RUSIJA OBELEŽAVA DAN UJEDINJENA NOVIH REGIONA: Putin poručio - Istorijski događaj

Tanjug

30. 09. 2023. u 08:13

RUSIJA danas prvi put obeležava Dan ujedinjenja novih regiona sa Ruskom federacijom, a reč je o četiri oblasti u Ukrajini čije je pripajanje Moskva proglasila pre godinu dana.

РУСИЈА ОБЕЛЕЖАВА ДАН УЈЕДИЊЕНА НОВИХ РЕГИОНА: Путин поручио - Историјски догађај

Foto: Pixabay

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima Dan ujedinjenja Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sa Rusijom.

"Pre godinu dana, 30. septembra, desio se odlučujući, istinski istorijski i sudbonosni događaj - potpisani su sporazumi o prijemu u sastav Rusije četiri nova subjekta Federacije. Milioni stanovnika Donbasa, Zaporožja i Hersonske oblasti su načinili su svoj izbor - da budu sa svojom otadžbinom“, naveo je Putin u čestitki, prenosi agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, vlasti uspostavljene u Kijevu posle puča 2014. godine pokušale su da zaplaše stanovnike tih regiona, da im oduzmu pravo da sami odlučuju o svojoj budućnosti i sudbini i da im oduzmu kulturu, tradiciju i maternji jezik.

"Ali ništa i niko ne može da slomi volju miliona ljudi, njihovu veru u istinu i istorijsku pravdu“, istakao je Putin i ocenio da su ljudi tu svesnu, dugo očekivanu i zaista narodnu odluku doneli na referendumima potpuno u skladu sa međunarodnim standardima.

Dodao je da predstoji mnogo posla i da će biti potrebno sprovođenje obimnog programa oživljavanja i društveno-ekonomskog razvoja tih regiona. „I mi ćemo sigurno ostvariti svoje ciljeve“, istakao je Putin.

Referendumi o ulasku samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su 23-27. septembra 2022. godine. Nakon toga su 30. septembra u Kremlju potpisani sporazumi o prijemu tih ukrajinskih regiona u sastav Rusije.

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)