"SAMI SU TRAŽILI..." Moskva: Nuklearno oružje u Belorusiji reguliše disbalans koji su unele SAD

Novosti onlajn

16. 10. 2023. u 10:22

RASPOREĐIVANjE taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, kao i moguće poništavanje ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja, regulišu disbalans u strateškoj sferi koji su unele SAD, rekao je direktor Odeljenja za pitanja neširenja i kontrole naoružanja u MIP Rusije Vladimir Jermakov.

САМИ СУ ТРАЖИЛИ... Москва: Нуклеарно оружје у Белорусији регулише дисбаланс који су унеле САД

Foto Tanjug/AP

- S obzirom na trenutne okolnosti konfrontacije između naših zemalja koju je isprovocirao Vašington, Rusija je primorana da preduzima korake u strateškoj sferi koji će izravnati ili, u najmanju ruku, izgladiti postojeće ili nove disbalanse. U te korake ću svrstati odluke o raspoređivanju ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji kao odgovor na razvoj prakse 'zajedničkih nuklearnih misija' NATO i o mogućem povlačenju ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja kako bi se izjednačio status sa SAD u kontekstu tog sporazuma  - rekao je Jermakov.

On je dodao da Rusija neće prva izvoditi nuklearna testiranja i da će to učiniti samo ako SAD prve preduzmu takav korak.

Jermakov napominje da SAD ne odustaju od ideje o sprovođenju nuklearnog testiranja u okviru modernizacije svog nuklearnog arsenala – Vašington održava svoj poligon u Nevadi u stanju pripravnosti.

Diplomata je konstatovao da se SAD iz godine u godinu ponašaju sve ciničnije.

- Nisu ratifikovali Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja, a njegovim punopravnim potpisnicima bezobzirno diktiraju kako treba da sprovode taj sporazum, a takođe zahtevaju od drugih država da stvore nekakve uslove za moguće pristupanje Vašingtona sporazumu u punom formatu. Jasno je da tako ne može unedogled - istakao je Jermakov.

Te okolnosti, kao i aktuelna geopolitička situacija primoravaju ruske zakonodavce da oštro reaguju, stoga se i razmatra pitanje o pripremi zakona o povlačenju ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja, kazao je diplomata.

Ranije je predsednik Predstavničkog doma Vjačeslav Volodin izjavio je da će Savet Državne dume Rusije razmotriti povlačenje iz Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja.

U međuvremenu, izvršni sekretar Organizacije za sprovođenje Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja Robert Flojd izrazio zabrinutost jer Rusija preduzima korake u pravcu opoziva ratifikacije. On je zatražio sastanak sa „ključnim rukovodiocima“ u Rusiji.

Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja potpisan je 1996. godine, a Rusija ga je ratifikovala 2000. Međutim, neke zemlje poput Amerike i Kine još uvek nisu to uradile. Istovremeno, države koje poseduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi takva testiranja.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima