BIVŠI ŠEF CIA UPOZORAVA: Vašington nije u stanju da odgovori Rusiji i Kini, Putin i Si imaju mnogo toga zajedničkog

Novosti online

01. 10. 2023. u 17:30

SJEDINjENE Države su se našle u jedinstvenom položaju: suočavaju se sa najozbiljnijim bezbednosnim izazovima u poslednjih nekoliko decenija, ali nisu u stanju da na njih odgovore, piše bivši šef CIA i bivši ministar odbrane SAD Robert Gejts u članku za Forin Afers.

БИВШИ ШЕФ ЦИА УПОЗОРАВА: Вашингтон није у стању да одговори Русији и Кини, Путин и Си имају много тога заједничког

Foto: Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/AP Photo/Andy Wong, File/Shutterstock/Ilustracija

Gejts prvenstveno ukazuje na podele u vladi i na neuspeh da se formuliše dugoročna strategija.

Prema rečima autora članka, od Korejskog rata, SAD nisu morale da se suoče sa moćnim vojnim rivalima i u Evropi i u Aziji. Sadašnja generacija Amerikanaca ne pamti vreme kada je neprijatelj imao ekonomsku, naučnu, tehnološku i vojnu moć koju danas ima Kina.

Istovremeno, Gejts napominje da kineski predsednik Si Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin imaju mnogo toga zajedničkog. Posebno ističe dve sličnosti. Prvo, prema rečima američkog političara, Si Đinping i Putin su uvereni da je njihova sudbina da „obnove slavna vremena imperijalne prošlosti svojih zemalja“. Drugo, lideri su uvereni da su razvijene demokratije – pre svega Sjedinjene Države – prošle svoj vrhunac i da ulaze u period nepovratnog pada. Zapadne zemlje će sada karakterisati izolacija, politička polarizacija i unutrašnja nestabilnost.

Bivši šef američkog ministarstva odbrane smatra da ova uverenja Si Đinpinga i Putina znače opasan period za SAD.

- Kina i Rusija veruju da budućnost pripada njima - upozorava Gejts. Ali uz svu oštru retoriku Kongresa i Bele kuće protiv ovih protivnika, reči najčešće ostaju samo reči. Vlasti prečesto najavljuju nove inicijative, ali njihovo finansiranje i implementacija se odvija sporo ili nikako. Prema autoru, izvršna vlast i Kongres imaju retku priliku da rade zajedno kako bi ojačali svoju retoriku o suprotstavljanju Kini i Rusiji kako bi Sjedinjene Države postale mnogo strašniji protivnik.

- Čak i u najboljem svetu — u kome vlada SAD ima podršku javnosti, snažno vođstvo i koherentnu strategiju — ovi protivnici bi predstavljali značajan izazov. Međutim, danas je situacija u zemlji daleko od normalne - upozorava bivši ministar odbrane.

Umesto da se upušta u unutrašnje sukobe, Gejts poziva i Kongres i Belu kuću da pojačaju globalnu ulogu Sjedinjenih Država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima