"NE ŽELIMO RAT, ALI SPREMNI SMO ZA NJEGA": Lider pobunjenika vojnog puča u Nigeru odgovorio da je spreman na sukob ako do njega dođe

Đ.G.

20. 08. 2023. u 07:10

ŠEF vladajućeg Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine (CNSP) u Nigeru general Abdurahman Čiani rekao je da njegova zemlja ne želi rat, ali da će biti spremna da se brani ako bude potrebno.

НЕ ЖЕЛИМО РАТ, АЛИ СПРЕМНИ СМО ЗА ЊЕГА:  Лидер побуњеника војног пуча у Нигеру одговорио да је спреман на сукоб ако до њега дође

FOTO: Tanjug/AP

- Ni vojska ni narod Nigera ne žele rat, ali mi ćemo se odupreti bilo kakvoj njegovoj manifestaciji - prenela je Al-Džazira.

On je napomenuo da države Ekonomske zajednice Zapadne Afrike (EKOVAS) ne shvataju da je Niger postao ključ za obuzdavanje regiona od destabilizacije u pozadini pojačane terorističke aktivnosti.

Čiani je takođe naglasio da sankcije uvedene njegovoj zemlji imaju za cilj potčinjavanje pobunjenika, ali nikako da se pronađe rešenje za trenutnu situaciju. On je dodao da je narod tražio da se vojska okupi oko Pobunjeničkog veća.

On je takođe pozvao narod zemlje na dijalog kako bi se utvrdio njen budući ustavni poredak. On je istakao da je Vlada upoznata sa pokretanjem odgovarajućeg mehanizma za razgovor o novim ustavnim osnovama zemlje. Čiani je dodao da su on i njegove pristalice spremni na svaku komunikaciju koja uzima u obzir mišljenje građana Nigera. Prema njegovim rečima, pobunjenici ne nastoje da preuzmu vlast u zemlji i nastoje da dođu do rešenja koje bi odgovaralo interesima naroda.

Vojska Nigera je krajem jula objavila na nacionalnoj televiziji smenu predsednika Mohameda Bazuma sa vlasti. Lideri većine zapadnih zemalja i regionalne organizacije EKOVAS osudili su puč. Početkom avgusta, učesnici hitnog sastanka načelnika generalštabova Oružanih snaga zemalja EKOVAS održanog u Abudži usvojili su plan u slučaju vojne intervencije u Nigeru, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: POŽARI NA TENERIFIMA SE NE SMIRUJU - Šteta je ogromna

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za