RIO TINTO UNIŠTIO ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE: Australija poništava zakon iz 2021. o zaštiti kulturnog nasleđa Aboridžina

Tanjug

08. 08. 2023. u 18:36

ZAPADNA Australija poništiće zakone o zaštiti kulturnog nasleđa Aboridžina iz 2021. godine, koji su doneti nakon uništenja 46.000 godina starog naselja u klisuri Jukan.

РИО ТИНТО УНИШТИО АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ: Аустралија поништава закон из 2021. о заштити културног наслеђа Абориџина

Foto: Ilustracija

Poljoprivrednici, stočari i mali zemljoposednici protivili su se uredbi koja je uvedena nakon što je rudarska kompanija Rio Tinto legalno uništila kamene naseobine u kojima su živeli ljudi pre 46.000 godina, za koje su smatrali da su skupi i da su otežavali poslovanje, prenosi Rojters.

Vlada će umesto toga ponovo uvesti zakone iz 1972. kako bi osigurala zaštitu važnih istorijskih lokacija.

-Ovo su jednostavni i efikasni amandmani koji će sprečiti da nam se ponovi još jedna klisura Jukan, rekao je premijer Zapadne Australije Rodžer Kuk.

Kada je kompanija Rio Tinto uništila naseobine u klisuri Jukan, došlo je do velikog nezadovoljstva starosedelačkih grupa, ali i u ostatku sveta, a na kraju i istrage protiv rukovodilaca te kompanije.

BONUS VIDEO - STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!