AMBASADOR RUSIJE U UN NEBENZJA: Zapad svesno prećutkuje informacije o žrtvama u Donbasu

Novosti online

31. 10. 2023. u 17:58

NA teritoriji DNR je od maja 2014. do septembra 2023. godine poginulo više od devet hiljada civila, a više od 13 hiljada je ranjeno, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

АМБАСАДОР РУСИЈЕ У УН НЕБЕНЗЈА: Запад свесно прећуткује информације о жртвама у Донбасу

Vasilij Nebenzja, Foto AP

Diplomata je izjave zapadnih predstavnika u Savetu bezbednosti o navodnim neselektivnim udarima ruske vojske, silovanjima i kidnapovanju u Ukrajini nazvao očiglednom laži. Istovremeno, on je istakao da informacije o žrtvama i razaranjima u regionu Donbasa i Azova zapadne diplomate namerno prećutkuju.

-A od februara 2022. do septembra 2023. samo teritorija DNR bila je izložena artiljerijskim i raketnim udarima ukrajinskih oružanih snaga više od 25.000 puta. Na teritoriji republike za to vreme ubijeno je 4.712 civila, uključujući 139 dece. Ranjeno je 5.289 ljudi, uključujući 356 dece. Registrovano je 136 slučajeva da su civili, od kojih 11 dece, naišli na protivpešadijske mine ‘lepestok’. Tri žrtve su kasnije umrle, rekao je Nebenzja.

Foto printskrin telegram rvvoenkor

Protivpešadijska mina "latica" (lepestok)

On je istakao da je u periodu od maja 2014. do septembra 2023. godine samo u DNR poginulo više od devet hiljada civila, uključujući 230 dece. Više od 13 hiljada ljudi je ranjeno, među kojima 825 dece.

-Tačni podaci o žrtvama i razaranjima u novim ruskim regionima još uvek se prikupljaju, jer ukrajinske oružane snage vrše napade skoro svaki dan, dodao je on.

Kako je naveo, prećutkuje se i činjenica da kijevska vojska od početka sukoba u Donbasu 2014. godine vrši ciljane napade upravo na kritičnu civilnu infrastrukturu, pre svega na objekte za snabdevanje vodom i toplane.

-Osim toga, uništavaju se medicinske i obrazovne ustanove. Za osam godina uništeno je i oštećeno najmanje 50 hiljada civilnih infrastrukturnih objekata u republikama Donbasa. Od februara 2022. uništino je i oštećeno više od 16 hiljada stambenih zgrada i skoro 3,5 hiljada objekata civilne infrastrukture, uključujući oko 700 obrazovnih i preko 180 medicinskih ustanova, 1.100 objekata za snabdevanje strujom, vodom, toplotom i gasom. Međutim, niko od naših zapadnih kolega poslednjih godina o tome nije rekao ni reč, naglasio je stalni predstavnik.

Kako je rekao, ove brojke nisu uvrštene u preglede UN.

-Strahujući od gneva Vašingtona, Londona i Brisela, UN stidljivo ćute, jer ništa ne sme da dovodi u pitanje opravdanost isporuka zapadnog oružja režimu u Kijevu, zaključio je on.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!