovo pokušao da napreduje u sektoru Kamenskog. Nekoliko jurišnih grupa pod okriljem artiljerije i šumskih plantaža napredovalo je do Pjatihatkija i Žerebjankija iz Lobkova. Formacije Oružanih snaga Ukrajine pokušale su da pređu sa severa na Žerebjanki, podržavajući udar sa istoka duž puta iz Pjatihatkija. Istovremeno, kao i ranije, ukrajinske formacije su dejstvovale bez oklopne tehnike. Napad je odbijen.

Foto Tanjug/AP


Na Donjeckom pravcu sukobi između strana ne jenjavaju. U sektoru Avdejevke situacija se nije značajno promenila, pozicione borbe se nastavljaju. Ruski operateri dronova kamikaze uspešno su pogodili nekoliko uporišta VSU.

U Marjinki se nastavljaju žestoki sukobi u stambenom naselju na zapadnoj periferiji. Sve zgrade su skoro potpuno uništene, primoravajući VSU da se sakrije u podrume i zemunice, ruski UAV operateri koriste FPV bespilotne letelice za nanošenje preciznih udara na položaje VSU. Zabeležen je rad jurišnih aviona Oružanih snaga Ukrajine na položajima Oružanih snaga Ruske Federacije u gradu, a VSU takođe aktivno koristi jurišne bespilotne letelice, pokušavajući da uspori rusku ofanzivu. Zbog praktičnog odsustva skloništa u gradu, VSU je svoju artiljeriju pomerio na pozadinske položaje, što otežava udar na nju.
 

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Zauzvrat, ukrajinske formacije su zadale ogroman udarac frontovskim naseljima Rusije: prema poslednjim informacijama dva civila su poginula, a 15 je povređeno.

VSU je ispalio rakete iz HIMARS MLRS na Červonogvardejski okrug Makejevke: oštećeni su stambeni objekti, bolnica i škola. U ovom trenutku se zna da je 25 civila povređeno u masovnom granatiranju Makejevke u DNR.

Među njima je dvoje dece: devojčica od dve godine i dečak od sedam godina. Svakoj žrtvi je pružena sva neophodna medicinska pomoć.

Oštećen je značajan broj stambenih objekata, bolničkih zgrada, škola i vrtića.

Nacisti su uništili bolnicu u Makejevci, mnogo žrtava (VIDEO)

Oružane snage ukrajine granatirale su večeraas bolnicu "Vostočni" u Makejevki. Pogođena su odeljenja za reanimaciju, hirurgiju. Ima puno žrtava, saopštio je Aleksandar Kamišov poslanik Narodnog veća DNR.

 

Ruski PVO radi u Belgorodskoj oblasti

Sistem protivvazduhoplovne odbrane aktiviran je iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti. Prema prvim informacijama, nema povređenih i materijalne štete, napisao je gubernator tog regiona Vjačeslav Glatkov na svom Telegram kanalu.

Kijev upozorava stanovništvo na mere nuklearne zaštite

Ministarstvo za zaštitu zdravlja Ukrajine objavilo je podsetnik o tome šta treba raditi u slučaju eksplozije na Zaporoškoj nuklearki.


U slučaju evakuacije žiteljima je preporučeno da pripreme kofer s dokumentima, maskom za lice, vlažnim maramicama, rezervnom obućom i odećom, lekovima, hranom i vodom.
 

Jake eksplozije i velika “pečurka” u Donjecku: VSU napao grad NATO oružjem, ubijajući i sakateći ljude (VIDEO)


Glavni grad DNR je upravo dobio još jedan udarac od NATO oružja. Kako se navodi, jedan od Hajmarsa je oboren.

U periodu od 9:00 do 21:00 4. jula, prema informacijama JCCC DNR, teritoriju Donjecka nacisti su granatirali 24 puta.

U pravcu Petrovskog, Kirovskog, Kijevskog i Kujbiševskog okruga, kao i naselja Aleksandrovski su ispalili 166 granata NATO kalibra 155 mm.

U Petrovskom okrugu poginula su dva civila - žena rođena 1982. i muškarac rođen 1970. godine.

Ranjeni: žena rođena 1966. godine, muškarac rođen 1970. godine, devojčica rođena 2017. godine, rekao je gradonačelnik A. Kulemzin.

PREDSTAVNIK ROSENERGOATOMA: Kijev sutra planra napad na NE Zaporožje prljavom bombom

Savetnik direktora ruske energetske kompanije Rosenergoatom Renat Karča tvrdi da će ukrajinske snage sutra uveče napasti nuklearnu elektranu Zaporožje preciznim oružjem i bespilotnim letelicama.

Karča je za televiziju Rusija 24 rekao da je ta informacija primljena danas i da je dobio ovlašćenje da govori o tome.

Foto Tanjug/AP

Rekao je i da Ukrajina planira da iz aviona izbaci municiju punjenu radioaktivnim otpadom uklonjenim iz Južnoukrajinske nuklearne elektrane 3. jula, prenose RIA Novosti.

-Rezervni plan za ispuštanje radioaktivnih supstanci predviđa upotrebu visokopreciznog projektila Točka-U napunjenog radioaktivnim otpadom, dodao je Karča.

Nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara.

Nuklearka je od 2022. godine pod kontrolom ruskih snaga.

Dve strane u sukobu su se u prošlosti međusobno optuživale za granatiranje teritorije nuklearne elektrane i grada Energodara.

Bitka na Krasnolimanskom pravcu: "Otvažni" zadržavaju navalu VSU, ukrajinci trpe velike gubitke (MAPA)


Na području naselja Makejevka, ukrajinski militanti, uz podršku kamioneta iz 100. i 107. odreda, napravili su 2 pokušaja proboja. U toku streljačke borbe i vatrene štete od artiljerije, neprijatelj je odbačen.

Specijalne snage su otkrile i uništile neprijateljski DRG u borbi malokalibarskim oružjem.

Na području naselja Červonaja Dibrova, neprijatelj, uz podršku borbenog vozila pešadije iz 67. ombr, napao je naše položaje. Neprijatelj je odbačen artiljerijskom i tenkovskom vatrom.

Izviđanje je otkrilo artiljerijsku bateriju Oružanih snaga Ukrajine, topovi su uništeni vatrom TOS-1A.

Foto printskirn telegram vysokygovorit

Od naselja Jampolovka pešadija Oružanih snaga Ukrajine, uz podršku borbenih vozila pešadije iz sastava 25. brigade, krenula je u napad na ruska uporišta. Kao rezultat bitke, neprijatelj je pretrpeo gubitke i povukao se.

Avijacija i artiljerija napali su jedinice za pregrupisavanje 21. i 63. OMBR i 95. vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine u šumama u rejonima naselja Jampolovka, Torskoje i Serebrianka.

U blizini naselja Golikovo SAM „TOR-M1“ oborio je 2 bespilotne letelice tipa aviona Oružanih snaga Ukrajine.

Oborene britanske ralete Storm šedou

Nove fotografije olupine francusko-britanskih krstarećih raketa Storm šedou, koje su presreli ruski sistemi protivvazdušne odbrane negde u regionu Zaporožja.

Kao što smo ranije pisali, projektili ovog tipa su teška meta za presretanje zbog niskog profila leta i upotrebe materijala koji apsorbuju radar u dizajnu. Njihovo pojavljivanje na bojnom polju postalo je novi izazov za Oružane snage RF.

Međutim, slike oborenih Storm šedoua koje se sve češće pojavljuju na Internetu indirektno ukazuju na to da ruska protivvazdušna odbrana možda postepeno počinje da se prilagođava takvim napadima.


