UZ RUSKI PASOŠ I PUŠKA U RUKE: Stranci koji imaju državljanstvo Ruske Federacije obavezni su da se prijave u evidenciju

Branko Vlahović, Od stalnog dopisnika - Moskva

01. 10. 2023. u 08:14

GASTARBAJTERI u Rusiji koji su odlučili da postanu ruski državljani i dobili pasoše i druga dokumenta moraće da se prijave komesarijatima da ih uvedu u vojnu evidenciju. Oni mlađi mogu da očekuju vojni poziv i slanje na front u Ukrajinu. Zato će mnogi stranci sada mnogo dobro razmisliti da li da zatraže ruski pasoš ili zadrže samo privremeni boravak što takođe daje određene privilegije, s tim što ne mogu da budu pozvani u vojsku.

УЗ РУСКИ ПАСОШ  И ПУШКА У РУКЕ: Странци који имају држављанство Руске Федерације обавезни су да се пријаве у евиденцију

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ovih dana u više regiona Rusije policija je masovno odvozila u vojne komesarijate građane iz bivših sovjetskih republika koji su dobili ruske pasoše da ih upišu u vojnu evidenciju. Pravno gledano, oni stranci koji se odluče da uzmu rusko državljanstvo stiču, ne samo prava koja imaju oni koji su rođeni u Rusiji, nego i obaveze. To je razlog što se sada "pridošlice" podsećaju na obaveze prema novoj domovini, u kojoj koriste privilegije prilikom zapošljavanja kao i pravo na zdravstveno osiguranje i penzijski staž.

Nedavno je u Sankt Peterburgu policija u jednoj "bazi" gde se trguje na veliko povrćem zadržala stotinak građani koji su imali ruske pasoše, a nisu bili uvedeni u vojnu evidenciju. Policija ih nije zadržala, tamo su ih upisali u vojnu evidenciju i pustili da odu na posao ili kućama. Novopečene građane Rusije proverili su i u Orlovskoj oblasti kao i u Čeboksariju i Novočeboksarsku. Na pijacama u Kalugi i Belgorodu gde rade mnogi "novopečeni Rusi", došljaci iz centralne Azije, takođe je policija odvela ljude da ih uvedu u vojnu evidenciju.

Došljaci se nerado opredeljuju da zatraže državljanstvo RF zbog mogućeg odlaska na front

Sa fotografija se vidi da se jedan broj stranaca koje je policija dovezla u vojne komesarijate preplašio misleći da nameravaju odmah da ih pošalju na front. Međutim, nije tako jer nikoga u Rusiji sa ulice ne šalju na ratište. Neki od gastarbajtera su dobrovoljno otišli u Ukrajinu jer ih je privukla plata koja je veća od dve hiljade evra mesečno.

Što se Srba tiče, njih je veoma malo ostalo u Rusiji, uglavnom oni koji su oženjeni Ruskinjama, jer je za pripadnike našeg naroda veoma malo posla. Tek mali deo Srba ima istovremeno i ruski pasoš, a nema mnogo ni onih koji imaju privremeni boravak.

Prema službenoj statistici u 2022. oko 691.000 stranaca dobilo je rusko državljanstvo. Godinu dana ranije taj broj je bio još veći. Čak 735.000 gastarbajtera je dobilo ruski pasoš i oslobodilo se muka stalne evidencije i mukotrpne procedure za dobijanje radne dozvole.

Državljanstvo

ŠTO se tiče onih koji imaju dvojno državljanstvo koje sada priznaje i Rusija, njih to ne oslobađa obaveze da se upišu u vojnu evidenciju.

Najviše novopočenih Rusa je iz bivših sovjetskih republika iz Azije. U poslednjih pet godina najmanje milion gastarbajtera iz tih bivših južnih sovjetskih republika dobilo je ruski pasoš. Značajan broj su muškarci u dobu između 30 i 40 godina.

Kiril Kabanov, rukovodilac Nacionalnog antikorupcionog komiteta kaže da je minimalan broj došljaka koji su dobili ruska dokumenta a zatim dobrovoljno došli u vojne komesarijate da ih upišu u evidenciju. Ostali "zaboravljaju" na tu obavezu, a predviđena kazna je do sada bila svega tri hiljade rubalja što je po sadašnjem kursu 30 evra. Od 1. oktobra oni koji neće da se prijave u vojnu evidenciju mogu biti kažnjeni u rasponu od deset do trideset hiljada rubalja. Novopečeni ruski građanin je dužan i da saopšti informaciju o promeni posla i mesta stanovanja, kao i o bračnom stanju. Kazna za "zaboravne" je do pet hiljada rubalja.

Dan ujedinjenja sa četiri oblasti

RUSIJA je juče prvi put obeležili Dan ujedinjenja novih regiona sa Ruskom Federacijom, a reč je o četiri oblasti u Ukrajini čije je pripajanje Moskva proglasila pre godinu dana.

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima Dan ujedinjenja Donjecke narodne republike, Luganske narodne republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sa Rusijom.
Pre godinu dana, 30. septembra, desio se odlučujući, istinski istorijski i sudbonosni događaj - potpisani su sporazumi o prijemu u sastav Rusije četiri nova subjekta Federacije. Milioni stanovnika Donbasa, Zaporožja i Hersonske oblasti su načinili su svoj izbor - da budu sa svojom otadžbinom, naveo je Putin u čestitki, prenosi agencija RIA Novosti.

Sudeći po ruskim medijima, u društvu postoji klima da se stranci šalju na front a ne samo da koriste privilegije.

 - Ideja je dobra i ja je podržavam. Stranci koji žele ruski pasoš i sva prava kao i ostali građani Rusije, od besplatnog lečenja, obrazovanja sve do penzije, moraju da prihvate i obaveze - rekao je Mihail Burda, docent Ruske akademije narodne privrede i državne službe pri predsedniku RF.

On smatra da će se mnogi građani bivših sovjetskih republika sada možda i predomisliti povodom zahteva da budu primljeni u rusko državljanstvo. Burda objašnjava da čim stranac dobije ruski pasoš, on više nije pridošlica već građanin RF. U Ustavu RF u članu 59 jasno je napisano da je svaki građanin dužan da štiti otadžbinu ako je u uzrastu za poziv u armiju i ukoliko je dobrog zdravlja. 

BONUS VIDEO:

SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (5)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo