PREKO IRANA DO SAUDIJSKE ARABIJE: Ruski teretni voz prvi put novim transportnim koridorom

I.S.

30. 08. 2023. u 08:14

RUSKI voz prvi put je prošao novom kopnenom transportnom rutom Irana, a odatle se roba morem transportuje do Saudijske Arabije. Kako prenosi iranska agencija IRNA, voz je ušao u Iran preko graničnog prelaza Inčeh-Borun sa Turkmenistanom i uputio se ka lučkom gradu Bandar Abas na jugu zemlje, odakle tovar putuje morskim putem do krajnjeg cilja.

ПРЕКО ИРАНА ДО САУДИЈСКЕ АРАБИЈЕ: Руски теретни воз први пут новим транспортним коридором

Foto: A. Tanasijević

Generalni direktor za carinske poslove u iranskoj provinciji Golestan Šahrijar Šahrijari kaže da ruski voz ima 36 kontejnera i da prolazi kroz Iran u sklopu Međunarodnog transportnog koridora sever-jug (INSTC). Ova ruta će smanjiti vreme isporuke robe za nekoliko dana i omogućiti izvoz ruske robe u Saudijsku Arabiju uz smanjenje carinskih tarifa na skoro polovinu normalnih iznosa, tvrdi IRNA.

Iran i Rusija su u maju potpisali sporazum o izgradnji železničke rute Rašt-Astara, koja se smatra važnom karikom INSTC, koridora od 7.200 kilometara koji će povezivati Indiju, Iran, Rusiju, Azerbejdžan i druge zemlje železnicom, drumom i preko mora, navodi indijski portal "Indija narative" (IN).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove