BELGIJANCI NEĆE DA VRATE TERORISTU FRANCUSKOJ: Pariz ogorčen zbog odluke briselskog pravosuđa

Salah Abdeslam, jedini preživeli među napadačima u terorističkom napadu 13. novembra 2015. u kojima je Parizu stradalo 130 ljudi, mogao bi da nikada više ne dođe u Francusku na izdržavanje kazne.

БЕЛГИЈАНЦИ НЕЋЕ ДА ВРАТЕ ТЕРОРИСТУ ФРАНЦУСКОЈ: Париз огорчен због одлуке бриселског правосуђа

Foto Tanjug/AP

Bio je na neki način "pozjamljen" Belgiji posle presude u junu prošle godine u Francuskoj, da bi mu tamo sudili zbog učešća u pripremama atentata u Briselu 2016. kada je poginulo 35 osoba. Belgijsko pravosuđe sada odbija da ga vrati nazad u Francusku, uz objašnjenje da je realna doživotna kazna koja ga čeka u ovoj zemlji "nehumani tretman".

Trebalo je da bude vraćen u Francusku najkasnije do 12. oktobra, ali belgijsko pravosuđe se sada protivi smatrajući da bi to bilo suprotno Konvenciji o ljudskim pravima, imajući u vidu visinu kazne na koju je osuđen u Francuskoj, u kontekstu poštovanja njegovog privatnog i porodičnog života.

Sud u Belgiji je u utorak zabranio vlastima ove zemlje da isporuče Abdeslama Francuskoj. Za sada, ostaje u Belgiji gde je još 2018. bio osuđen na 20 godina zbog pucanja na policiju u martu 2016. Sud je smatrao da povodom njegove uloge u atentatima u Briselu ne treba da dodaju nove godine zatočeništva. Definitivna odluka belgijskih sudskih vlasti oko ekstradicije očekuje se 17. oktobra.

Ako ostane na snazi zabrana izručenja, Salah Abdeslam bi mogao da zatraži puštanje na uslovnu slobodu već za petnaestak godina, pod uslovom da se bude dobro vladao. Ako bi se nešto tako i dogodilo, to bi moglo da izazove težak diplomatski incident između Francuske i Belgije.

Odluka belgijskog suda je bila krajnje neočekivana za Pariz. Predstavnici žrtava pariskih atentata su ogorčeni i ističu da nisu tako nešto očekivali od "demokratskog sestrinskog pravosuđa" u Belgiji.

Abdeslam je francuski državljanin, ali je odrastao u Belgiji, gde ima i porodicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)