STOP ZA OFANZIVU, DOK SAD NE POSTAVE SVOJE SISTEME PVO: Izrael pristao da odloži kopnenu invaziju na Pojas Gaze

A.Vojinović

26. 10. 2023. u 07:00

IZRAEL je pristao da odloži početak kopnene invazije na Pojas Gaze kako bi SAD mogle da postave svoje sisteme protivvazdušne odbrane na Bliski istok, objavio je juče američki list "Volstrit džurnal", pozivajući se na američke i izraelske zvaničnike. Ova odluka dolazi nakon što je administracija šefa Bele kuće Džozefa Bajdena nedavno savetovala saveznike u Izraelu da ne žure sa invazijom na Gazu kako bi, između ostalog, imali više vremena za pregovore o oslobađanju talaca koje drži Hamas i za isporuku humanitarne pomoći.

СТОП ЗА ОФАНЗИВУ, ДОК САД НЕ ПОСТАВЕ СВОЈЕ СИСТЕМЕ ПВО: Израел пристао да одложи копнену инвазију на Појас Газе

Foto: AP

SAD poručuju da su protiv prekida vatre koji bi, prema mišljenju Bajdenove administracije, samo koristio Hamasu. Istovremeno, izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručuje da je kopnena ofanziva na Pojas Gaze i dalje u planu, bez najave kada bi do nje zaista moglo da dođe.

- Nalazimo se pred sledećom fazom, ona dolazi. Vi to znate i deo ste toga, vi ste deo prethodnica. Imamo samo jednu misiju, da razbijemo Hamas. nećemo stati dok to ne završimo, uz vašu pomoć. Narod Izraela i ja se oslanjamo na vas - poručio je Netanijahu pripadnicima jedinice Jahalom, specijalne jedinice Borbenog inženjerskog korpusa, koja je obučena za obavljanje specijalnih inženjerskih zadataka.

Borbe između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas ne prestaju. Obe strane ne odustaju od međusobnih napada, dok broj žrtava nastavlja da raste. Gradovi su pretvoreni u ruševine, dok stanovnici sirene za vazdušne napade slušaju gotovo neprestano.

U napadima Izraelskih odbramebnih snaga (IDF) ubijen je komandant Hamasovog bataljona Severni Kan Junis, Tajsir Mubašer. Prema informacijama koje su objavile izralske snage, Mubašer je ranije bio na čelu Hamasovih pomorskih snaga i na pozicijama koje su bile u vezi sa proizvodnjom oružja. Dodaju da je Mubašer stajao iza napada na akademiju Acmona u Guš Katifu 2002. godine i infiltracije Hamasa u Izrael preko plaže Zakim 2014. godine.

Izraleska vojska objavila je i da su napadi na Hamsove pozicije, između ostalog, bili usmereni na infrastrukturu i komandne centre koji su deo operativnog centra za vanredne sitacije palestinske grupe, koji je, kako ističu, odgovoran za postavljanje blokada koje onemogućavaju Palestincima da se evakuišu sa severa Gaze.

Hamas je, s druge strane, juče gađao naselja na jugu Izraela - Aškelon, Zikim i Karmija. Palestinska grupa saopštila je da je u napadima na Pojas Gaze poginulo 80 ljudi, a na stotine ranjeno. Izrael je gađao i Dženin, na Zapadnoj obali, gde su nastradale najmanje tri osobe, a nekoliko je povređeno, prenela je palestinska agencija Vafa.

IDF su saopštile da su ponovo gađale vojne ciljeve u Siriji, nakon što su iz ove zemlje ispaljene rakete na izraelske zajednice na Golanskoj visoravni. Sirijski mediji prenose da je u tim napadima ubijeno osam sirijskih vojnika, kao i da je Izrael gađao međunarodni aerodrom u Alepu. No, i pored razmene vatre sa Sirijom i Libanom portparol izraelske vojske Danijel Hagari izjavio je da su fokusirani na borbe u Gazi.

Istovremeno, lideri Hezbolaha, Hamasa i Islamskog džihada sastali su se u Bejrutu, gde su razgovarali o daljim koracima povodom aktuelnog sukoba na Bliskom istoku.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei optužio je SAD da upravljaju napadima Izraela na Pojas Gaze.

- Sjedinjene Države upravljaju zločinom koji se čini u Gazi. Amerika je definitivno saučesnik kriminalaca. Ruke Amerikanaca ukaljane su krvlju potlačenih, dece, pacijenata, žena i drugih - rekao je on, prenosi "Tajms of Izrael".

Kralj Jordana, zemlje koje se graniči sa Izraelom, Abdulah Drugi juče je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, koji boravi u regionu, poručio da svetske sile treba da traže od Izraela da obustavi vazdušne napade na civile u Pojasu Gaze i okonča opsadu te oblasti u kojoj živi više od dva miliona ljudi. Dodao je da je okončanje rata u Gazi neophodno i upozorio da bi, u suprotnom, moglo da dođe do "eksplozije" u regionu.

Erdogan: Hamas oslobodilačka grupa

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan podigao je prašinu juče izjavivši u parlamentu da "Hamas nije teroristička organizacija, već oslobodilačka grupa koja se bori da zaštiti svoju zemlju. On je, takođe, istakao da neće doći u Izrael kako je ranije bilo najavljeno, dodavši da je Izrael zloupotrebio njihovu dobru volju. "Svet možda nešto duguje Izraelu, ali da mu Turska ništa ne duguje. Turska nema problem sa Izraelom, već sa politikom koju Izrael vodi prema Palestincima. Izrael izvodi jedan od najbrutalnijih napada u istoriji na potlačeni narod Gaze", rekao je Erdogan.

Netanjahuov sin uživa, dok smo mi na frontu

IZRAELSKI dobrovoljci osudili su juče sina premijera Izraela Benjamina Netanijahua, Jaira, zbog toga što je posle početka rata sa Hamasom ostao u SAD, gde se preselio ranije ove godine. "Jair uživa u svom životu u Majami Biču, dok sam ja na prvoj liniji fronta", rekao je jedan vojnik za britanski "Tajms" koji je tražio da ostane anoniman iz sigurnosnih razloga. Netanijahuov sin ima 32 godine i ispunjava sve uslove za mobilizaciju koja obuhvata osobe stare do 40 godina. Iako nikada nije bio vojnik, odslužio je obaveznu vojnu službu i radio u jedinici portparola Izraelskih obrambenih snaga (IDF).

Gutereš na meti kritika

GENERALNI sekretar UN Antonio Gutereš našao se pod kišom kritika zbog svoje izjave da se napadi Hamasa na Izrael 7. oktobra nisu dogodili u vakuumu. Izraleski zvaničnici pozvali su Gutereša da podnese ostavku, dok je ambasador Izraela u UN Gilad Edan rekao da će ta zemlja uskratiti vize zvaničnicima UN. "Generalni sekretar UN koji pokazuje razumevanje za kampanju masovnog ubijanja dece, žena i staraca nije sposoban da vodi UN. Pozivam ga da odmah podnese ostavku", napisao je Erdan na "Iksu". Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen je zbog kritike izraelskih napada na Gazu upitao Gutereša "u kojem svetu živi".

I direktor memorijalnog centra za Holokaust "Jad Vašem" u Jerusalimu Dani Dajan reagovao je na Guterešove reči: "Oni koji nastoje da 'razumeju', traže kontekst, ne osuđuju počinioce i ne pozivaju na bezuslovno i trenutno oslobađanje otetih - padaju na testu. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pao je na testu".

Gutereš je juče izjavio da je šokiran što su njegove reči sa sednice Saveta bezbednosti bile predstavljene pogrešno. Naglasio je da "nedvosmisleno osuđuje užasavajuće terorističke akte Hamasa u Izraelu od 7. oktobra bez presedana". Gutereš ističe da je zaista, govorio o žalbama palestinskog naroda. "Čineći to, jasno sam rekao i citiram: 'Ali pritužbe palestinskog naroda ne mogu opravdati užasne napade Hamasa'.", rekao je on, preneo je Bi-Bi-Si.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre Pariz 2024?