PRVI SU-34 ISPALIO HIPERSONIČNU RAKETU: Kinžali od sada i zvanično u arsenalu ruskog lovca-bombardera (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

11. 09. 2023. u 21:11

PRVA posada višenamenskog bombardera Su-34 koja je ispalila hipersoničnu raketu Kinžal na Ukrajinu u ratu koji je u toku, trebalo bi da dobije državnu nagradu za ovaj jedinstveni podvig.

ПРВИ СУ-34 ИСПАЛИО ХИПЕРСОНИЧНУ РАКЕТУ: Кинжали од сада и званично у арсеналу руског ловца-бомбардера (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Obavešteni zvaničnik odbrane rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS: „Lovac Su-34 koristio je hipersoničnu raketu Kinžal u specijalnoj vojnoj operaciji. Prva posada koja je izvršila takav zadatak dobiće državna priznanja. Zvaničnik, međutim, nije otkrio vreme i mesto napada.

Dotična ruska aerobalistička hipersonična raketa Kinžal, je više puta korišćena tokom rata. Hipersoničnu raketu, takođe poznatu kao “Bodež”, uglavnom nosi avion MiG-31K lovac-presretač dizajniran da nosi rakete.

Zbog toga je ispaljivanje ove rakete od bombardera Su-34 značajan razvoj za Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS). Iako je hipersonična raketa Kinžal u upotrebi u VKS od 2017. godine, prvi put je upotrebljena u borbi protiv Ukrajine u martu 2022. godine.

Su-34 Fulbek je dvomotorni, sa dva sedišta, supersonični lovac-bombarder/udarni avion srednjeg dometa za sve vremenske uslove koji VKS intenzivno koristi za izvođenje udara vazduh-zemlja i bombardovanja ukrajinskih snaga. U nedavnom napadu, Su-34 je uništio ceo punkt protivvazdušne odbrane ukrajinskog S-300PS navođenom municijom.

Foto: Tanjug/AP

Neki proruski vojni blogeri, koji su se oglasili na društvenim mrežama kako bi to proslavili kao pobedu, primetili su da je bombarder Tu-22M3 bio jedini drugi nosač za ovu raketu osim MiG-31K. Neki drugi su takođe primetili da su strateški bombarderi Tu-160 takođe bili u redu da budu opremljeni hipersoničnom raketom Kinžal. Međutim, EurAsian Times nije mogao nezavisno da proveri tu informaciju.

Veteran indijskog vazduhoplovstva i vojni ekspert Vijainder K. Thakur je rekao: „MiG-31K su avioni duboke modifikacije. Verovatno imaju još puno života pred sobom. Najznačajnija prednost mogućnosti lansiranja Su-34 Kinžal za Rusiju biće iznenađenje. Ukrajina dobija upozorenja čim poleti MiG-31K sa Kinžalom!“

Vojni stručnjaci veruju da bi integrisanje ovih projektila u Su-34 moglo da dovede do povećanja njihove upotrebe i do novih problema za kijevske snage. Lokalna ruska publikacija je u izveštaju navela da su se ponavljali slučajevi opšteg alarma kad god bi se MiG-31K kao nosač Kinžala poleteo u nebo.

Publikacija je dodala da će sada, sa pojavom Su-34 kao nosača Kinžala, morati da se objavi opšta uzbuna u Ukrajini sa bilo kakvom pojavom ovih bombardera, jer se čini da bi svaki od ovih aviona mogao da se ispostavi kao nosač projektil.

Foto: Novosti

Opšte je poznato da su hipersonične rakete koje putuju pet ili više puta većom brzinom od zvuka i imaju nepredvidivu putanju generalno imune na konvencionalne raketne ili protivvazdušne odbrambene sisteme. Rusija je 2018. predstavila Kinžal kao jedno od šest oružja „sledeće generacije“.

Međutim, ponovljena upotreba projektila i tvrdnje ukrajinskih snaga o presretanju i obaranju strašne i nepobedive ruske rakete dovele su u pitanje efikasnost i moć ove rakete koju su vojni posmatrači naveliko razglasili.



RUSKA UPOTREBA KINŽALA U UKRAJINI

Ubrzo nakon pokretanja vojne ofanzive prošle godine, rusko Ministarstvo odbrane (RuMoD) je u martu objavilo da je hipersonična balistička raketa uništila veliko podzemno skladište oružja u zapadnoj Ukrajini. Ruski zvaničnici su od tada tvrdili da Kinžal može da pogodi metu udaljenu do 2.000 kilometara i da leti brže od 6.000 kilometara na sat.

Moskva je izvela masivan raketni napad na Ukrajinu 9. marta 2023. godine, koristeći 81 projektil različitih tipova, uključujući šest Kinžala. Ovo je bio prvi slučaj kada je mnogo projektila Kinžal upotrebljeno u jednom napadu.

Nekoliko dana kasnije, Jurij Ignat, portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, tvrdio je da ruska vojska poseduje oko 50 hipersoničnih projektila Kinžal namenjenih za udar na „centre odlučivanja“.

Portparol je tada primetio da, iako Ukrajina nije imala odbranu od ovog oružja, zemlja se nada da će uskoro dobiti prve serije sistema protivvazdušne odbrane Patriot. Patrioti su stigli u zemlju nešto više od mesec dana kasnije.

Ukrajina je u maju 2023. godine tvrdila da je oborila rusku raketu Kinžal uz pomoć raketnog odbrambenog sistema Patriot koji joj je prebačen. U tvitu, Ministarstvo odbrane je navelo: „@KpsZSU (Vazduhoplovne snage Ukrajine) potvrđuje da su ukrajinski vazdušni branioci oborili Kinžal, hipersoničnu aerobalističku rusku raketu, prvi put od početka napada. Operateri sistema PVO Patriot su to uradili.

Međutim, Rusija je nastavila da tvrdi da Patriot nije mogao da obori Kinžal. Visoki izvor u RuMoD-u rekao je državnim medijima da američki protivvazdušni raketni sistem Patriot nije mogao da obori rusku hipersoničnu raketu Kinžal zbog njenih tehničkih karakteristika.

Izvor je objasnio da "Kinžal" izvodi protivraketni manevar i gotovo vertikalno približava meti tokom završne faze leta, eliminišući šansu da je obore protivvazdušni raketni sistemi. On je tvrdnje u vezi sa oborenom hipersoničnom raketom nazvao izmišljotinom i željom.

Ukrajina, nasuprot tome, ostaje nepokolebljiva u svojim tvrdnjama. -Ispostavilo se da Patrioti mogu da obore Kinžale. Zbogom, nepobedivo oružje, rekao bih tako, rekao je ukrajinski vojni ekspert Oleg Ždanov o direktnom sukobu PVO sistema Patriot i rakete Kinžal.

U julu, nekoliko dana nakon što su kijevske snage započele napad bez presedana na Krim koristeći rakete dugog dometa Storm Šedou koje je isporučila Velika Britanija, ruska vojska je navodno ispalila hipersonične rakete Kinžal da bi pogodila ukrajinske lovce Su-24. Vojni stručnjaci sa Zapada stalno su umanjuju značaj upotrebe hipersoničnih raketa Kinžal u Ukrajini.

Međutim, uprkos tome što dovode u pitanje njen značaj, vojni posmatrači su zabrinuti zbog još jednog ruskog lovca opremljenog hipersoničnom raketom. Ruska služba ima više bombardera Su-34 nego presretača MiG-31K.

 

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)