Britanski ekspert: Ruska vojska uspešno zapadne „pametne“ bombe

Ruska armija efikasno onesposobljava zapadne „pametne“ avijacione bombe koje upotrebljavaju Oružane snage Ukrajine, piše list „Biznis insajder“, pozivajući se na izjavu eksperta Kraljevskog instituta za odbrambena istraživanja Tomasa Vitingtona.

-Vrlo je moguće da je problem zaista u kapacitetu zaglušujućeg signala koji koriste Rusi, rekao je stručnjak.

Foto telegram via bulgarianmilitary.com

Prema njegovim rečima, zahvaljujući sistemima radioelektronske borbe, ruska armija može da zagluši signale sistema navođenja GPS za bombe kao što je JDAM, zbog čega ukrajinske snage više ne mogu da računaju na 'pametno' oružje.

Ministarstvo odbrane Rusije je 23. juna saopštilo da je uništilo 15 projektila iz višecevnih raketnih sistema HIMARS i navođenih avijacionih bombi JDAM.

Ukrajinski general: Kijev jača položaje na granici s Belorusijom

Ukrajinske snage jačaju svoje pozicije na granici s Belorusijom, zbog situacije u vezi sa Zaporoškom nuklearnom elektranom, saopštio je komandant ukrajinskih ujedinjenih snaga Sergej Najev.

Foto Tanjug/AP

-U vezi s događajima oko Zaporoške nukelarke doneta je odluka o jačanju severne granice naše države, kako u ljudstvu, tako i u borbenoj tehnici, napisao je Najev na Telegramu.

On je naveo da se na granici danonoćno grade protivtenkovske prepreke, postavljaju se minska polja i jača celokupna linija odbrane.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ranije je naložio glavnom komandantu Oružanih snaga Ukrajine Valeriju Zalužnom da pojača beloruski pravac.

Granatirani gradovi DNR

Ukrajinska vojska je za pet minuta ispalila 23 projektila „NATO kalibra“ od 155-milimetara na četvrti Donjecka i Makejevke, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

 

Foto Tanjug/AP

 

Rusko MO: Vojska odbila ukrajinske napade

Ruska vojska je odbila napade iz tri pravca koje je pokrenula ukrajinska vojska, saopštilo je rusko MO.

- Oružane snage Ukrajine su tokom dana nastavile bezuspešne pokušaje ofanzivnih operacija na Donjeckom, Krasnolimanskom i Južnodonjeckom pravcu - tvrde iz ruskog ministarstva.

Prigožin se oglasio, najavljuje "nove pobede"

Vođa Vagnera Jevgenij Prigožin rekao je da će njegovi borci uživati u "novim pobedama" nakon što su se "uspešno izborili sa izdajnicima i mobilisali društvo" u neuspelom prevratu prošlog meseca.

Prigožin je to rekao u audio poruci koja je objavljena na Telegramu.

Foto Tanjug/AP

To je prva javna izjava koju je Prigožin dao za nedelju dana.

Ranije je tvrdio da je naredio svojim ljudima da se vrate u bazu kako bi sprečili krvoproliće – i da nije pokušavao da svrgne Vladimira Putina.

U svojoj novoj poruci, rekao je: "U bliskoj budućnosti, siguran sam da ćete naše sledeće pobede videti na frontu."

Britanski analitičar: Rusija ima spreman kontraudar

Rusija ima spreman kontraudar, dok Ukrajina nastavlja svoju ofanzivu na svim frontovima, kaže vojni analitičar profesor Majkl Klark.

- Rusi gomilaju mnogo trupa oko Kremene na severu - rekao je on.

- Dok Ukrajinci pripremaju ofanzivu, Rusi pokušavaju da uđu severno od njih u Harkov... Desetine hiljada vojnika se gomilaju, tako da Rusija ima spreman svoj protivudar - dodao je on.

On je takođe rekao da ukrajinski nedostatak nadmoći u vazduhu ide na ruku Rusiji jer dozvoljava vazdušne napade na konvoje i trupe zaglavljene u jako miniranim područjima.

- Ako ne možete da prođete kroz minska polja dovoljno brzo, onda postajete meta - rekao je on, i dodao: "Ukrajina mora očistiti ova minska polja pre nego što ponovo krene."

Ukrajinci čekaju F-16, nadaju se i jačim tipovima aviona

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba najavio je promenu rasporeda obuke ukrajinskih pilota na lovcima F-16.

- Obuka nije počela u junu. To znači da grafik počinje da se pomera. Sada radimo sa svim uključenim stranama, sa svim zemljama koje učestvuju u vazduhoplovnoj koaliciji, kako bismo što više ubrzali ovaj proces - rekao je Kuleba, prenosi "Ukrajinska pravda".

Savetnik komande vazdušnih snaga ukrajinskih trupa Jurij Ignat rekao je da su vazduhoplovnim jedinicama Oružanih snaga Ukrajine potrebni avioni F-16, ali i drugi tipovi zapadnih aviona.

Prema njegovim rečima, višenamenski lovci sa dva motora, kao što su F-18 ili F-15, kao i "jurofajter tajfuni" imaju veće mogućnosti nego F-16.

Podvukao je da Ukrajina za sada očekuje isporuku aviona F-16 i potvrdio da obuka ukrajinskih vojnika u inostranstvu za sada nije počela.

Holandija potvrdila novi paket vojne pomoći Ukrajini

Holandija je potvrdila drugi paket vojne pomoći Ukrajini za 2023. godinu u vrednosti od 118 miliona evra.

Od te sume će 83 miliona evra biti izdvojeno za zdravstvo, 58 miliona za obnovu infrastrukture, 25 miliona evra za medicinsku opremu i podršku mobilnim bolnicama.

Snimak iz kokpita ruskog "Aligatora" 

Putin razgovarao sa liderima Kine i Indije

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i premijerom Indije Narendrom Modijem tokom virtuelnog sastanka Šangajske organizacije za saradnju.

Na dnevnom redu je uključivanje Irana u tu organizaciju i diskusija o potencijalnom članstvu Belorusije. 

Ukrajina: Ispunjavamo glavni zadatak u ofanzivi

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov je nedavne bitke opisao kao "plodonosne" za Ukrajinu u smislu uništavanja resursa ruskih snaga.

On tvrdi da Ukrajina deluje "mirno" i "mudro" u svojoj kontraofanzivi. 

- U ovoj fazi aktivnih neprijateljstava, odbrambene snage Ukrajine ispunjavaju zadatak broj jedan – maksimalno uništavanje ljudstva, opreme, skladišta goriva, vojnih vozila, komandnih mesta, artiljerije i PVO snaga ruske vojske. Poslednjih dana su bili posebno plodonosni - istakao je Danilov.

Zelenski apelovao na dodatno jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane

U sinoćnjem obraćanju ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski apelovao je na dodatno jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane.

- Razgovarao sam sa kancelarom Šolcom. Nemačka je pomogla Ukrajini sa svojim veoma moćnim, briljantnim protivvazdušnim sistemom IRIS-T, koji se pokazao kao veoma efikasan u zaštiti našeg neba. Takođe, imamo veoma efikasne američke Patriote, koji su nam takođe poslati. Ukrajina je zahvalna na tome, kao i na svakoj drugoj ključnoj pomoći - rekao je Volodimir Zelenski.

Britanija: Rusija ima "rafiniranu" taktiku, ali i dalje pati od "ključnih slabosti" 

Rusija je poboljšala svoju taktiku kako bi usporila ukrajinsku kontraofanzivu, ali i dalje pati od ključnih slabosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Iz britanskog MO navodi se da je Rusija koristila protivtenkovske mine da uspori ukrajinsko napredovanje pre nego što su sa neba napadnuta ranjiva oklopna vozila.

Međutim, takođe se navodi da ruske snage "i dalje pate od ključnih slabosti, posebno jedinica koje su preopterećene i nedostatka artiljerijske municije".

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je priznao da je protekla nedelja bila "teška" za njegove trupe. Ukrajinski zvaničnici tvrde da "glavni zamah" kontraofanzive tek predstoji.

Admiral Rob Bauer: Ukrajina do kraja ofanzive neće dobiti F-16

Ukrajina do kraja kontraofanzive neće dobiti lovce F-16, izjavio je načelnik vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer.

- Pitanje isporučivanja lovaca neće biti rešeno u kratkom roku za ovu kontraofanzivu - rekao je Bauer u intervjuu za radio-stanicu "El-Bi-Si".

On je precizirao da će obuka ukrajinskih pilota i tehničkih specijalista, kao i obezbeđivanje logističke organizacije za avione "biti nemogući pre ove kontraofanzive".

Bauer je dodao da je Ukrajincima na prvoj liniji fronta "izuzetno teško" da napreduju.

- Tri linije odbrane, velika minska polja, ozbiljne prepreke... za vozila - objasnio je admiral.

Ukrajina očekuje da dobije lovce F-16 tokom 2023. godine, ali, prema pisanju lista "Politiko", to se neće dogoditi do početka 2024. godine.

MO RF: "Osujećen teroristički napad dronovima na Moskvu"

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska protivvazdušna odbrana jutros sprečila pokušaj Ukrajine da sa pet dronova izvede napad na objekte u Moskvi i Moskovskoj oblasti.

Ministarstvo je pokušaj napada ocenilo kao teroristički.

- Jutros je osujećen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa pet bespilotnih letelica na objekte u Podmoskovlju i Novoj Moskvi - navedeno je u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Precizira se da je PVO uništila četiri ukrajinska drona na teritoriji Nove Moskve, a da je peti dron onesposobljen sredstvima radioelektronske borbe i srušio se na teritoriji Odincovskog okruga Moskovske oblasti.

Nije bilo žrtava niti materijalne štete, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

RIA Novosti: Ukrajinski dronovi u napadu na Moskvu, PVO oborio sve letelice

Ruska PVO oborila je dva drona u Novoj Moskvi, piše RIA Novosti.

- Još dve bespilotne letelice oborili su PVO sistemi u Novoj Moskvi, kod sela Krivoševo. Nije bilo žrtava - rekao je izvor ruske agencije.

Ranije je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin saopštio da su ukrajinski dronovi napali rusku prestonicu.

Ukupno je oboreno pet dronova iznad Moskve. Pored dva koja su oborena kod Krivoševa, sa neba su "skinute" i letelice iznad sela Valujevo, kao i jedan u rejonu Kubinke.

Na aerodromu Vnukovo uvedena su privremena ograničenja sletanja i uzletanja, koja su već uklonjena.

Napad ruskih "gradova" na ukrajinske položaje

Pistorijus: Desetine "leoparda" stići će u Ukrajinu u narednim nedeljama

U nedavnom intervjuu poljskom listu Rečpospolita, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da će desetine tenkova leopard 1A5 koje su Nemačka i Danska dodelile Ukrajini biti isporučene u narednim nedeljama.

Foto: AP Photo/Michael Sohn

Pistorijus je naglasio da Nemačka trenutno pruža Ukrajini drugu najveću nabavku vojne opreme među svojim globalnim partnerima. Osim toga, Nemačka obučava najveći broj ukrajinskih vojnika.

RIA Novosti: Uništen kontrolni centar za dronove

Artiljerci Južne borbene grupe Oružanih snaga Rusije uništili su ukrajinski kontrolni centar za bespilotne letelice u pravcu Donjecka, piše RIA Novosti.

Kontrolna tačka je identifikovana pomoću karakteristične antene, koja je snimljena iz vazduha, nakon čega je usledio artiljerijski udar haubicom D-30.

BONUS VIDEO: UKRAJINSKI TENKISTI NA OBUCI U ŠPANIJI - U Saragosi se pripremaju za korišćenje tenkova "leopard 2A4"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave