BUGARI OPTUŽENI ZA ŠPIJUNAŽU U KORIST RUSIJE: Sledeće nedelje pred sudom u Britaniji

Tanjug

22. 09. 2023. u 00:05

PETORO bugarskih državljana koji su između avgusta 2020. i februara ove godine optuženi da su „prikupljali informacije koje su direktno ili indirektno koristile neprijatelju i nanele štetu bezbednosti i interesu države", pojaviće se u utorak, 26. septembra, pred sudom u Londonu, navedeno je u saopštenju britanskog krunskog tužilaštva.

БУГАРИ ОПТУЖЕНИ ЗА ШПИЈУНАЖУ У КОРИСТ РУСИЈЕ: Следеће недеље пред судом у Британији

Foto: Tanjug

Orlin Rusev (45), Biser Djambazov (41), Katrin Ivanova (31), Ivan Stojanov (31) i Vanja Gaberova (29), bugarski državljani koji žive u Londonu i Norfolku, terete se za zaveru radi prikupljanja informacija u korist neprijateljske države, nakon istrage koju je sprovela londonska policija, prenosi portal Novinite.

Oni su, kako se navodi, delovali kao operativna špijunska ćelija ruskih bezbednosnih službi, nadgledajući određene mete.

Prema optužnici, Rusev je rukovodio operacijama iz Velike Britanije i bio veza sa onima kojima su dostavljane informacije.

Prilikom pretresa kuća u kojima su živeli Rusev, Džambazov i Ivanova, policija je pronašla lažne pasoše i službena lična dokumenta iz Velike Britanije, Bugarske, Francuske, Italije, Španije, Hrvatske, Slovenije, Grčke i Češke.

Rusev se sumnjiči da je lično krivotvorio dokumenta.

Prema izvorima iz bugarskog Ministarstva spoljnih poslova, Jambazov i Ivanova su bili članovi izborne komisije u Londonu tokom glasanja na bugarskim izborima u inostranstvu.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)