RAT U UKRAJINI: VSU zauzeo Rabotino; Stravični gubici ukrajinaca u Zaporožju i na donjeckom frontu (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti Onlajn

01. 09. 2023. u 07:20 >> 01:21

RAT u Ukrajini – 555. dan. Dve ukrajinske bespilotne letelice napale su ruski grad Kurčatov u Kurskoj oblasti u blizini koga se nalazi nuklearna elektrana. Vlasti Kijeva saopštile su da ukrajinska prestonica planira da izgradi još utvrđenja zbog rizika od ruskog napada. Sa druge strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Zapad stao na put žitnom sporazumu, potvrđujući da će se ruski i turski predsednik, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, uskoro sastati.

РАТ У УКРАЈИНИ: ВСУ заузео Работино; Стравични губици украјинаца у Запорожју и на доњецком фронту (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Hronika ratnih dešavanja: VSU zauzela Rabotino, Ruska vojska se povukla na nove položaju iznad sela

Na Starobeljskom pravcu, VSU jača snage. U blizini Kupjanska situacija je relativno stabilna. Nakon taktičkog napredovanja ruske armije, borbe su prešle u pozicionu fazu uz međusobnu upotrebu artiljerije, minobacača i dronova. Ukrajinska komanda je zbog aktivnosti ruskih izviđačkih grupa prebacila bataljon neidentifikovane formacije u Kupjansk, kao i pojačanje u rejon Dvurečnaja, smatrajući da se Oružane snage RF spremaju za nastavak ofanzive.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Pored toga, zapadno od Kupjanska u Boljših Hutorah, primećena je jedinica VSU, naoružana američkom opremom, odnosno Hamer BBM i Bredli IFV/BVP. A na jugu, u oblasti Borovaja, u toku je popunjavanje 67. mehanizovane brigade, koja je pretrpela gubitke na Kupjanskom sektoru. Tamo je prebačeno 600 zatvorenika iz zatvora u Viničkoj, Volinskoj, Dnjepropetrovskoj i Žitomirskoj oblasti, koji bi u roku od tri dana trebalo da odu u zonu borbenih dejstava. Oružane snage Ukrajine dovukle su pojačanja na ovu liniju, delimično oslabivši druge oblasti. Na primer, južno od Kislovke, na liniji Berestovoje – Kotljarovka, deluju padobranci 25. vazduhoplovne brigade, što potvrđuje ozbiljne gubitke Oružanih snaga Ukrajine kod Kupjanska.

Ilustracija telegram rybar

Na pravcu Soledara, tokom dugotrajnih borbi, Oružane snage RF su, prema nekim izveštajima, uspele da nivelišu zonu kontrole u ​​oblasti Berhovke. Pored toga, ruske snage su uspele da povrate nekoliko visova zapadno od Kleščejevke i severno od Kurdjumovke. Artiljerija i bespilotne letelice Rusije rade na ukopanim jedinicama VSU u šumskom pojasu kod Kleščejevke.

Situacija u oblasti Vremjevske izbočine ostaje relativno stabilna. U Staromajorskom području, VSU je vršio napade, ali bezuspešno. Na preostalim deonicama pravca vode se artiljerijski udari i međusobno izviđanje.

U sektoru Orehova, kao i u protekla dva meseca, glavne borbe su se odvijale južno od Orehova, gde su Oružane snage Ukrajine nekoliko nedelja bezuspešno jurišale na Rabotino. VSU je napravio operativnu pauzu u jurišanju na sela i pomerio udarni vektor u pravcu Verbovoja sa snagama 82. odšbr i 46. oambr, međutim ni tu nije mogao da postigne uspeh. Nakon toga su Oružane snage Ukrajine pojačale pritisak na Rabotino, a VS RF su do 1. septembra napustile gotovo potpuno uništeno naselje i povukle se na pripremljene položaje na jugu.

Foto telegram rybar

Zanimljivije je u ovom slučaju koliko aktivno rade avioni VSU u sektoru. U protekla 24 sata zabeleženo je deset aviona Su-25/27 i MiG-29 iz vazduhoplovnih baza Mirgorod, Kanatovo i Dolgincevo, koji su gađali ne samo liniju fronta, već i dubinu fronta duž Moločanska i Tokmaka koristeći HARM projektile i MALD mamci.

Foto: Printscreen Yutube


Na hersonskom pravcu u ostrvskoj zoni na Dnjepru, Oružane snage Ukrajine i dalje pokušavaju da se učvrste, šaljući sve više izviđačkih grupa, uz podršku artiljerije i minobacača. U sektoru Golopristan, Oružane snage Ukrajine uputile su dve grupe na Frolovo ostrvo i Mali Belogrudi. Jedan čamac je raznela sidrena mina, a drugi je uništen na putu do ostrva.

U blizini Antonovskog mosta, kao rezultat artiljerijskog napada Oružanih snaga RF, uništen je DRG Oružanih snaga Ukrajine, koji je opremio položaje ispod samog mosta. Prema nekim izveštajima, Oružane snage Ukrajine izgubile su deset, poginulih i ranjenih, vojnika. Međutim, 1 km istočno od mosta na Aleksejevskom ostrvu, četiri grupe 124. brigade Teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine u četiri čamca uspele su da pristanu na obalu. Sada jedinice TRO opremaju osmatračnice. Slična situacija se i dalje razvija na skretanju Podstepnoje – Kozački logori, gde su odredi 126. odreda trupa već nekoliko dana na levoj obali i pripremaju se za nastavak borbi.

 

Budanov: Rat treba voditi u Rusiji

Načelnik Glavne uprave za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) Kirilo Budanov smatra da rat treba preneti na teritoriju Rusije.

-Po mom mišljenju, to je odlična ideja. Rat bi trebalo preneti na drugu teritoriju, a to je, naravno, Ruska Federacija, rekao je on, prenosi Ukrinforma.

 

Bajden šalje municiju sa osiromašenim uranijumom Kijevu

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena prvi put će Ukrajini poslati kontroverznu municiju koja sadrži osiromašeni uranijum i može da probije oklop, preneo je danas Rojters, pozivajući se na dokument u koji je imao uvid, kao i na potvrde dvojice neimenovanih američkih zvaničnika.

vikipedija

 

Admiral Kirbi:  VSU napredovala u Zaporožju

Ukrajinske snage postigle su "znatan napredak" u napadu na ruske utvrđene položaje na jugu, saopštio je danas portparol za bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

On je istakao da su ti rezultati postignuti u poslednja 72 sata, i to u područjima južno od Zaporožja, prenosi Bi-Bi-Si.

Oboren još jedan dron

Ruski sistemi PVO oborili su dve vazdušne mete iznad Belgorodske oblasti, saopštio je gubernator tog regiona Vjačeslav Gladkov.

Operativne službe su izašle na lice mesta. Prema prvim informacijama, nema žrtava i nije pričinjena materijalna šteta.

Foto: Tanjug

Rusi oborili ukrajinski dron

Ruski sistemi PVO uništili su ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Time je sprečen još jedan pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotne letelice na teritoriji Rusije.

 

 

Podoljak: Još više napada dronovima na Rusiju

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da će broj napada ukrajinskim bespilotnim letelicama na teritoriju Rusije biti povećan.

On je ujedno i ponovio stav ukrajinskih vlasti da trenutno nije moguće voditi mirovne pregovore sa Rusijom objasnišvi da bi to predstavljalo kapitulaciju Ukrajine.

 

Foto Tanjug/AP

 

Zaporoški pravac: Bezuspešni napadi elitnih 82. i 46 brigada VSU, čak 10 aviona uključeno u borbe (MAPA)


Na zaporoškom pravcu, kao i poslednja dva meseca, glavne borbe su se odvijale južno od Orehova, gde su se Oružane snage Ukrajine, posle neuspešnog juriša na Rabotino, koncentrisale na Verbovoje-desantne brigade i 46. brigade marinaca napale su selo uz podršku artiljerije. U nekom trenutku su čak uspeli da se približe zapadnoj periferiji, gde ih je pokrila artiljerija Oružanih snaga RF.

Ukrajinski padobranci su se povukli, a jedinica koja je učestvovala u borbama odbila je da ide u još jedan juriš i napustila je svoje položaje.

Ujutro 1. septembra, napad je nastavljen sa snagama nekoliko odreda, ali ovoga puta Oružane snage Ukrajine nisu mogle ni da se približe Verbovoju. Napredovanje je ponovo zastalo.

Ilustracija telegram rybar

U ovom slučaju je zanimljivije koliko aktivno letelica VSU radi na ovom delu fronta. U protekla 24 sata zabeleženo je deset aviona Su-25/27 i MiG-29 iz vazduhoplovnih baza Mirgorod, Kanatovo i Dolgincevo, koji su napali ne samo liniju fronta, već i dubinu fronta duž Moločanska i Tokmaka sa HARM projektilima i MALD mamcima.

Osim toga, civili se prisilno evakuišu iz naselja Stepnogorsk, Jegorovka, Preobraženka, Novopavlovka i Guljajpolje. I ako to nije iznenađujuće u predgrađu Orehova, onda se Guljajpole izdvaja od onoga što se dešava i ukazuje na moguće aktiviranje Oružanih snaga Ukrajine u ovoj oblasti.


Najvažnije iz brifinga MO Rusije: Strahoviti gubici VSU u bitkama u Zaporožju i Donbasu

Kijev je izgubio više od 1.000 vojnika u pravcu južnog Donjecka za nedelju dana, u pravcu Donjecka 2.385, a na Zaporoškom pravcu više od 960 vojnika;

Ruska vojska je za nedelju dana odbila 44 napada ukrajinske vojske u pravcu Zaporožja i Donjecka;

Uništen je 281 ukrajinski dron, kao i 29 ukrajinskih dronova tipa aviona u zapadnim oblastima Rusije;

Prema svedočenju zarobljenih vojnika 123. brigade teritorijalne odbrane, veći deo vojnika ukrajinske vojske odbija da obavlja zadatke forsiranja Dnjepra jer se plaše odgovora ruske vojske;

Na ovom pravcu za nedelju dana protivnik je izgubio oko 230 vojnika, uništen je 31 automobil i 19 artiljerijskih oruđa;

Crnomorska flota je preuzela kontrolu situacije u akvatoriji Crnog mora. To je omogućilo 29. i 30. avgusta snagama Crnomorske flote da spreče pokušaj desanta jedinica za specijalne operacije ukrajinske vojske na obale Krima kako bi izvršile terorističke napade. Avioni pomorske avijacije uništili su četiri vojna broda i oko 50 ukrajinskih vojnika;

Lovci Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i sredstva protivvazduhoplovne odbrane su tokom nedelje oborili četiri ukrajinska aviona i jedan helikopter;

U pravcu Hersona je ukrajinska vojska za nedelju dana izgubila 230 vojnika, a u pravcu Krasnog Limana 540 vojnika. Ruska vojska je uništila važne ukrajinske vojne objekte i tehniku;

Uz pomoć PVO Rusije i sredstava radioelektronske borbe oboreno je 35 projektila „hajmars“, šest avionskih bombi JDAM, pet raketa „harm“ američke proizvodnje, protivbrodska raketa „neptun“ i raketu S-200.

 

VSU ispalila više od 560 lasetnih bombi na civile

Ukrajinske snage su od početka avgusta na teritoriju DNR ispalile preko 560 komada kasetne municije NATO kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih sa ratnim zločinima Ukrajine.

Usled granatiranja ukrajinskih snaga, od 1. januara ove godine u DNR je poginulo 55 civila, uključujući šestoro dece. Za isti period ranjeno je 198 ljudi, među kojima i 19 dece.


Ukrajinska kasetna bomba ubila dete (6)

Šestogodišnja devojčica je poginula kada su ukrajinske snage gađale tržni centar "Donjeck siti".

 

Ukrajinci pokušali da uđu u Rabotino

Ukrajinske jedinice pokušale su jutros da iz pravca severa uđu u Rabotino, ali su pretrpeli velike gubitke i odustali od ofanzive, rekao je v.d. gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Kijev dobija još "ejbramsa"

Kijev će dobiti 10 američkih tenkova "ejbrams" sredinom septembra, piše "Politiko" pozivajući se na neimenovanog predstavnika Pentagona. Tenkovi se trenutno nalaze u Nemačkoj i kada se završi remont biće prebačeni u Ukrajinu.

Kako se navodi, zapadni zvaničnici se nadaju da će im ta tehnika omogućiti da steknu prednost u kontraofanzivi.

SAD su Ukrajini obećale ukupno 31 tenk "ejbrams".

Poginulo dete (10) nakon granatiranja sela

Gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko rekao je da je prilikom ukrajinskog granatiranja sela Golmovski ranjeno 10-godišnje dete.

Iznad Kurčatova oboren ukrajinski dron

Gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt precizirao je da je iznad grada Kurčatov oboren jedan ukrajinski dron a da je oštećena fasada jednog objekta.

On je u prvoj izjavi rekao da su oborena dva drona ali da se utvrđuju detalji.

Kurska nuklearka radi normalno.

Isporuke lovaca neće pomoći Kijevu

Isporuke lovaca F-16 neće pomoći Kijevu da dramatično promene situaciju na bojnom polju, smatra bivši predsednik vojnog komiteta NATO, glavni inspektor Bundesvera Harald Kujat.

- Da li postoji oružje uz čiju pomoć bi Ukrajina mogla da promeni svoju stratešku poziciju? Sve do sada isporučeno oružje bilo je navodno ono koje može da preokrene situaciju, tenkovi, haubice, sve je bilo takvo oružje. Sledeće što treba da promeni stanje stvari su lovci F-16... naravno to će biti pojačanje, ali ruski odbrambeni sistemi su izuzetno efikasni. Mislim da se Zapadu neće dopasti ako F-16 avioni budu padali. Tako da se može reći da ni oni neće biti 'gejmčejndžeri'  - rekao je Kujat u intervju za švajcarski list "Veltvohe".

Napomenuo je da se u nemačkom društvu sada vode debate o isporuci raketa "taurus".

"One bi dovele do izuzetne eskalacije i izazvale bi snažnu reakciju Rusije", zaključio je on.

Zarobljeno osam ukrajinskih vojnika kod Artjomovska

Pripadnici 200. brigade Južnog vojnog okruga zarobili su osam ukrajinskih vojnika posle neuspešnog pokušaja kontraofanzive kod Artjomovska, rekao je za Sputnjik ruski obaveštajac sa zadatkom u tom oblasti. Snage Kijeva izgubile su 80 vojnika.

Uništen komandni punkt Ukrajinaca

Artiljerija ruske grupe "Jug" uništila je komandni punkt ukrajinskih snaga u mestu Krasnogorovka i privremenu bazu u oblasti Kurahovo na području DNR, saopštio je načelnik pres-centra grupe Vadim Astafjev.

Snažne eksplozije u Vinickoj i Žitomirskoj oblasti

U Vinickoj i Žitomirskoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije, preneli su ukrajinski mediji.

Prethodno je gotovo na čitavoj teritoriji Ukrajine proglašena vazdušna opasnost.

Ruski PVO sprečio kijevski pokušaj napada dronova

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane sprečili su pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću dronova, a naprava je oborena iznad teritorije Ljuberca kod Moskve, saopštilo je u petak Ministarstvo odbrane Rusije.

- Snage PVO osujetile su jutros još jedan pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnom letelicom tipa avion na teritoriji Ruske Federacije - navodi se u izveštaju.

Maročko: Kijev gradi odbrambenu liniju u blizini Harkova

Kijev izvodi inženjerske radove na izgradnji linije odbrane na periferiji Harkova, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko, pozivajući se na svoje izvore.

- Jugoistočno od naselja Harkov započeli su inženjerski radovi na izgradnji utvrđenja. Kopaju se i rovovi i protivtenkovski rovovi, pripremaju se područja za miniranje. U radove nije uključena samo vojna tehnika, već i komunalna i privatna preduzeća - rekao je Maročko.

Ukrajinski dronovi napali Kurčatov u Rusiji, u blizini nuklearna elektrana Kursk

Dve ukrajinske bespilotne letelice napale su ruski grad Kurčatov u Kurskoj oblasti, oštetivši administrativnu i stambenu zgradu, rekao je guverner regiona Roman Starovojt.

- Kurčatov su napale dve ukrajinske bespilotne letelice, utvrđuje se šteta - napisao je guverner na Telegramu.

Grad Kurčatov u Kurskoj oblasti, gde se nalazi Kurska nuklearna elektrana, već je bio meta napada ukrajinskih dronova, poslednji put 14. jula kada je na grad pala i eksplodirala bespilotna letelica.

BONUS VIDEO: OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST - Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)