SI NA SASTANKU SA PUTINOM: Kina spremna da sarađuje sa Rusijom u cilju zaštite međunarodne pravde

Novosti onlajn

18. 10. 2023. u 07:29

TRGOVINSKI promet između Rusije i Kine dostigao je istorijski rekord i približava se planiranoj brojci od 200 milijardi dolara, rekao je predsednik Kine Si Đinping na bilateralnom sastanku sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

СИ НА САСТАНКУ СА ПУТИНОМ: Кина спремна да сарађује са Русијом у циљу заштите међународне правде

Foto: Tanjug/AP photo

- Bilateralna trgovina je dostigla rekordan nivo i približava se našem cilju od 200 milijardi dolara - istakao je kineski lider.

Trgovinski promet između Rusije i Kine u tri kvartala 2023. godine porastao je za 29,5 odsto i iznosi skoro 176,4 dolara.

Si je poručio da je Kina spremna da sarađuje sa Rusijom u cilju zaštite međunarodne pravde i nepristrasnosti i kako bi doprinele opštem razvoju sveta.

Kineski lider je takođe kazao da Kina i Rusija stalno produbljuju međusobno političko poverenje i održavaju blisku i efikasnu stratešku saradnju.

- Sa zadovoljstvom konstatujem da vlade, različiti resori i regioni naših zemalja ulažu sve napore da realizuju sporazume koje smo potpisali ja i predsednik Putin - rekao je Si.

On je podsetio da je sa Putinom od 2013. godine održao 42 sastanka, te da su dvojica lidera uspostavili dobre poslovne odnose i razvili čvrsto prijateljstvo.

Podsećamo, u Pekingu su počeli rusko-kineski pregovori uz učešće lidera dve zemlje. Kako se očekuje, predsednici planiraju da razgovaraju u prisustvu delegacija, a ukoliko bude potrebno i jedan na jedan.

Putin boravi u poseti Kini na poziv Si Đinpinga kako bi učestvovao na međunarodnom forumu „Pojas i put“.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)