PASARELE ZA ČETVORONOŠCE: Neobični prelazi na francuskim putevima

Liče na obične pasarele za prelazak pešaka preko auto-puteva, ali nisu. Duž francuskih međugradskih saobraćajnica, naročito onih koje vode od prestonice ka jugu zemlje, postavljeni su nadvožnjaci za - životinje.

ПАСАРЕЛЕ ЗА ЧЕТВОРОНОШЦЕ: Необични прелази на француским путевима

Foto: Goran Čvorović

Cilj ovih ozelenjenih "ekomostova" je da omoguće životinjskom svetu da se nesmetano kreće s obe strane puta. Iz vazduha, ove pasarele deluju kao veliki zeleni levak koji se iz šume sliva iznad puta i zatim se širi dalje.

Prilazi su ograđeni žicom, da divlja fauna ne bi zalutala na drum, dok se na mostu nalazi visoka ograda. Neki od mostova su široki čak 25 metara.

Namera putara je bila da se ovako očuva biodiverzitet, zaštite životi životinja, ali i ljudi, jer se dešavalo da u potrazi za izazovima s druge strane auto-puta, zbog prehrane, migracija ili razmnožavanja, neke u silini nagona preskoče žičanu ogradu ili je pokidaju, pa izazovu udese s teškim posledicama. Sada imaju kuda da prođu.

Svake godine, na evropskim putevima strada 29 miliona sisara i 194 miliona ptica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!